Boloş: Am fost şi rămân unul dintre susţinătorii investiţiilor în serviciul public de sănătate

Sursa foto: Marcel Boloș/facebook

Misiunea de a îmbunătăţi calitatea îngrijirii medicale şi de a asigura că toţi românii beneficiază de servicii medicale adecvate poate fi îndeplinită prin investiţii masive în domeniu, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

El a subliniat că în programul bugetar sunt incluse acţiuni prioritare pentru asigurarea fondurilor necesare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu funcţii vitale instabile sau cu afecţiuni care pot avea complicaţii ireversibile şi care necesită intervenţii medicale de urgenţă sau îngrijiri într-o secţie de terapie intensivă generală sau specializată.

De asemenea, a menţionat Marcel Boloş, anul trecut s-au semnat peste 3.600 de contracte de finanţare pentru sănătate, care cumulează peste 11 miliarde de lei, din bani europeni, iar 116 spitale vor beneficia de finanţare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale.

Totodată, 35 de spitale au primit finanţare pentru creşterea capacităţii de răspuns a secţiilor de neonatologie prin reabilitare, dotare şi extindere cu 124 de noi paturi de ATI pentru nou-născuţi la nivel naţional şi dotarea altor 90 de paturi existente.

Bolos a adăugat că, în calitate de ministru al Finanţelor, se va asigura că va fi alocată partea de cofinanţări pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârşit şi a reamintit de cele trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi, care au un buget de 1,2 miliarde de euro şi, totodată, un număr de şapte alte spitale judeţene sau spitale judeţene de urgenţă care vor beneficia de dotarea cu echipamente medicale sau, după caz, de lucrări de reabilitare, consolidare sau construcţia de noi clădiri. De asemenea, din acest buget, 570 milioane euro sunt dedicaţi investiţiilor în domeniile oncologie şi transplant.

Totodată, împreună cu MIPE, a mai spus ministrul, au fost căutate soluţii pentru a fi operaţionalizat Programul Naţional de Investiţii în Sănătate, cu un buget de peste 2 miliarde euro, finanţat integral din bugetul de stat. Printre proiecte, Boloş a menţionat Institutul de Genomică, Institutul Cantacuzino pentru reluarea producerii vaccinurilor, ciclotronul, tehnologiile care folosesc hadronoterapia pentru tratarea cancerului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.