INFP: Nimeni nu poate spune exact când va mai fi un cutremur mare pe teritoriul României

Sursa foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului/facebook

În Bucureşti au început astăzi lucrările de consolidare a unei clădiri cu risc sesimic ridicat, în cadrul programului care vizează astfel de intervenţii la aproape 150 de imobile. În Capitală, numărul clădirilor cu probleme este mult mai mare – 390 sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi aproximativ 450 în clasa a II-a. Pe lângă acestea, alte aproximativ 20.000 de clădiri neexpertizate ar putea fi încadrate în clase de risc seismic.

În cadrul unei dezbateri organizate astăzi, la 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, participanţii au atras atenţia că pregătirea pentru astfel de situaţii este extrem de importantă, atât din punct de vedere al stării clădirilor, cât şi al intervenţiei serviciilor de urgenţă.

Specialiştii în fizica pământului au subliniat că în acest moment, nimeni nu poate spune exact când va mai fi un cutremur mare pe teritoriul României.

Cercetătorul Dragoş Toma-Dănilă: „Este foarte complicat. Dacă ne uităm, totuşi, în urmă, vedem că au fost şi perioade de 10 ani sau 50 de ani, câteodată, chiar şi mai mult, pauză între cutremure puternice. Câteodată au fost replici înainte de cutremurele puternice, care ar fi putut să le anunţe, câteodată nu, cum este cazul celui din ’40 şi pe urmă, al celui ’77, care a venit totuşi doar la 37 de ani şi fără un cutremur mai mare înainte. Deci, hai să nu clădim o teorie, hai să nu ne mai păcălim cu predicţia, chiar dacă sunt încercări ştiinţifice care până acum ne-au dat rezultate şi trebuie să le ţinem, să conştientizăm faptul că un cutremur, până una-alta, ar putea avea loc oricând în 100 de ani. Aproape sigur o să mai fie un cutremur major în Vrancea. Cât de pregătiţi suntem? Probabil că nu suntem pregătiţi. Cât de mult conştientizăm din cercetările noastre? Totuşi, mulţi oameni din România ştiu că un cutremur este undeva deasupra capului sau în pământ.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.