Campania „Girl Power” a ajuns la final. Larisa Iordache, gimnasta care a depășit toate obstacolele: „S-a întâmplat să fie gimnastică, iar eu sunt recunoscătoare, pentru că așa am ajuns să fiu omul care sunt astăzi”
Articol de mariosoare, 8 martie 2024, 18:48 / actualizat: 9 martie 2024, 0:14
Campania organizată de „București FM”, în săptămâna începutului de lună martie, dedicată, în exclusivitate, genului feminin care a scris istorie în diferite domenii, și-a încheiat traseul prin intermediul unui interviu cu Larisa Iordache. Fosta gimnastă de performanță a fost invitată în studioul emisiunii „În Comunitate”, acolo unde a dialogat cu gazdele show-ului, Răzvan Ursuleanu și Mario Soare.
Pentru toate performanțele uriașe obținute în sportul său preferat, și anume, gimnastica, printre care statutul de campioană mondială, în patru rânduri, campioană europeană în 12 rânduri, dar și obținerea medaliei de bronz la Olimpiada din 2012, de la Londra, la proba pe echipe, Larisa Iordache a fost reperul potrivit pentru un asemenea tip de campanie.
Sportiva de la noi din țară a început să practice gimnastică la vârsta de cinci ani, din mai multe circumstanțe neobișnuite, fiind observată de prima sa antrenoare cum se plimba pe role în parc. Echlibrul și ambiția de a și-l păstra afișate de aceasta au fost cele care au înclinat balanța spre gimnastică, deși în familia ei, părinții și fratele au practicat alte sporturi. Despre această situație, Larisa Iordache a povestit că a vrut să meargă la gimnastică cu tot sufletul, doar că startul a fost puțin mai dificil.
„Handbalul putea să fie o opțiune (n.r. sportul practicat de mama ei), însă s-a întâmplat să fie gimnastică. Eu o numesc o întâmplare fericită pentru mine, pentru că datorită gimnasticii sunt omul care sunt astăzi și sunt tare mulțumită. S-a întâmplat într-o zi super simplă, în care mă dădeam pe role în Parcul Carol cu familia mea, îl alergam pe fratele meu care îmi luase popcornul din mână.
Doamna Mariana Câmpeanu m-a văzut și a mers la mama să o întrebe dacă dorește să mă ducă la un sport. Fiind și ei implicați în sport, părinții mei și-au dorit să fac un sport pentru sănătatea mea și am mers la CS Dinamo. Prima zi nu a fost de succes, pentru că nu voiam să intru în sală, am și un fel de încăpățânare. După două-trei zile, am vrut să încerc și am mers cu bunica, din nou”, a declarat sportiva țării noastre, în fața microfonului.
Larisa Iordache a câștigat prima sa medalie la vârsta de opt ani, atunci când a cucerit titlul național și a fost premiată cu distincția de „Mica Gimnastă”. De asemenea, în portofoliul său de sportivă, mai poate fi trecută și participarea la Olimpiada de la Londra, din 2012, atunci când a terminat pe locul al treilea.
Totuși, pentru a ajunge acel prag și pentru a încheia pe podium, Larisa Iordache a suferit enorm din cauza unei accidentări, iar aceasta a menționat cum au fost gestionate momentele respective:
„A fost unul dintre momentele care m-a putut învăța pe mine foarte multe. Eram doar un boboc la vremea respectivă, aveam doar 16 ani și eram mezina echipei. Promiteam foarte mult încă din 2012, de la Campionatul European și toată lumea spunea că o să fac foarte multe lucruri și o să aduc multe medalii olimpice.
Presiunea, chiar dacă m-a stimulat de fiecare dată, iar în momentul în care a început să mă doară călcâiul, din cauza efortului pe care îl depuneam, era prea mult, parcă. În momentul în care am ajuns la Londra, am simțit durerea cea mai mare și atunci am învățat că trebuie să rezist, dar, totodată, am înțeles că gimnastica nu este doar despre a câștiga medalii, a adăugat gimnasta din România.
Larisa Iordache a fost desemnată în anul 2014 cea mai medaliată gimnastă a ediției din acel a Campionatelor Europene, dar și premiată cu titlul de „Miss European Championships”. De asemenea, în anul 2016, aceasta nu a putut participa la ediția Jocurilor Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro, din Brazilia, din pricina unui disconfort apărut la un deget, care a necesitat, în cele din urmă, o operație.
Despre acea etapă a carierei sale, Larisa Iordache a declarat că nu regretă că nu a putut concura la Rio de Janeiro și că destinului nu îi poate fi reproșat absolut nimic:
„Lucrurile s-au întâmplat cum a trebuit să se întâmple. Am învățat foarte multe atunci, precum modalitatea de a fi stăpână pe sine și de a fi o profesionistă în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea, am știut că sportul acesta este pentru mine. A fost o perioadă specială, într-un alt sens, pentru mine, pentru că am învățat să spun ceea ce simțeam”, a spus gimnasta desemnată în anul 2020 „sportiva anului”, pentru performanțe remarcabile la această disciplină.
După acea perioadă, în anul 2021, la Campionatele Europene de la Basel, problemele medicale suferite de-a lungul timpului, printre care seria de nouă intervenții medicale efectuate în decurs de 10 luni, dar și infecția apărută în zona rinichiului, au făcut ca Larisa Iordache să se retragă din activitate. Finala Jocurilor Olimpice de la Tokyo a fost ratată de sportiva din țara noastră, din cauza durerilor pe care le resimțea la acel timp, iar la puțin timp după acest episod, gimnasta a devenit antrenoare.
Larisa Iordache a început să pregătească fete cu potențial și dorință de a ajunge la un nivel înalt în acest sport, chiar la clubul la care s-a format, CS Dinamo. Despre toată această poveste, Larisa Iordache a subliniat că îi face o adevărată plăcere să lucreze cu copiii și a precizat motivul pentru care se regăsește în personalitea și stilul uneia dintre cele înscrise la grupele sale:
„Mi se pare foarte tare atunci când fetele îmi spun că vor să facă, iar eu le spun că pentru acest lucru trebuie să mă asculți. Mai întâi, trebuie să ne jucăm, pentru că așa ne distrăm și învățăm lucruri și, desigur, învățăm cum să ne placă gimnastică. Ele sunt stimulate de curiozitate, iar ele sunt foarte fascinate de cele care performează deja.
Sunt fascinate, nu le-am arătat încă medalii, îmi doresc să creștem un pic și să realizăm. Sunt și eu destul de stăpână pe mine și sper că mă descurc. Părinții sunt foarte receptivi și îmi place cum reacționează. Îmi doresc foarte tare să fie cu această dorință de a câștiga medalii și vreau ca, într-o zi să mi se cânte imnul de pe margine, ca antrenor.
Mă regăsesc într-o singură fetiță, din prima clipă în care am văzut-o, este foarte curajoasă, un pic inconștientă, la fel cum am fost și eu. Tocmai de aceea, se începe de la o vârstă fragedă gimnastica artistică. Gimnastica se poate începe de la patru ani, chiar și de la trei ani, dar cel mai oportun este să se înceapă la cinci ani, pentru că atunci se asimilează ca un burete ceea ce transmit. Gimnastica este un sport de bază care ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului”, au fost cuvintele Larisei Iordache.
Gimnasta a fost cerută de soție la începutul acestui an de Cristian Chiriță, actualul logodnic, care practică, la rândul ei, un sport de performanță, mai exact, tenis de masă. Aceasta a fost cerută într-un mediu cu totul special, chiar în prima zi a anului 2024, iar surpriza a fost una care a copleșit-o.
De altfel, Larisa Iordache a oferit lămuriri în privința schimbului de sporturi dintre cei doi, precizând că tenisul de masă a fost încercat de către ea, dar și gimnastica de către partenerul său de viață:
„Am ieșit la restaurant în ziua aceea, pentru a lua cina, iar comportamentul lui era ciudat. Era roșu la față și am putut să îmi dau seama, mi-a oferit câteva tips-uri. Când am terminat cina, m-a rugat să îmi pun ceva la ochi și m-a scos pe terasa restaurantului.
Acolo am început să tremurăm amândoi și să ne dăm seama că este ceva unic. Prind și eu, dau și eu în minge, pun și eu mingea pe masă, iar în ultima perioadă, pentru că analizez de pe margine, îi dau sfaturi și îmi dau cu părerea, iar, apoi, își dă seama că am dreptate. Nu l-am dus la paralele, dar s-a urcat la bârnă și a spus că este fascinant”, a concluzionat sportiva din România.
Larisa Iordache a mai spus, spre finalul emisiunii, că bârna este aparatul cel mai drag ei, iar săriturile i-au dat cele mai mari bătăi de cap, la capitolul exerciții și practicare. În plus, gimnasta a punctat că New York este locul în care s-a simțit cel mai bine și în care ar reveni oricând, mai ales datorită felului în care oamenii de acolo percep sportul.
Urmărește interviul complet aici.
Credit foto: Alexandru Ciumpy Dolea