VIDEO: „Nu erau alte fete pilot de raliu în campionatul național în 2015, cred că este complicat pentru orice sportiv să fii primul într-un domeniu.” – Cristiana Oprea, pilot de raliu
Articol de bucurestifm, 7 martie 2024, 16:44
Prima româncă pilot din Campionatul Mondial de Raliuri si-a spus povestea în săptămâna Girl Power. Cristiana Oprea este fondatoarea platformei „Femei în motorsport” prin care sunt promovate femeile implicate în automobilismul și motociclismul românesc. Anul acesta, Cristiana concurează în Campionatul European de Raliuri, alături de copiloata Alexia Parteni.
Cristiana ne explică ce este de fapt motorsportul. „În motorsport există mai multe discipline, câteva ar fi: Formula 1, raliul, viteza în coastă, driftul, off-road-ul, carting-ul. Fiecare disciplină este cu vehiculul ei, cu tipul ei de pilotaj. În raliuri și rally ride ai și copilot în dreapta. În restul disciplinelor ești singur la volan pentru că nu ai nevoie de încă o persoană în echipă.”
„Mașinile sunt special construite să reziste în cazul accidentelor la viteză mare. În cazul unui impact cu un copac, cu un cap de pod din beton sau dacă ne răsturnăm de câteva ori să putem supraviețui. Acesta este unul dintre motivele pentru care este un sport scump.”
„Viteza poate ajunge undeva spre 200km/h la raliu. Nu este o viteză maximă atât de mare pentru că scopul este să păstreze o viteză mare pe viraj, nu avem foarte multe linii drepte prin care putem să ajungem la acea viteză maximă cum este la Formula 1, pe circuite ajung la peste 300km/h.”
Este un sport de echipă, chiar dacă nu pare fiindcă toate reflectoare sunt pe pilot. „Trebuie să ai foarte multă grijă, să ai o mașină pregătită corect tehnic, să poți să înțelegi dacă lucrurile nu funcționează cum ți-ai dorit, de ce s-a întâmplat asta, să poți să analizezi date de pe mașina respectivă, să ai un inginer care să te ajute să faci un set-up.”
„Sunt multe aspecte care contează, inclusiv să poți să-ți alegi corect anvelopele, presiunea cu care pleci pe probele speciale în funcție de vreme, de temperatura de afară. Ar fi imposibil să faci totul singur și să ai și performanță.”
Una dintre principalele provocări ale Cristianei în acest sport este legată de buget. „În motorsport ai nevoie și de bugete foarte mari. Venind dintr-o familie absolut normală. Asta e principala provocare, să găsesc buget, să merg mai departe. Dar nu e nimic imposibil.”
„Când m-am apucat în 2015-2016, nu erau alte fete pilot de raliu la momentul respectiv în campionatul național. Cred că este complicat pentru orice sportiv să fii primul într-un domeniu.”
„Mie mi se pare mult mai fain să ai exemple în jur, să te inspiri, să te încurajezi, să colaborezi cu oameni care fac asta deja, pentru că înveți mult mai ușor.”
Rezultatele nu au întârziat să apară. „Mă bucură foarte tare un podium obținut în 2019 la Cupa Dacia pe Transfăgărășan. A fost numit cel mai frumos drum din lume, iar eu am obținut atunci locul al doilea în clasamentul general. Este o amintire foarte frumoasă care mă motivează să merg mai departe.”
„Tot în 2019, Am fondat platforma Femei în motorsport. Este o bază de date online publică, gratuită, prin care mi-am dorit să arăt cât mai multe exemple de femei implicate în automobilismul și motociclismul din România. Suntem peste 90 pe platformă: piloți, copiloți, organizatori, jurnaliști, arbitrii oficiali de cursă.”
Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla mai multe despre invitata care își ghidează viața după motto-ul „Drive Your Courage!”