Mihai Mereuță: Eficientizarea sistemului de termoficare trebuie să plece de la consumatori!
Articol de Mircea Apostolescu, 23 februarie 2024, 13:16
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, spune că eficientizarea sistemului de termoficare ar trebui începută cu eficientizarea consumului, prin reabilitare termică, și, apoi, redimensionarea capacităților de producție și transport, în funcție de consum.
„Ce-am zis mereu, plecăm de la consumatori, cu eficiența energetică. Eficientizăm consumurile, după aia, dimensionăm necesarul, după ce am eficientizat consumurile, am reabilitat. După aia, începem să vedem ce conducte avem nevoie, le înlocuim, și ce capacități de producție mai avem nevoie. Dacă, prin eficientizarea consumurilor, într-un procent de peste 80%, în București, reușești să scazi necesarul la 60%, poate constați că, pe anumite zone de consum, te poți adapta la alte tehnologii”, a declarat Mereuță pentru București FM.
Șeful „Habitat” mai spune că, alături de modernizarea celor patru CET-uri existente, ELCEN ar trebui să pună accentul pe introducerea de noi tehnologii, bazate pe energii regenerabile – geotermală, solară etc.
„Întrebarea pe care mi-am pus-o mereu: De ce nu se implică și ELCEN-ul în regenerabile, care or fi ele – geotermale, pe de o parte, parcuri fotovoltaice? Să facă investiții, să nu stea inert, când concurența se mișcă.
Modernizăm, modernizăm, dar să nu avem surpriza că ajungem la nivel de ’67. O să avem un sistem perfect funcțional, la nivel de ’67 ( … 1967, când au fost construite actualele CET-uri n.r.).
Atunci, hai să avem un sistem, să mergem la tehnologiile din 2024. De aceea salut planul de măsuri anunțat de către ministrul Energiei”, a mai declarat Mihai Mereuță pentru București FM.
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat” salută planul de modernizare și eficientizare a sistemului de termoficare din București lansat de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dar pare sceptic în ceea ce privește realizarea acestui plan de cinci măsuri.
Reporter: „Din punctul de vedere al Asociațiilor de Proprietari, credeți ceea ce spunea ministrul, că gigacaloria ar putea scădea cu până la 60%, prețul ei de producție, în București, și că ar putea scădea facturile la întreținere?”
Mihai Mereuță: „Cum, de exemplu, s-a promis, țineți minte, și avem chiar în sală un președinte de asociație, care se plânge, de ani de zile, de zona Colentina. Promisiunile au fost, că s-au semnat protocoale, de iarna trecută, că o să fie în funcțiune câteva motoare termice, ca să suplinească lipsa de agent termic. Omul s-a dus la bloc și a spus, iarna trecută: stați liniștiți, că se pune motorul termic și motorul termic dă căldură și e bine. Și n-a fost bine nici iarna trecută, nici iarna asta”.
În context, trebuie amintit faptul că primarul general Nicușor Dan a promis, încă de acum doi ani, că 20 de centrale pe gaz vor fi instalate, în punctele termice de la capetele de rețea – Colentina, Aviației etc, acolo unde agentul termic nu ajunge la o temperatură corespunzătoare, iar bucureștenii acuză, de ani de zile, lipsa apei calde și căldurii din apartamente.