VIDEO: Află cum poți te poți înscrie și care sunt pașii de urmat pentru a accesa programul „În Zona Ta”

În Zona Ta” este despre oameni obișnuiți, care vor să facă ceva la ei în bloc

Calitatea aerului, managementul deșeurilor și problemele legate de spatiile verzi se numără printre principalele nemulțumiri ale bucureștenilor. Pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor Capitalei, Fundația Comunitară București, prin intermediul Platformei de mediu pentru București și cu sprijinul ING Bank România dezvoltă programul ”În Zona Ta”. Am aflat detalii despre acest program #ÎnComunitate de la Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.

„Tocmai am lansat „În zona ta”, un program ce  face parte din Platforma de Mediu pentru București. Ce ne-am dat seama la Platforma de Mediu pentru București, în general, este că mediul e o problemă atât de mare încât nu poate fi rezolvată de o singură entitate. Nu poate să le rezolve primăria pe toate, să spunem, oricât de bună ar fi o primărie. Și atunci e nevoie să venim cu toții împreună și să ne conjugăm eforturile, societatea civilă, companiile și administrația, iar acest program „În Zona Ta” este despre oameni obișnuiți, care vor să facă ceva la ei în bloc. până la urmă și ceva în zona de mediu, care să îi ajute până la urmă pe ei să ducă o viață mai bună.

E un pariu pentru noi, pentru că n-am mai mers niciodată atât de la firul ierbii să căutăm comunități de bloc care sunt dispuse să se implice.”

Un apel la idei pentru bucureștenii întreprinzători

Nu este vorba de un proces complicat. Înscrierea este simplă, câtă vreme ați identificat ceea ce ați vrea să schimbați în jurul blocului dumneavoastră. Câteva răspunsuri la întrebările de pe site vă pot înscrie ideile printre cele mai bune, care au șansa să se transforme în proiecte viabile.

„Aș vrea să încurajez bucureștenii să se uite pe formularele noastre de aplicare, care sunt foarte simple. De fapt, noi nu le cerem oamenilor să vină cu un proiect complicat și nu vom fi birocratici de-a lungul întregului proces. Ceea ce le cerem este să aibă o idee despre blocul lor și ce ar vrea să rezolve. Este un apel de idei, întâi de toate, înainte de a fi un apel de proiecte.  Apoi lucrăm cu fiecare dintre dintre proiectele aplicante, să le transformăm într-un proiect viabil. Deci e chiar ușor, sunt 5 sau 6 întrebări la care oamenii trebuie să răspundă.”

Trei vecini cu o idee comună

Orice proiect are nevoie doar de o idee bună, care să ajute la schimbarea mediului și de trei vecini care să creadă în ea. Până la urmă, schimbarea începe cu noi.

„Cred că  oamenii percep faptul că asta este o treabă a autorităților. Exact asta e ce vrem să schimbăm, vrem să schimbăm mentalitatea oamenilor, că să faci ceva în zona ta e treaba altcuiva. Nu, e chiar treaba noastră și sunt convinsă că pentru mulți dintre ei sunt temeri legate de cât de complicat ar fi, cât de mult timp ar cere și mai ales cum ar putea să aplice dacă nu sunt un ONG. Asta aș vrea să subliniez, noi căutăm ceea ce numim noi grupuri de inițiativă, nu e un termen juridic, nu există nicăieri în legislație ideea asta de grupuri de inițiativă. Noi numim grup de inițiativă minim 3 persoane care au o idee și vor să o pună împreună în practică. Nu trebuie să aplice un ONG, nu trebuie să aplice Asociația de Proprietari pentru treaba asta, pur și simplu trebuie să fie minim 3 vecini care au această idee și, cumva, angajamentul că o vor transforma, o vor pune în practică, odată ce primesc această finanțare.”- Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.

Finanțare nerambursabilă

Cei care aplică și câștigă această finanțare se vor bucura de rezultatele muncii lor fără a se gândi că trebuie să restituie ceva, după implementarea proiectului.

„Sunt bani nerambursabili, deci nu e o finanțare în sensul acela bancar, în care trebuie să returnezi banii în rate și sunt bani simplu de obținut. Nu ne așteptăm să avem sute și mii de proiecte din București, tocmai pentru că, doar 23 % din cei chestionați ar fi dispuși să se implice. De la a fi dispus să te implici până la  a te implica efectiv, e un drum și mai lung. Aș mai spune ceva, acesta e un program care urmează să se desfășoare cel puțin și anul viitor și atunci felul în care ne uităm la el, în 2024, este ca un pilot. Vrem să arătăm, cu câteva exemple practice, că lucrul acesta se poate.”

42  de zone intră în acest apel al ideilor

Nu intră întreg Bucureștiul în acest program, dar au fost selectate zone din toate sectoarele. Dacă vrei să afli care sunt acestea, o vizită pe Platforma de Mediu vă va oferi răspunsul la această întrebare.

„Cei care se vor înscrie trebuie să facă parte din aceste zone, pe care le pot găsi pe site, pe platformademediu.ro, ele sunt foarte clar marcate pe hartă. Oamenii pot să vadă exact dacă fac parte din această zonă sau nu.  Deși pare că e o sumă mare și e o sumă mare ca program de finanțare, mai ales pentru firul ierbii, pentru scara blocului. Cu toate astea, n-am avea bani să acoperim nevoile tuturor scărilor de bloc din București și atunci am hotărât să mergem mult mai țintit. Mergem mai țintit, în zone care sunt de interes și pentru partenerul nostru, cel care finanțează programul. În București, ele sunt distribuite relativ egal în toate sectoarele, atât în  centru, cât si la periferie.”- Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București

Care sunt pașii pe care îi ai de urmat pentru ca ideea ta să devină proiect, vezi aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.