Rămâne Primăria Capitalei fără buget, deci fără bani?

foto: Adriana Baciu

Adoptarea bugetului Municipiului București pe anul în curs, în ședința extraordinară a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), convocată pentru vineri, s-ar putea afla sub semnul întrebării.

Dacă bugetul Capitalei nu va fi adoptat până pe 5 martie, Municipalitatea nu va primi cotele defalcate din impozitul pe venit, repartizate de la bugetul de stat, de către Ministerul de Finanțe.

Fără banii virați de la bugetul de stat, Primăria Capitalei s-ar putea găsi în imposibilitatea de a face plățile curente.

Adoptarea bugetului Capitalei depinde de majoritatea din Consiliul General al Municipiului București. Până în acest an, majoritatea a fost asigurată de PNL, USR și PMP.

Primarul general, Nicușor Dan, susține că nu ar cunoaște poziția grupului PNL din CGMB, în legătură cu proiectul de buget propus de către domnia sa, dar este sigur că bugetul Capitalei va fi adoptat în timp util.

„Poziția PNL o să o aflăm mâine, în discuții informale, după ședința de Consiliu General. După cum știți, avem două ședințe de Consiliu General – una mâine, una poimâine. În urma ședinței, o să avem o discuție și o să vedem propunerile cu care vine fiecare dintre partide.

O să avem un buget pentru că, dacă nu o să avem, nu mai putem plăti salarii, nu mai putem plăti motorina, la transportul public. Deci, noi o să avem un buget și acesta va rezulta din negocieri, pe care o să le avem cu partidele, așa cum e legitim”, a răspuns Nicușor Dan la întrebarea București FM.

Însă, consilierul general Diana Mardarovici, purtător de cuvânt al grupului PNL din CGMB, spune că liberalii au anunțat că nu pot sprijini un proiect de buget în care nu sunt incluse cheltuieli curente și datoriile acumulate de Primăria Capitalei, anul trecut, în valoare totală de 3 miliarde de lei.

„Înainte să fie convocată această ședință, PNL București și-a exprimat punctul de vedere. Noi nu putem susține un buget care nu include toate cheltuielile curente, nu include cele două subvenții ( la transport și termie n.r.) și, mai ales, nu include datoriile pe care le are Primăria Generală, chiar de anul trecut, către Termoenergetica și STB.

Primarul general a ales, din păcate, să propună un buget și să convoace ședința, fără a lua în calcul aceste lucruri. Primarul general a ales să procedeze altfel, ca să nu umfle veniturile, a ales, pur și simplu, să excludă din cheltuieli 3 miliarde de lei. Din acest motiv, noi nu putem sprijini bugetul propus de primar, în ședința de vineri”, a declarat Mardarovici pentru București FM.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor din CGMB mai spune că edilul șef are oportunitatea de a corecta el însuși, prin amendamente, proiectul de buget propus.

„Este datoria primarului general să facă un buget corect. Eu încă sper că primarul general va corecta bugetul, în ședința de vineri. Are toată oportunitatea să o facă. O să-i oferim oportunitatea primarului general să taie de la tot ce înseamnă evenimente cu ștaif pentru firme de casă, diverse activități de protocol, diverse bugete de publicitate exagerate”, a mai declarat Diana Mardarovici pentru București FM.

În context, ar trebui menționat faptul că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, Consiliul General al Municipiului București ar trebui să adopte bugetul Capitalei, într-un termen de maxim 45 de zile de la adoptarea bugetului de stat.

Termenul de 45 de zile a expirat, iar perioada în care Primăria Capitalei ar trebui să primească, de la Ministerul de Finanțe, cotele defalcate din impozitul pe venit, este 6 – 10 martie.

Ar mai trebui menționat și faptul că bugetul Primăriei Capitalei se formează în proporție de circa 90% din aceste cote defalcate, virate de la bugetul de stat, deoarece Municipalitatea nu încasează taxe și impozite locale. Acestea din urmă sunt încasate de către primăriile de sectoare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.