Bugetul local al Sectorului 1 respins de către Consiliul Local

Facebook/ primaria sector 1

Bugetul local al Sectorului 1, inițiat și susținut de Executivul condus de către edilul Clotilde Armand, nu a reușit să treacă de votul Consilierilor locali din Banu Manta nr. 9.
Asta în ciuda insistentelor primarului Armand, care a fost prezentă, de această dată, la debutul ședinței de Consiliu Local.

„Astăzi este prima zi, prima…, când bugetul este supus votului Consiliului Local. Avem nevoie de acest buget. Fără acest buget, nu putem să lansăm nicio licitație. Acest buget trebuie să fie votat – bineînțeles, împreună cu toate investițiile dar apoi fiecare investiție trebuie să fie votată, separat.
Când vorbim de investiții, vorbim de investițiile duse de primărie și cele pe care le fac cetățenii.
Bugetul a fost în dezbatere publică, în perioada legal…, care trebuia, în mod legal. Astăzi, a expirat perioada de contestații.
Ne-au fost comunicate douăzeci de cereri, din partea grupului PNL. Am inclus aceste cereri în proiectul de buget, am respectat tot ce ni s-a comunicat.
Așa că vă invit, în mod responsabil, să votați acest proiect, cât mai repede, ca să nu paralizăm Primăria, așa cum a fost, în anii trecuți”, a susținut Clotilde Armand, în debutul ședinței Consiliului Local din Banu Manta.

Consilierii PNL și PSD acuză faptul că proiectul de buget, în forma propusă de către primarul Armand, nu ar fi intocmit in mod legal, cu respectarea Legii 273/2006, a finanțelor publice, deoerece nu alocă sumele din excedentul bugetar pe anul trecut pentru investiții. Prin proiectul de buget al primarului Armand, s-ar aloca de două ori mai mulți bani pentru secțiunea de funcționare decât pentru cea de investiții, spune președintele Comisiei de buget a Consiliului Local al Sectorului1, liberalul Dinu Gheorghe.

„Bugetul propus de doamna primar Clotilde Armand a primit aviz negativ, astăzi, chiar în două comisii de specialitate. Consilierii locali PNL au semnalat nerespectarea prevederilor legale, în realizarea propunerii de buget, și au avizat negativ bugetul, în comisiile de specialitate.
Comisia de buget a constatat încălcarea art. 58, alin. 1 din Legea 273 /2006. Conform legii, excedentul bugetar, în valoare de 1 miliard 98 de mii de lei – adică aproximativ 220 de milioane de euro, din 2023 trebuia raportat, în exercițiul financiar 2024, exclusiv astfel:
     a) ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare;
     b) pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele dintre cheltuielile și veniturile secțiunilor de funcționare și dezvoltare, în anul curent, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării alin.a;
     c) pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite a secțiunilor de funcționare și dezvoltare, după caz, la sfârșitul exercițiului bugetar.

În cadrul listei obiectivelor de investiții, care face parte din secțiunea de dezvoltare, primarul Armand a bugetat doar 632 de milioane de lei, din cele 1 miliard 98 disponibile, ce trebuiau alocate, conform legii.
În schimb, am descoperit că primarul Armand efectiv a umflat cheltuielile de la secțiunea de funcționare, bugetând, nelegal, sume cu 37% mai mari decât cele cheltuite în anul 2023″, a explicat Dinu Gheorghe.

Pe ce ar urma să se ducă banii din sectiunea de funcționare a identificat consilierul local liberal Daniel Ciungu. Astfel proiectul de buget al edilului Clotilde Armand ar propune alocarea unor sume nejustificat de mari, intr-o perioadă de criză, pentru studiile de fezabilitate și cheltuieli prea mari pentru achiziționarea de mașini și alte bunuri – televizoare, imprimante etc, destinate aparatului de specialitate al primarului.
Tot el mai spune că proiectul de buget, în forma propusă de către edilul din Banu Manta nr. 9, prevede creșteri salariale pentru angajații Primăriei Sectorului 1, în condițiile în care serviciile oferite cetățenilor nu ar justifica aceste creșteri de salarii.

„Scade dramatic suma pe care doamna primar si-o propune să o investească, undeva la 630 de milioane de lei, mult sub excedentul bugetar de anul trecut – pentru că ne aducem aminte, anul trecut, nu a fost în stare să cheltuiască peste 1 miliard de lei pe investiții.
(…) Doamna primar vrea să-și cumpere două mașini – vorbim de aparatul primarului, deci, vorbim de primărie, în sine, vrea să-și cumpere două mașini de 350 de mii de lei, deci 70 de mii de euro, pentru două mașini, în an de criză.
Vrea să cumpere șapte stații de încărcare electrică – presupunem că pentru primărie. N-a fost în stare să ducă la bun sfârșit proiectul pe PNRR, a pierdut toți banii acolo.
(…) Va dau exemplu, aici, multifuncțională A3, opt bucăți, 620 de mii de lei.
Ca fapt divers, mă uitam, cameră video interior, 18 mii de lei, trei bucăți. Sunt și eu curios, 1200 de euro o cameră de interior?
Ee, și ajungem la ceva foarte interesant, smart-tv, cu suport mobil, opt bucăți, 96 de mii de lei.
De ce, într-un an de criză, veniți cu creștere de sume, propriu-zis, versus execuția bugetară, cu 50% pe salarii?
Ați făcut ceva pentru cetățenii Sectorului 1? Noi nu vedem nimic, pe stradă”, a declarat liberalul Daniel Ciungu.

Și viceprimarul liberal din Banu Manta nr 9, Ramona Porumb, reproșează proiectului de buget susținut de către Clotilde Armand lipsa investițiilor și alocarea nejustificată a unor sume mari de bani pentru cheltuielile de funcționare ale Primăriei Sectorului 1.

„Concluzia mea este următoarea: pe banii locuitorilor Sectorului 1, care nu au fost investiti în dezvoltare, deși există peste 600 de Hotărâri de Consiliu votate, în acest mandat, alegeți să-i utilizați pe funcționare.
Mai exact, salarii, cheltuieli materiale – cumpărăm, pe-aici , birouri , televizoare, mașini, imprimante- deși suntem în epoca digitalizării, și așa mai departe.
Totul merge pe cheltuirea rapidă a banului public, pe studii din acestea de fezabilitate – ne facem că amenajăm și că reabilitam Blocul Dunărea, când el are proprietar privat”, a declarat viceprimarul Ramona Porumb.

Președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniela Popa, a subliniat un alt motiv de nelegalitate a proiectului de buget, și anume lipsa programului anual de achiziții publice al Primăriei din Banu Manta nr. 9.

„Observăm că și anul acesta – în ultimul an, anul de campanie, doamna primar vine cu un buget fără fundamentare. Adică, nu ne-o prezintă. Și, aici, mă refer la obiective de investiții, la programul anual – și, repet, nu putem aproba un buget local, până nu avem programul anual al achizițiilor publice. Care, așa cum spune și în titulatură, sunt achiziții publice, sunt din banii noștri, ai tuturor locuitorilor Sectorului 1. Și locuitorii trebuie să știe ce se achiziționează, în această primărie. Ei, noi nu le știm, în acest moment”, a precizat Daniela Popa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.