VIDEO: “Înotul este o activitate benefică pentru copii mai ales în perioada de creștere”
Articol de bucurestifm, 19 februarie 2024, 14:32
Cătălin Miron, Președintele Club Inot Swimming Team și Liga Performanței în Natație a fost invitatul Elenei Zagaican în ediția de duminică a emisiunii „Lifestyle pentru părinți” și a povestit despre înot, multiplele lui beneficii pentru sănătatea și siguranța copiilor, dar și despre pașii către performanță.
“Abilitatea de a înota este o abilitate esențială în viața de zi cu zi, fie că suntem copii sau adulți. Ea la un moment dat trebuie dobândită, învățată practic ca să te descurci în mediul acvatic.”
Inotul este extrem de benefic pentru copii în multe feluri. În primul rând, îi ajută să-și dezvolte abilitățile motorii și coordonarea. De asemenea, îi învață să respire corect și să-și mențină o postură bună. Înotul poate crește rezistența cardiovasculară a copiilor și poate contribui la dezvoltarea musculaturii și a flexibilității. De asemenea, este o activitate distractivă și socială, care îi poate ajuta pe copii să-și facă noi prieteni și să-și dobândească încrederea în sine.
“Înotul este o activitate complexă, benefică pentru sănătatea copiilor, mai ales în perioada de creștere pentru că ajută foarte mult la activitatea complexă de a lucra musculatura în dezvoltarea lor când sunt mici și ajută foarte mult inclusiv pe partea de articulație, pentru că presiunea nu este aceeași în apă cum este pe uscat și datorită acestor factori, înotul este recomandat nu doar de noi ca și specialiști în domeniul natației, ci inclusiv de medici și îi încurajăm pe cei mici să vină în număr cât mai mare”, a declarat Cătălin Miron.
Un copil în vârstă de 5 ani împliniți înțelege pericolul și specialiștii recomandă să urmeze cursuri de înot pentru o perioadă de minim șase luni de zile, ca să poată avea o siguranță minimă în preajma apei, la mare. „Menționăm faptul că cele șase luni de zile nu sunt suficiente. E ca și mersul pe bicicletă, îl înveți în șase luni de zile, iar după aceea trebuie să-l activezi sau să-l practici zi cu zi ca să poți deprinde mai multe stiluri, abilități. Și înotul ar fi esențial să-l faci pe perioadă îndelungată un an, doi ani de zile ca să ai siguranța necesară.”
Și copiii mai mici de 5 ani pot practica înotul, însă mediul este puțin diferit, apa trebuie să fie mai încălzită decât în bazinele în care se practică în mod normal și de asemenea, bebelușii și copiii foarte mici au nevoie de o supraveghere foarte atentă astfel încât până la vârsta de 5 ani este recomandat să aibă un antrenament 1 la 1, ședință individuală.
Povestind despre performanță, Cătălin Miron ne-a spus: “În teorie, selecția în performanță se face pe două criterii. Prima se face între 5 și 8 ani, iar undeva între 8 și 10 ani se face selecția finită. Noi avem selecție de masă, adică selectăm masa de oameni care își dorește să vină spre performanță între 5 și 7 ani și între 8 și 10 ani avem varianta de selecție finită, adică unde vedem, potențial mult mai crescut în viitoarele lui sesiuni la antrenament”.