VIDEO: Reguli simple pentru siguranța ta online. Află cum te poți proteja de atacurile cibernetice
Articol de Monica Liche, 6 februarie 2024, 18:38
„Clubul de Siguranță Online”, noul concurs de educație digitală copiilor și tinerilor cu destinat vârste între 11 și 16 ani , are loc în perioada 6 – 10 februarie 2024. Pe parcursul evenimentului aceștia vor avea acces la programe de pregătire care îi vor învăța cum să se protejeze în fața pericolelor din mediul online. De Ziua Internațională a Siguranței pe Internet am discutat despre acest concurs precum și despre igiena securității cibernetice și crearea reflexelor pentru gestionarea securității în online cu Mihai Rotariu, manager comunicare la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
„Ne-am inspirat și din activitățile pe care le-am derulat de-a lungul timpului, în cadrul proiectului Siguranța Online, cu Poliția și Asociația Română a Băncilor, de workshop-uri în școli din București. Desigur, am contribuit și la programul Școala Altfel, am avut foarte multe activități cu copiii. Ne-am inspirat din acest lucru și am spus să aducem acest workshop într-un mall. Practic într-un mall din București, între 6 și 10 februarie, vom avea o clasă de 20 de locuri, unde copiii pot face aceste workshop-uri cu noi, adică începând din această după-amiază, de marți până vineri vom fi între 18 și 20, iar sâmbătă vom fi acolo alături și de un gamer poate cunoscut Gannicus între 11 dimineața și 1 după-amiaza”
Un workshop cu premii pentru cei mai silitori dintre copii
Pentru ca workshop-ul să nu fie doar o lecție de predare și atât, acesta va avea un caracter interactiv și va stimula și competiția, prin organizarea unui concurs cu premii la finalul lui. Cei mai silitori își vor primi răsplata.
„Vom face tot ceea ce este necesar ca să oferim informațiile necesare și să oferim șansa de a participa la acest concurs tuturor copiilor. Este vorba de un concurs la finalul workshop-ului în care verificăm cum am asimilat informațiile respective. Vreau să spun că este vorba despre un workshop interactiv în care vom discuta cu copiii referitor la cum să se protejeze în mediul online, cum să gestioneze parolele, cum să se joace în siguranță pe internet și așa mai departe, iar la final va fi acest quiz la care vom oferi premii, primelor 3 rezultate. Deci contează cât de repede si cât de corect răspunzi la întrebările pe baza acestui workshop. Concursul se adresează copiilor cu vârste între 11 și 16 ani. Desigur, așteptăm și părinții la acest workshop, dar rugămintea noastră este ca părinții să îi lase pe copii să participe independent la acest concurs”.-Mihai Rotariu, manager comunicare DNSC
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet
Este o zi în care ni se atrage încă o dată atenția asupra riscurilor care ne pândesc în mediul online. Este important să înțelegem că ține și de noi, dincolo de ajutorul primit prin diferitele softuri de antivirus, să fim vigilenți și să avem un minim de cunoștințe în zona de comportament online.
„Este o campanie organizată la nivel internațional cu privire la folosirea în siguranță a internetului, o campanie de conștientizare care se adresează în principal copiilor și tinerilor și care nu are o dată fixă, ci se întâmplă în prima săptămână a lunii februarie. Anul acesta Ziua Internațională a Siguranței pe Internet este sărbătorită pe 6 februarie. Campania are peste 20 de ani. Securitatea informațiilor, securitatea cibernetică este o responsabilitate comună și trebuie să plece de la utilizator. Nu putem să protejăm cu soluții software sau să oferim o securitate completă dacă nu există o atenție în această privință a utilizatorului.”-Mihai Rotariu, manager comunicare DNSC
Reflexe de securitate
Aceste reflexe ar trebui să ni le însușim la fel cu cele pe care le folosim în viața de zi cu zi. O încuietoare performantă și reflexul de a încuia ușa ne pot feri de neplăceri, iar în egală măsură, o parolă distinctă pentru fiecare cont pe care îl avem poate face diferența, în cazul unui atac cibernetic.
„Trebuie să gândim logic. Trebuie să acționăm la fel cum acționăm în viața reală și revenim acum la acele reflexe de securitate online care trebuie să ni le îmbunătățim, să ni le antrenăm la fel cum le aveam pe cele din viața reală. Uneori, când plecăm de acasă uităm că încuiem ușa, pentru că a devenit un reflex să facem asta. La fel, în momentul în care ne setăm o parolă, de exemplu, trebuie să fie o parolă distinctă, asemeni unei chei care deschide doar ușa noastră, nu și alte uși. Acea parolă trebuie să fie disponibilă și valabilă doar pentru acel cont, dacă avem aceeași parolă pe toate conturile pe care le folosim, în momentul în care am pierdut parola există pericolul ca și toate celelalte conturi să fie controlate.
Trebuie să fim atenți în momentul în care dăm de o informație, în care primim un mesaj, un e-mail, să fim atenți la sursa acelui mesaj. Să fim atenți la sursa reală a mesajului, mai bine spus, pentru că uneori atacatorii se pot folosi, de exemplu, într-un email de alias. La fel, înainte să accesăm link-ul provenite din astfel de mesaje, fie de pe social media, fie prin SMS, fie prin e-mail, ar trebui să le verificăm cu o soluție de securitate, iar un alt reflex pe care trebuie să îl avem este să avem acea soluție de securitate pe dispozitive. Și atunci când vorbesc despre soluții de securitate, mă refer la un antivirus.”
Igiena de securitate cibernetică
Ce înseamnă asta? Un ritual de bune practici în spațiul online. ABC-ul unei relații sănătoase în managementul conturilor și parolelor noastre. Toate acestea vin în ajutorul nostru și ar trebui să constituie o practică uzuală.
„Când vorbim de igiena de securitate cibernetică, așa cum ne spălăm dimineață pe dinți, facem duș înainte să plecăm de acasă și așa mai departe, la fel trebuie să avem niște acțiuni pe care le facem cu o anumită recurență. Utilizarea softului pe dispozitive, gestionarea parolelor într-un mod corect, iar asta e foarte important, deci, pe lângă faptul că trebuie să avem parole distincte pentru fiecare cont, există și posibilitatea activării unei autentificări în 2 pași. Deci, pe lângă parolă ne mai vine un cod pe dispozitiv, în cazul în care cineva ne-a compromis parola. O să aibă nevoie și de acel cod de acel cod suplimentar. Cum spuneam, există oameni care au sute de astfel de conturi. Cum se gestionează? Pentru acele parole care trebuie să fie distincte la fiecare cont, trebuie să folosim un manager de parole. Un alt sfat pe care el îl oferim utilizatorilor este că trebuie să facem un backup al datelor esențiale.”-Mihai Rotariu, manager comunicare DNSC