VIDEO: You can be a hero, programul care te învață să salvezi o viață

90% dintre români nu știu să acorde primul ajutor, arată statisticile, și nici nu au pregătire în metode de prim ajutor. Am discutat #InComunitate cu Alexandru Streinu, instructor de prim ajutor certificat de ERC și cu dr. Dumitru Pamfiloiu, medic rezident medicină de urgență la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”, despre programul You can be a hero, menit să instruiască și să învețe cât mai multe persoane tehnici esențiale de prim ajutor și suport vital de bază.

„Conform ultimelor statistici, 90 % din români nu știu să acorde primul ajutor, ba mai mult de atât, dacă sunt analizăm ultimii 2 ani, observăm că cel puțin la nivel european apar cam 300.000 -700.000, dacă stăm să analizăm foarte bine ultimele documente, de cazuri de stop cardio-respirator. La nivel de România, cam 3,54 %, din aceste cazuri, se soldează cu deces, din păcate. Se soldează cu deces acasă, în stradă, în spațiile publice, pentru că, din păcate, acest stop cardio-respirator nu apare neapărat în spital, ci în locuri în care nu ne așteptăm. Iată-mă împreună cu Dumitru și împreună cu colegii voluntari, am dorit să implementăm acest program și a luat și mai mult amploare”. – Alexandru Streinu, instructor de prim ajutor certificat de ERC

Un om instruit poate salva viața unui semen

Există țări europene care pot fi un exemplu de bune practici. Important este ca fiecare dintre noi sau cât mai mulți dintre noi să se familiarizeze cu tehnicile care pot salva o viață.

 „Danemarca a oferit cursuri de prim ajutor tuturor, inclusiv la locul de muncă și la școală, iar numărul persoanelor care au fost instruite s-a triplat și atunci automat a scăzut și numărul de cazuri de stop cardio-respirator, pentru că persoanele au știut să acționeze la timp și să efectueze tehnicile corecte. Din păcate, se întâmplă ca victimele să decedeze pentru că lumea nu știe să efectueze corect aceste tehnici.” – Alexandru Streinu, instructor de prim ajutor certificat de ERC

De primul ajutor depinde reușita suportului vital avansat

Importanța primului ajutor este crucială. Șansele de viață scad cu fiecare minut irosit, iar o intervenție a unui cetățean instruit în tehnicile de prim ajutor crește șansele ca manevrele de suport vital avansat, pe care echipajul medical de pe ambulanță le va aplica, să aibă sorți de izbândă și astfel viața victimei să fie salvată.

„Acest suport vital avansat include mai multe manevre  și medicație, chiar și suport respirator pentru victimă. Suportul avansat îl facem după ce aplicăm suportul vital de bază. Asta implică un început. Când ajungem la victimă și preluăm manevrele pe care le-a făcut un salvator voluntar, noi continuăm în ambulanță cu intubația pacientului, adică îi asigurăm suportul ventilator, un suport circulator prin diferite medicamente, iar apoi totul se continuă în spital, pe mult mai multe zile de spitalizare, unde deja vorbim despre anumiți parametri pe care îi analizăm, analize de sânge și mult mai multe puncte pe care le stabilim.” dr. Dumitru Pamfiloiu, medic rezident medicină de urgență la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”

You can be a hero – este programul gratuit care și-a deschis porțile pentru 1015 cursanți

1015 tineri au absolvit acest curs, mulți alții își așteaptă rândul. Ușile sunt deschise pentru noi toți. Dacă și tu vrei să fii un erou, tot ce ai de făcut este să te înscrii.

„Cursul durează o zi întreagă, vorbim de douăsprezece ore, este un curs lung, dar sunt incluse partea teoretică, partea practică și pauzele. O zi este dedicată studiului individual, cursul în format digital este trimis înainte, iar a doua zi trecem împreună prin el, ca între prieteni.

În prezent sunt 1015 persoane care au fost instruite, 1015 tineri. Numărul este în creștere, ba mai mult de atât, până la sfârșitul anului acesta mai avem planificate 6 ateliere „in house”, la Facultatea de Medicină, pe lângă atelierele la care am primit invitații.” – Alexandru Streinu, instructor de prim ajutor certificat de ERC

4 minute, intervalul în care este vitală o intervenție de prim ajutor

 Din acest motiv este important ca cei care pot aplica manevre de prim ajutor să fie în număr cât mai mare. De existența acestora poate depinde o viață.

 „E foarte important ca oamenii care asigură primul ajutor să fie cât mai mulți în jurul unei victime, pentru că este foarte scurt timpul în care starea acesteia se degradează. 4 minute, din momentul în care se instalează stopul cardio-respirator, este perioada în care poate fi salvată o victimă. Șansele de supraviețuire scad mult după acest interval de timp și se instalează moartea cerebrală.”- dr. Dumitru Pamfiloiu, medic rezident medicină de urgență la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre acest program și despre cum te poți înscrie, vezi video.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.