Ascultă Radio București FM Live

Gala Sportului Românesc, ediția 2024: canotajul, la putere, prin premiile obținute înainte de JO. Cine au fost câștigătorii și ce discursuri au avut

Gala Sportului Românesc, ediția 2024: canotajul, la putere, prin premiile obținute înainte de JO. Cine au fost câștigătorii și ce discursuri au avut
Foto: Sursă foto: Facebook - Gala Sportului Românesc/București FM

Articol de mariosoare, 15 februarie 2024, 12:53

La Ateneul Român a avut loc a doua ediție a evenimentului sportiv de mare anvergură, „Gala Sportului Românesc”.

Într-o zi de 14 februarie, exact aceeași în care s-a organizat această gală, în anul 1888, s-a inaugurat Ateneul Român, după doi ani de construcții, iar, pe lângă încununarea performanțelor deosebite ale sportivilor din țară, s-au aniversat și 136 de ani de la deschiderea oficială a clădirii din București.

„Gala Sportului Românesc” este un eveniment de notorietate în acest domeniu de activitate, deoarece premiază reușitele tuturor sportivilor, antrenorilor și oamenilor din spatele performanțelor grandioase, pentru anul care tocmai s-a încheiat. Astfel, cea de-a doua ediție a acestui tip de gală, a fost susținută de „Agenția Națională Pentru Sport”, în frunte cu președintele instituției, fosta canotoare de performanță, Elisabeta Lipă.

Printre celebritățile din sport care au pășit pragul Ateneului Român pentru a fi aproape de acest eveniment, s-au numărat: Istvan Kovacs (arbitru român), Răzvan Burleanu (președinte FRF), Helmuth Duckadam (fost portar român), Elisabeta Lipă (președinte ANPS, fostă canotoare română), Mihai Covaliu (președinte COSR, fost scrimer român), Ion Țiriac (fost tenismen român), Mircea Lucescu (fost antrenor român). Acestea sunt doar câteva nume din totalul celor care au participat la „Gala Sportului Românesc”.

Legat de premiile oferite, comparativ cu cele oferite în cadrul ediției precedente, au fost adăugate, de organizatori, următoarele: cel mai bun administrator în sport, Special Olympics România, legendele sportului sau premiul de excelență în sport.

Cei doi moderatori ai evenimentului de la Ateneul Român, Andi Moisescu și Alina Alexoi au dat startul decernării tuturor premiilor puse în joc cu cel numit ”Echipa anului la sporturi individuale”. Câștigătorul acestui premiu a fost echipa de canotaj 8+1, care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Referitor la următorul premiu, ”Echipa anului la sporturi de echipă”, la categoria feminin s-a impus echipa de tenis de masă a României, în timp ce la categoria masculin premiații au fost reprezentanții echipei naționale de fotbal a României.

Sursă foto: Mario Soare

Următoarea categorie de premiu a fost cea a „echipelor pe competiții mixte”, al căror câștigători au fost Lucian Popa și Elena Novac, membrii ai Federației Române de Culturism și Fitness. La premiul care și-a continuat parcursul de anul trecut, „speranțele sportului”, categoria feminin a fost adjudecată de Elena Zaharia, la tenis de masă. Pentru masculin, cel care a pus mâna pe trofeu a fost Radu Nițu, la sabie, iar în privința categoriei individual/echipe, premiații au fost Norbert și Francesca Maior, de la raliu.

Exact ca la ediția trecută a „Galei Sportului Românesc”, sportivii paralimpici au fost urcați pe scenă și aplaudați din răsputeri pentru performanțele lor. Astfel, la categoria feminin, câștigătoare ediției 2024 a fost Gabriela Constantin, la tenis de masă, iar la masculin, norocosul din seara de 14 februarie a fost Alexandru Bologa, la judo.

Premiul „Special Olympics România”, nou introdus în seria de distincții acordate la „Gala Sportului Românesc” a adus în fața publicului președintele fundației, Cristian Ispas. Acesta a fost însoțit de trei dintre sportivii de seamă ai asociației care are ca scop incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale.

George David, la tenis, Ionuț Păunescu, la gimnastică, Andreea Mustăreață, la tenis, au fost cu toții recompensați cu o diplomă și cu un trofeu. De asemenea, Cristian Ispas a primit o cupă în semn de apreciere pentru tot efortul depus ca acești sportivi să atingă cele mai înalte cote.

La următoarea categorie de premiu, „evenimentul anului în sport”, cel care a fost desemnat câștigător a fost Campionatul European de Înot în bazin scurt pentru Seniori de la Otopeni, organizat cu ajutorul Federației Române de Natație. Premiul pentru „cel mai bun administrator în sport” din anul 2023 a mers către Complexul Național Snagov, coordonat de Elisabeta Lipă.

„Antrenorul anului” a fost numit, pentru a doua oară la rând, Antonio Colamonici, la canotaj, luându-i fața lui Edward Iordănescu, principalul favorit la câștigarea trofeului, pentru calificarea naționalei de fotbal a României la EURO 2024. „Antrenoarea anului” a fost desemnată Camelia Voinea, la gimnastică, pentru prima dată în carieră.

„Președintele anului în sport” a fost un nou premiu câștigat de președintele Agenției Naționale Pentru Sport, Elisabeta Lipă. Principala organizatoare a galei a mulțumit întregii echipe care a făcut posibilă această realizare din viața ei și a amintit că anul acesta se aniversează 100 de ani de la obținerea primei medalii olimpice a României, mai exact, medalia de bronz adusă în țară de echipa de rugby, la Paris, în vara anului 1924.

Una dintre cele mai importante categorii de premiu de la acest eveniment sportiv, „sportivul anului”, respectiv, „sportiva anului”, a fost păstrată pentru final. Așadar, la feminin, Ancuța Bodnar, de la canotaj, a fost numită câștigătoare, iar la masculin, linia canotajului și succesului acestuia a fost menținută, deoarece Cătălin Chirilă a pus, în premieră, mâna pe trofeu, devenind sportivul anului din 2023.

Printre cei prezenți în sală, s-au aflat sportivi din prezent, sportivi care vor reprezenta România în viitor, dar și legende ale sportului din țară, care vor fi ținute minte pentru totdeauna pentru performanțele uluitoare bifate. Astfel, penultimul premiu acordat la „Gala Sportului Românesc” i-a adus în prim-plan pe Mircea Lucescu și Ion Țiriac.

Una dintre gloriile tenisului românesc a fost cel care i-a înmânat celui retras de puțin timp din antrenorat premiul intitulat „legendele sportului”. Mircea Lucescu, cel de-al treilea cel mai titrat antrenor din fotbal, după Sir Alex Ferguson și Pep Guardiola, a fost cel care a primit trofeul acestei categorii.

Ultimul premiu oferit în cadrul acestui eveniment sportiv a fost cel al „excelenței în sport”, iar cea care, anul trecut, obținea titlul de „sportiva anului”, Simona Radiș, de la canotaj, a fost câștigătoarea sa.

La finalul acestei gale, președintele Agenției Naționale Pentru Sport și cea mai importantă figură în ceea ce privește punerea la cale a acestui eveniment, Elisabeta Lipă, s-a declarat fericită de tot ce s-a întâmplat și a precizat motivul schimbării titulaturii galei:

Anul acesta am considerat că nu poți să faci o gală doar a sportivului anului, ci o gală a sportului românesc, pentru că eu zic că toate rezultatele sportive și nu numai merită elogiate, o dată pe an. Eu știu, ca sportivă, cât de mult mi-am dorit ca rezultatele mele să fie răsplătite cu mulțumiri și cu aplauze. Nu întâmplător am ales 14 februarie, nu întâmplător am ales Ateneul Român, pentru că s-au aliniat astrele, și iată că a ieșit o gală superbă, care îmi confirmă că lumea este dornică de asemenea evenimente”, a spus Elisabeta Lipă, în exclusivitate pentru București FM.

De asemenea, fosta canotoare a menționat că nu se poate caracteriza ca fiind modestă, pentru că a muncit pentru premiul primit la Ateneul Român. Președintele Agenției Naționale Pentru Sport a completat cu un mesaj transmis ascultătorilor București FM:

Ca să fiu lipsită de modestie, ca președinte de Federație și rezultatele pe care le obține echipa, nu doar sportivii, pentru că, da, ei sunt eroii principali, dar, în spatele lor, stă o armată de oameni, dacă suntem de șapte ani în topul Federațiilor Sportive Naționale, cred că nu puteam să avem un contracandidat în această seară. Îmi doresc să fie sănătoși (n.r. ascultătorii București FM), pentru că dacă ai sănătate, ai și chef de viață, să iubească sportul, pentru că, nu degeaba se spune, este cel mai bun ambasador al unei țări și se demonstrează.

În seara aceasta, s-a văzut cât de iubit este sportul și cât de iubiți sunt sportivii, cât de mult ne plac rezultatele mărețe. Eu cred că fiecare dintre noi, atât cât putem, trebuie să îi ajutăm pe cei care se luptă în arenele lumii”, a concluzionat cea care a fost încoronată cu titlul de „președintele anului în sport”, pentru 2023.

Despre evenimentul din centrul Capitalei, s-a pronunțat și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, care a amintit meritele necesar a fi îndreptate spre Elisabeta Lipă. Pe lângă acest aspect, fostul scrimer român a avut și el un mesaj pentru ascultătorii București FM:

Este un eveniment care va avea loc anual, sperăm să devină un eveniment de tradiție, cum sperăm ca de la an la an să avem cât mai multe momente de bucurie și cât mai multe medalii în sport. Meritul este al doamnei Elisabeta Lipă, pentru că această gală este marca Agenției Naționale Pentru Sport. Avem două mari obiective anul acesta, Jocurile Olimpice de la Paris și organizarea Adunării Generale a Comitetelor Olimpice Europene, aici, la București.

Prima oară în România vine toată conducerea mișcării olimpice din Europa. Pentru că este 14 februarie, să iubească tot ce este frumos (n.r. ascultătorii București FM). Avem multe motive să facem lucrul acesta și să creadă în ei și în cei care fac performanță”, au fost cuvintele lui Mihai Covaliu, la sfârșitul galei.

„Gala Sportului Românesc” a adunat, la ora desfășurării sale, peste 700 de invitați, printre care, reprezentanți ai sportului românesc, din toate perioadele de timp, oficiali ai statului ori oaspeți cu totul și cu totul speciali.

Sursă foto: Mario Soare

Etichete:
Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 02:37

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit

Într-un nou episod al derby-ului feroviar din campionatul României, echipa antrenată de Dan Petrescu și formația condusă de pe margine de...

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 22:27

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Fapte interzise în ziua votării!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 16:12

Fapte interzise în ziua votării!

Peste 4.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi în Capitală pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor...

Fapte interzise în ziua votării!
Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 14:09

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!

De la 1 decembrie 2024, intră în vigoare noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand. Șoferii care vor să vândă o mașină second-hand...

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:58

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis un mesaj pentru bucureșteni, înaintea referendumului local de duminică, 24 noiembrie....

Mesaj pentru bucureșteni, înainte de referendum!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:09

A murit Marius Bațu

Cântărețul de muzică folk, cunoscut pentru activitatea in cadrul trupei Pasărea Colibri, a decedat la vârsta de 65 de ani. Artistul, care a...

A murit Marius Bațu
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:38

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!

Jucătoarea română de etnie maghiară, Bernadette Szocs, a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor la tenis de masă! Szocs s-a oprit...

Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor!