O nouă plajă a fost amenajată în Eforie Sud. Operatorii așteaptă stabilirea licitațiilor

Foto: Administrația Națională „Apele Române”

Litoralul românesc va avea noi sectoare de plajă din acest an. După patru ani de lucrări, în Eforie Sud a fost înnisipată o plajă de aproape șase kilometri lungime și peste o sută de metri lățime.

Pentru realizarea ei s-au folosit peste trei milioane de metri cubi de nisip extrași din largul mării. Turiștii ar trebui să se bucure de noua plajă, chiar din acest sezon estival. Deocamdată nu este clar când vor fi organizate licitații pentru ca sectoarele să fie administrate de operatori privați.

„A existat o întârziere în atribuirea prin licitație a acelor suprafețe de plajă. Eu cred că am învățat toți din greșelile trecutului. Am discutat cu colegii mei de la Administrația Bazinală Dobrogea Litoral, care m-au asigurat că în maxim 10 zile de la recepția lucrărilor acest suprafețe vor fi intabulate, vor fi efectuate documentațiile cadastrale și înscrise în Cartea Funciară”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

O variantă luată în calcul este ca plajele să fie închiriate pe o perioadă mai mare, de 10 ani. Anul acesta, 70 de sectoare de plajă au nevoie de licitație.

„Orice agent economic să poate să-și facă investițiile majore și o atribuire directă către hotelierii în funcție de numărul de locuri de cazare. În așa fel încât hotelierii să ofere totul gratuit, inclusiv șezlonguri, umbrele și toate serviciile pe plaja respective”, a spus Nicolae Bucovală, operator de plajă.

1 mai este data oficială de deschidere a sezonului estival, dar pentru amenjarea sectoarelor de plajă operatorii au nevoie de multe avize.

Suprafaţa de nisip va fi lărgită şi în alte staţiuni din sudul Litoralului.

Marius Stamat, constructor: Am început trei loturi – un lot la Olimp, unul la Jupiter Neptun și unul la Balta Mangalia Venus Aurora. În același timp, avem încă alte trei loturi în proiectare. Plajele se lărgesc tot cu, în medie, 100 m plaja uscată, urmând panta plajei submerse, iar lungimea de la Olimp este de 3 km – 3,1 km, la Neptun 2,5 și la Balta Mangalia Venus Aurora 3,5.

Hristu Uzun, directorul Direcției Apele Române Dobrogea Litoral: Litoralul va fi foarte bine amenajat. Plaja, chiar dacă a fost un nisip puțin mai grosier, cu puțină scoică, încet-încet începem să-l nivelăm, să-l aducem la o stare corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.