Special Olympics România luptă pentru egalizarea șanselor în sport. Cristian Ispas, directorul fundației: „Noi am încercat să îi împuternicim pe ei să se autoreprezinte în a își obține niște drepturi”

Sursă foto: Special Olympics România - Oana Grecea - PR

Special Olympics România, fundația înființată în anul 2003 și care anul trecut a aniversat două decenii de activitate continuă în domeniul sportiv, a organizat o conferință națională pe seama proiectului „Lideri prin Sport”.

Intenția reprezentanților asociației care militează pentru integrarea sportivilor cu dizabilități intelectuale în societate, dar și în activitățile preferate ale lor, este aceea de a schimba detalii din interiorul legilor sportului din țară, pentru a stabili egalitate de șanse în toate cazurile.

Asociații integrați în această fundație urmăresc să realizeze mici modificări la nivel legislativ prin care să ofere oportunități de același nivel tuturor sportivilor, să introducă mai bine în lumea sportului persoane cu dizabilități intelectuale, pentru ca aceștia să fie înțeleși și acceptați.

Totuși, obiectivul primordial al acestei acțiuni, consemnate cu ajutorul proiectului „Lideri prin Sport” este acela de a pune la dispoziție, prin reglementările legislative solicitate baze de pregătire optime, condiții bune de antrenament, acoperiri financiare ale sportivilor și multe altele. Acest lucru este cerut de cei de la Special Olympics România tocmai pentru a sprijni persoanele cu dizabilități intelectuale și pentru a lupta împotriva discriminării sportive din statul nostru.

Proiectul „Lideri prin Sport”, constituit în luna februarie a anului 2021 se apropie la final, pentru că pe 29 februarie, anul acesta, își va termina activitatea. Acest proiect promovează încurajarea persoanelor cu dizabilități intelectuale să își ceară drepturile în sport, pentru a putea aduce performanțe mărețe României și pentru a se simți tratați de o manieră asemănătoare cu ceilalți.

În cadrul proiectului menționat anterior, au fost implicate și, totodată, au luat parte în mod serios, reprezentanți ai unor școli de prin toată țara și președinți ai cluburilor sportive din 15 județe. Printre acestea, în cadrul conferinței naționale organizate la sediul „Agenției Naționale Pentru Sport”, care sprijină, implicit, derularea acestei acțiuni, s-au făcut remarcate 10 județe, prin profesori de educație fizică și sport, dar și oameni de comunicare.

Sursă foto: Special Olympics România- Oana Grecea – PR

Aceștia au punctat colaborarea de lungă ori scurtă durată începută cu fundația Special Olympics România, prin care pot ajuta persoanele de toate vârstele care suferă de dizabilități intelectuale să facă primii pași în sport și să primească ceea ce merită, din toate punctele de vedere. De asemenea, președinții cluburilor ori directorii școlilor care iau parte la acest demers au împărtășit povești de toate felurile de pe la competiții internaționale ori naționale, care i-au determinat să lucreze cu asemenea oameni și să continue să își ducă munca mai departe.

Proiectul „Lideri prin Sport” este coordonat de cei de la Special Olympics România, cu ajutorul de nădejde venit din partea „Asociației pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive”. La capitolul financiar, cei care sunt responsabili de susținerea proiectului se numesc „Active Citizens Fund România”, dar și țări ca Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Țelul proiectului este acela de a transmite tuturor persoanelor cu dizabilități intelectuale care doresc să practice diferite sporturi să își creeze tehnici reușite de advocacy (activitate de influențare), să primească sfaturi de leadership și auto-reprezentare, tocmai pentru a își face dreptate. Așadar, sportivii cu dizabilități intelectuale sunt învățați să abordeze autorități locale cu scopul de a le determina pe acestea să deschidă mai multe drumuri și de a pune umărul la croirea unei cariere strălucite în vreun sport.

Sursă foto: Mario Soare

În România, persoanele cu dizabilități au o participare redusă la sport. Cercetările în domeniu relevă că marea majoritate a persoanelor cu dizabilități în România nu fac sport. De exemplu, „Strategia Națională pentru Sport 2016-2032” menționează că „accesul persoanelor cu dizabilități la facilităție sportive este extrem de limitat”. De asemenea, o cercetare a Băncii Mondiale din 2020 („Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România”) reflectă detaliul conform căruia 86% dintre persoanele cu dizabilități nu participă la activități sportive, după cum se prezintă într-un comunicat al ONG-ului, Special Olympics România.

Fundația Special Olympics România activează pe piață încă din anul 2003, iar de atunci și până în prezent, a izbutit să ofere șansa tuturor persoanelor din această categorie să se bucure de sport la cel mai ridicat nivel și să se exprime prin ceea ce iubesc cel mai mult. De la momentul înființării și până în ziua de astăzi, pe la asociația menționată mai sus au trecut aproximativ 27.000 de sportivi, care au primit lecții de depășire a problemelor de sănătate și au fost direcționați pe calea cea bună în materie de sport, indiferent de situație.

Sursă foto: Special Olympics România – Oana Grecea – PR

În cadrul conferinței naționale aranjate de membrii Special Olympics România, directorul național al fundației, Cristian Ispas, a transmis că intenția ONG-ului pe care îl conduce este acela de a îi pune în lumină pe sportivi așa cum trebuie. În plus, același Cristian Ispas a subliniat felul în care acționează asociația pentru a primi atenție din partea autorităților referitor la propunerile legislative adresate:

În primul rând, noi am format în cadrul acestui proiect (n.r. Lideri prin Sport) sportivi care pot duce mesajul lor și al semenilor lor, astfel încât să se facă auziți la nivel local, la nivelul autorităților locale. Acest lucru, tocmai pentru a putea obține susținere acolo, unde ei pot face sport în fiecare zi sau de măcar câteva ori pe săptămână, pentru că nu pot veni la competiții fără antrenamente.

Este parte din principiile Special Olympics România: un sportiv poate participa la competiții numai dacă se antrenează un anumit de zile pe an. Noi am încercat să îi împuternicim pe ei și pe cluburile care îi reprezintă să se autoreprezinte la nivel local în a își obține niște drepturi. Nu este ceva ce cer în plus față de alții, este dreptul lor, ca al oricărei persoane, să facă sport, sport pentru sănătate, este ceea ce promovăm noi”, a declarat directorul național al asociației, în exclusivitate pentru București FM.

Legat de parcursul pe care schimbarea proiectului politicilor publice îl va avea pentru a atrage atenția autorităților și pentru a primi răspunsul dorit, Cristian Ispas a venit cu lămuriri:

Într-o primă fază, noi am ajutat crearea unor cluburi sportive, cluburi cu certificat de identiate sportivă, ca oricare club sportiv din România. Asta înseamnă că au o structură, un statut, un cont în bancă, pot să accesez fonduri disponibile la nivel local. Ei fac advocay, promovează sportul pentru persoane cu dizabilități intelectuale în mod natural, iar acum rămâne ca la nivel local să obțină resurse, atât acces la baze sportive, cât și antrenori, care să îi poată pregăti la ramurile respective.

Noi credem că din ce în ce mai mult, prin creșterea vizibilității sportivilor și a activităților lor, vom sensibiliza mai mulți factori la nivel local, atât autorități, cât și actori economici care să vină și să îi susțină. Aceste 15 cluburi sunt într-o rețea conectate și află unii de la alții ce succese au avut, ce metode s-au aplicat și împreună suntem mai puternici”, a adăugat liderul Special Olympics România.

Atunci când a fost întrebat de așteptările pe care le are în privința evoluției sprijinului venit din partea instituțiilor statului la toate nivelurile, Cristian Ispas a făcut referire la ceea ce ar fi firesc să se întâmple, dar și la ceea ce va cere mai mult timp până când se va materializa:

Noi putem deja să vedem că în acești 20 de ani am avut un parcurs și în anumite segmente ale activității Special Olympics România, lucrurile se mișcă mult mai bine. Spre exemplu, nu ne mai este teamă că la următoarele Jocuri Mondiale nu vom reuși să avem fonduri pentru plata cheltuielilor de transport. Acest lucru este deja subînțeles, pentru că din 2015, Guvernul României, prin Comitetul Olimpic, a acoperit aceste cheltuieli, care sunt cele mai mari dintre toate”, a conchis acesta.

Sursă foto: Special Olympics România – Oana Grecea – PR

În legătură cu inițiativa fundației de a livra prin retușuri legislative ceea ce merită sportivii cu dizabilități intelectuale din perspectiva posibilităților, s-a pronunțat și directorul sportiv al Special Olympics România, care, totodată, are funcția de coordonator al Comitetului Sportiv Național Special Olympics, Viorel Mocanu.

Unul dintre membrii asociației care a luat cuvântul la acest eveniment a transmis că paleta de oportunități de desfășurare a activităților sportive pusă la dispoziție categoriei speciale de persoane nu este încă pe cât de largă ar trebui să fie. În plus, al doilea cel mai important om din interiorul ONG-ului a precizat care vor fi metodele pe care asociația le va adopta pentru a succede în acest demers:

Avem parteneri de nădejde în activitățile de advocacy pentru sportivii cu dizabilități intelectuale și anume, sportivii, liderii care susțin tot ceea ce merită susținut. Suntem foarte convinși că este mare nevoie și este foarte util pentru persoane cu dizabilități intelectuale să poată practica sportul în număr cât mai mare. Există, din nefericire, foarte multe limitări în accesul în bazele sportive, în accesul la finanțare pentru acest gen de competiții, inclusiv niște bariere legislative. Am încercat să facem niște pași în direcția de a primi o recunoaștere oficială în lumea sportului pentru sportul adaptat Special Olympics România și pentru sportul practicat de persoane cu dizabilități intelectuale. Acest proiect, care s-a derulat pe parcursul a trei ani este un sfârșit, dar în egală măsură și un început al activităților dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Noi formulăm acum o propunere de politici publice pentru susținerea lor, pentru că este mare nevoie ca această formă de practicare a sportului să fie recunoscută și acceptată. De foarte multe ori, ajungem la autorități publice și acolo ghidul de finanțare nu este dus la capăt. Sportul Special Olympics România nu este menționat în legea sportului și pentru noi este un aspect limitativ important. Unul dintre obiectivele majore ale acestui proiect este să schimbăm acest lucru, iar pentru asta avem colaborări cu mai multe federații. Noi nu avem dreptul de inițiativă legislativă în această zonă, dar putem să punem la dispoziție alternative și apoi să convingem autoritățile să stabilească niște căi de realizare”, au fost vorbele lui Viorel Mocanu, directorul sportiv al Special Olympics România.

Special Olympics România caută să primească ajutorul din partea instituțiilor statului specializate în sport legat de echilibrarea avantajelor în domeniu pentru toate categoriile de oameni. Fundația, apărută în anul 2003, integrează sportivii suferind de dizabilități intelectuale într-o serie complexă de sporturi, precum: Role, Fotbal, Gimnastică, Atletism, Tenis de Masă, Schi Alpin, Badminton, Tenis de Câmp, Schi Fond, Înot, Baschet, Bocce, Judo, Patinaj Artistic sau Patinaj Viteză.

Sursă foto: Special Olympics România – Oana Grecea – PR

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.