VIDEO: Află și tu cum poți să îți măsori în palmă porțiile alimentare

59% dintre români se confruntă cu supraponderabilitate și obezitate, iar 71% dintre tineri mănâncă gustări de două ori pe zi! Asociația Sută la Sută Românesc încearcă să schimbe aceste cifre prin programul „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment.”

Lidia Feher și Dana Dobrescu au venit în matinalul București FM pentru a ne învăța să facem alegeri alimentare sănătoase

Proiectul aflat la cea de-a patra ediție a pornit odată cu pandemia, în anul 2020 „Pandemia ne-a influențat inclusiv în privința felului în care mâncăm, în fața calculatoarelor sau a televizoarelor, încercând să valorificam timpul. Studiile noastre arată că tinerii consumă din ce în ce mai multe gustări în locul meselor principale și este important să știe cum aleg aceste gustări, astfel încât să le aleagă cu intenție și atenție și să se bucure de ele.”

Lidia și Dana cred că adolescenții pot dobândi obiceiuri alimentare sănătoase: „Primul lucru pe care îl spunem adolescenților este să se întrebe de ce mănâncă. Nu e important neapărat ce, cât de ce, pentru că e un proces de conștientizare, de interiorizare și își dau seama că de foarte multe ori nu mănâncă de foame, mănâncă emoțional.”

„După ce-i învățăm să conștientizeze de ce mănâncă, îi învățăm cum să mănânce și să stea liniștiți, așezați, să facă din momentul mesei un moment special.”

„Avem un dialog cu ei, nu mergem doar să prezentăm această informație. Îi întrebăm care sunt problemele lor pentru că asta ne interesează. Putem pleca de la premiza că poate mănâncă prea mult, dar foarte mulți dintre ei mănâncă prea puțin sau nu mănâncă deloc. Îi învățăm cum să-și fixeze obiective personale.”

Sursa foto: Cornel Munteanu

„Îi învățăm că energia vine din cum mănâncă, din cum dorm, din cum se hidratează, și au un declic. Își dau seama că de fapt, ceea ce îi învățăm chiar îi ajută.”

Putem să măsurăm corect porțiile alimentare folosindu-ne de propria palmă: „Ar trebui să avem proteină cât palma, fără degete. De exemplu, 100 g de carne, care înseamnă cam 20 și ceva de grame de proteină. Apoi grăsimile ar trebui să fie cât degetul mare pe parcursul unei zile. Carbohidrații îi măsurăm după cât putem să ținem în mână. Avem tendința să ne punem garnituri foarte generoase și e bine să punem tot așa o mână de salată sau de legume.”

„Cele mai sățioase alimente ar fi combinațiile de proteină, cu legume, cu leguminoase, să spunem mazăre, fasole, linte. Dacă mai punem și niște salată verde, sau niște broccoli, care au volum, ne dau și mai multă sațietate și energie pe parcursul zilei.”

„Semințele au proteine, dar au și grăsimi multe. Semințele, nucile, oleaginoasele trebuie să le mâncăm cu atenție, pentru că au foarte multe calorii.”

Dacă vrei să mănânci mai sănătos, deși gustul nu te dă pe spate trebuie doar să îți faci un obicei din a cumpăra alimentele potrivite stilului de viață pe care ți-l dorești: „Gusturile se educă și mâncând câte un pic, ne dăm seama că ne obișnuim cu gustul și o să înceapă să ne placă. Poftim la alimentele pe care le-am mâncat în ultima perioadă, deci o să începem să poftim la alimentele sănătoase.”

Pentru a alege un produs benefic pentru noi trebuie să citim cu atenție eticheta: „E vorba și de etichetă, este o provocare foarte mare și pentru noi, și pentru copii. Noi încercăm să descifrăm conținutul acestor etichete pentru că așa vor afla cât de atenți trebuie să fie la fiecare notiță de pe etichetă, ce înseamnă hipocaloric, ce înseamnă săracă în colesterol, conținut redus de zaharuri.”

Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla dacă te hrănești corespunzător!

Autor: Cornel Munteanu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.