VIDEO: Istoria Deltei Văcărești, a incendiilor care au mistuit-o și ce au promis autoritățile de-a lungul timpului
Articol de Mircea Apostolescu, 9 februarie 2024, 13:47
Incendiile se țin lanț, de ani și ani de zile, în Văcărești, fie că numim zona Parc Natural sau Deltă Urbană.
Autoritățile nu par să poată face ceva pentru a conserva această deltă urbană, chiar dacă Primăria Capitalei a înființat o administrație al cărei scop declarat este tocmai acesta. Pentru a înțelege, însă, ce se întâmplă în Văcărești, trebuie să ne amintim istoria zbuciumată a locului.
Lacul Văcărești este una dintre marile lucrări începute în perioada comunistă și rămase neterminate. El nu este unul natural, ci urma să fie amenajat ca o parte din sistemul de protecție al Capitalei împotriva inundațiilor, ca și Lacul Morii. Acesta din urmă a fost, însă, finalizat.
Lucrările de construcție a digului au început în 1986, prilej cu care au fost demolate Mănăstirea „Văcărești” și locuințele mai multor familii din zonă.
Lacul ar fi urmat să fie alimentat din Argeș, printr-un canal cu o lungime de 27 de kilometri. Până în 1989, au fost realizați 14 kilometri din acest canal, însă, apoi, lucrările au fost oprite.
În anul 2000, imediat după alegeri, un cetățean australian de origine libaneză, Tony Mikhael, propunea proaspătului Guvern Năstase realizarea unui mare complex de agrement, pe amplasamentul Lacului Văcărești.
Complexul ar fi urmat să includă un hipodrom, un teren de golf, un centru expozițional și unul de conferințe, un hotel, o zonă rezidențială, dar și cazinouri.
În octombrie 2002, firma australianul, Royal România Corporation, câștiga licitația pentru proiectul complexului de agrement, iar, în ianuarie anul următor, se semna contractul de concesiune pe 49 de ani a terenului.
Conform contractului, redevența ar fi urmat să fie de 0.28 dolari, pe metru pătrat, pe an și ar fi urmat să fie plătită începând din anul 2007.
Între timp, foștii proprietari, ale căror locuințe fuseseră demolate, înainte de 1989, cereau retrocedarea terenurilor, prin peste 100 de procese.
Desigur, proiectul lui Tony Mikhael nu s-a realizat, dar terenul a rămas cu un statut juridic incert, timp de 12 ani, până în 2015, când, prin Hotărârea de Guvern 385/27 mai 2015, statul român redevine administratorul terenului.
În tot acest timp, zona nu a fost administrată, de fapt, de către nimeni. Oricine putea intra, fără nicio opreliște – după cum am constatat între 2008 și 2012, în cursul incursiunilor în Văcărești cu primarul de atunci al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, pentru a arunca deșeuri, spre exemplu.
Mai multe persoane fără adăpost își făcuseră sălaș în Delta Văcărești. Ei aveau adăposturi improvizate, căruțe trase de cai și adunau diverse tipuri de deșeuri, în special fiare vechi, pentru a le valorifica.
Incendiile s-au ținut lanț, de-a lungul anilor. Iată numai câteva dintre cele mai recente și mai semnificative.
În martie 2015, vreo 4-5 hectare de vegetație erau înghițite de flăcări. În iulie 2016, ardeau 2.000 de metri pătrați.
În aprilie 2017, Parcul Natural Văcărești trecea în administrarea Asociației „Parcul Natural Văcărești”, care colabora cu Primăria Municipiului București.
„Atribuirea Parcului Natural Văcărești către un administrator este momentul care încheie întregul proces derulat de minister în ultimii 5 ani pentru declararea primului parc urban din România și a celui mai mare din Europa Continentală.
Practic, din acest moment poate începe elaborarea planului de management al ariei naturale protejate. Acest plan va veni inclusiv cu propuneri de amenajare a Parcului Natural pentru ca populaţia să se bucure de un spaţiu de recreere unic în România.
Mă aştept ca Parcul Natural Văcăreşti să devină un reper turistic natural pentru întreaga ţară, dar şi pentru turiştii străini şi o resursă de spaţiu verde pe care fiecare dintre aceştia să o aprecieze”, declara ministrul Mediului de atunci, Graţiela Gavrilescu.
În ciuda declarațiilor optimiste, în august 2017, un nou incendiu mistuita alți 3.000 de metri pătrați. În februarie 2020, ardeau 20.000 de metri pătrați.
În anul 2021, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 328/2021, se înființa Administrația Parcul Natural Văcărești.
Printre atribuțiile acestei Administrații se numără, conform HCGMB 328/2021:
- Elaborarea planului de management a ariei protejate;
- Monitorizarea speciilor și a habitatelor naturale de interes național ce constituie obiectivele de conservare a ariei;
- Întreținerea și dezvoltarea infrastructurii de vizitare de către public a ariei;
- Întreținerea corespunzătoare a vegetației precum și a luciului de apă pentru asigurarea echilibrului ecologic al zonei.
În aprilie 2022, însă, flăcările cuprindeau nu mai puțin de 15.000 de metri pătrați.
În mai, anul trecut, ardeau 30.000 de metri pătrați de vegetație. În august, un alt incendiu mistuita alți 1.500 de metri pătrați.
În luna mai 2022, aflat în vizită de lucru în Parcul Natural Văcărești, primarul general al Capitalei Nicușor Dan se declară îngrijorat, însă, nu de problema incendiilor repetate, ci de invazia stufului.
„Sunt, deja, în curs studii absolut importante pentru evoluția viitoare a Parcului Național Văcărești. E vorba de realizarea planului de management și e vorba de realizarea unui Regulament al parcului. E vorba de un studiu hidro și de un studiu geo, în mai multe zone, care sunt complet acoperite de stuf.
Dacă nu va exista o intervenție rapidă din partea autorității, sau din partea managementului parcului, riscăm ca echilibrul care este acum să se rupă. Pentru că este o invazie a stufului, care este util, într-o proporție, într-o anumită proporție, pentru păsările și celelalte animale care sunt aici, dar care riscă, dacă este prea mult stuf, să ducă la un fenomen de secare, care există”, declara, atunci, Nicușor Dan.
Edilul șef promitea, totuși, că Administrația Parcului Natural Văcărești va angaja și rangeri care să păzească parcul.
„Vom lansa, foarte curând, niște proceduri de angajare. După cum știți, avem o Administrație a acestui Parc Natural Văcărești, care există din punct de vedere formal. Pentru această Administrație, vom lansa concursul de director, vom lansa concursuri pentru biologi și vom lansa concursuri pentru rangeri sau oameni de teren, cei care să urmărească, zi de zi, ce se întâmplă, aici, în parc”, promitea Nicușor Dan, pe 10 mai 2022.
La mai bine de un an de la aceste promisiuni ale primarului general, pe 21 mai 2023, flăcările mistuiau nu mai puțin de 30.000 de metri pătrați. La jumătatea lui august, același an, cu rangeri sau nu, un nou incendiu înghițea 1.500 de metri pătrați de vegetație, în Văcărești.
Iată, așadar, că, deși incendiile din Parcul sau Delta Văcărești nu sunt deloc o noutate, deși există o Administrație, în subordinea Primăriei Capitalei, care ar trebui să vegheze asupra acestui plămân verde al orașului, autoritățile nu par capabile să facă nimic pentru a opri aceste incendii periodice. Dovadă stă noul sinistru, izbucnit ieri.