Liderii PSD şi PNL au anunţat decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

arhiva

Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale, a anunţat, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului.

„Decizia coaliţiei este de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală, care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună”, a declarat Nicolae Ciucă la Palatul Parlamentului.

„Am avut în vedere tot ceea ce s-a întâmplat de la final anului 2021 când această coaliție și-a asumat guvernarea reușind să treacă România printr-o serie de crize succesive și suprapuse”, a spus Nicolae Ciucă miercuri seară.

„În această perioadă nu ne permitem să fragilizăm tot ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice. PNL a mandatat executivul partidului să discute în coaliție și să agreeze această formulă de comasare a alegerilor europarlamentare cu listă comună și alegrile locale prin forțe proprii”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În urma mai multor sesiuni de discuții și negocieri în Coaliția de Guvernare s-a ajuns la următorul calendar de alegeri pentru anul acesta.

– Alegeri Europarlamentare și Alegerile Locale: 9 iunie 2024
– Alegeri Prezidențiale: Septembrie 2024 (primul tur pe 8 septembrie, iar pe 22 decembrie, se va desfășura turul 2)
– Alegeri Parlamentare: 8 Decembrie 2024

„În afară de comasare și o alianță electorală pentru europarlamentare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale: 1-15, 8-22 sau finalul lunii septembrie – una dintre aceste trei variante. Consider că cea de mijloc și data de 8 decembrie pentru alegerile generale. De ce se decalează acest calendar? Sincer nu văd nimic neobișnuit”, a spus Marcel Ciolacu.

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare înseamnă că românii vor vota, în aceeași zi, atât primarii și ceilalți aleși locali (consiliu local, consiliu județean), cât și pentru politicienii care vor reprezenta România în Parlamentul European.

În țară, fiecare alegător va primi câte 4 buletine de vot. Trei pentru alegerile locale, adică unul pentru primar, unul pentru consiliul local și unul pentru consiliul județean. Votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.

În București, fiecare votant va primi 5 buletine de vot. Pentru că Bucureștiul este împărțit în șase sectoare, cetățenii cu drept de vot vor avea un buletin în plus de completat.

Buletinele sunt: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului București și unul pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunţat, azi, oficial deciziile din Coaliție.

Nicolae Ciucă:

– Decizia coaliției a fost de a comasa europarlamentarele și localele
– Dincolo de comasare, decizia prevede ca la locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la europarlamentare liste comune
– Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține cont de interesul cetățenilor. Din discuțiile pe care le-am avut românii își doresc stabilitate
– E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii
România a reușit să realizeze datorită stabilității atracția interesului investitorilor străini
– Este pentru prima dată când pe timpul acestei guvernări România are o creștere economică bazată pe investiții
– Vedem azi ce a însemnat să alocăm procente mari și sustenabile pentru investiții
– Considerăm că prin această asumare responsabilă, în această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice.

Marcel Ciolacu:

– Știm cu toții istoricul acestei coaliții de guvernare. la un moment dat România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic
– O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale
– Asta e marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat
– Am dovedit că putem lua decizii în momente dificile ale României
– Faptul că am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, e un vot în plus pentru democrație
– Am decis și mulțumesc colegilor mei să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare
– Doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist
– Niciuna dintre cele două forțe politie nu se pot angaja singure în această bătălie
– E vorba de drumul României în viitor
– Avem două obiective importante: de a intra cu drepturi depline anul acesta și în 2026 România să fie membră OCDE
– România e în direcția corectă. Pentru a rămâne trebuie și voință politică
– În afară de comasare și alianță electorală la europarlamentare, în septembrie să avem alegerile prezidențiale.
– Parlamentare în decembrie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.