Mijloacele de transport şi staţiile STB, echipate cu tehnologie de acces şi ghidaj pentru persoane cu dizabilităţi (proiect)

foto: Facebook Stelian Bujduveanu

Mijloacele de transport în comun şi staţiile STB ar putea fi echipate cu tehnologie de acces şi ghidaj pentru persoanele cu dizabilităţi, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei.

Proiectul ”Pune frână discriminării” urmează să fie implementat de STB. Acesta vizează inclusiv dezvoltarea unui program de formare pentru angajaţii STB, precum şi promovarea facilităţilor oferite persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv a rutelor accesibile de transport.

Într-o primă etapă vor fi analizate gradul de accesibilitate şi nevoia de formare la nivelul STB. În urma cercetării de teren, se va efectua o vizită de studii într-o ţară europeană cu bune practici, pentru discutarea rezultatelor şi stabilirea viziunii de dezvoltare a STB.

Ulterior, 300 de angajaţi ai STB vor urma cursurile unui modul de 40 de ore, pe parcursul a cinci zile, pe tema incluziunii şi accesibilităţii transportului. Va avea loc, de asemenea, un training la locul de muncă, precum şi un schimb de experienţă într-o ţară cu expertiză în accesibilizarea transportului public.

În a patra etapă a proiectului, mijloacele de transport în comun şi staţiile aferente vor fi echipate cu tehnologie de acces şi ghidaj pentru persoanele cu dizabilităţi. Soluţiile includ:

– ghidaj audio pentru identificarea staţiei;
– informare audio şi în scris despre mijloacele de transport în comun care circulă prin staţia respectivă şi timpul de aşteptare;
– trimiterea unui mesaj către şofer pentru a-l informa că o persoană cu dizabilităţi va urca sau coborî la următoarea staţie;
– ghidaj audio şi vizual pentru identificarea uşii de acces de intrare/coborâre;
-deschiderea automată a uşii de proximitate;
– rampe pentru accesul în mijloace de transport;
– traseu marcat pentru persoana în fotoliu rulant de la intrare până la locul special amenajat în mijlocul de transport în comun;
– informaţii audio şi în scris ale următoarelor staţii.

Conform referatului de aprobare, în România, există peste 900.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care peste 77.000 în Capitală. Există un număr semnificativ de mijloace de transport cu accesibilizare, care se adresează de cele mai multe ori handicapului locomotor, iar persoanele nevăzătoare, surde sau cu dizabilităţi mintale nu beneficiază de astfel de măsuri.

Proiectul este susţinut de consilierii municipali PSD.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.