Discuții pe tema nominalizărilor la Gala Premiilor UNITER 2024

Cristina Rusiecki, Dragoș Buhagiar și Attila Vizauer s-au aflat, sâmbătă, în studioul București FM.
Andreia Bîrsan a discutat cu cei trei invitați despre nominalizările pentru Gala Premiilor UNITER 2024, la categoria Teatru Radiofonic.
Anul acesta au fost selectate cinci producții, dintre care trei sunt spectacole lectură.
Acest aspect l-a determinat pe redactorul șef al Redacției Teatru – Radio Romania, regizorul Attila Vizauer, să adresese Senatului UNITER o Scrisoare deschisă, în care solicită ”invalidarea acestor nominalizări la categoria Teatrul Radiofonic”.
Argumentul său este: Nominalizarea la categoria „Teatru Radiofonic” a unor spectacole-lectură la microfon este deosebit de periculoasă, pentru că deturnează standardele artistice ale genului.
”Citirea unor texte dramatice în fața microfonului este un lucru foarte interesant…aici vorbim despre apărarea unui gen artistic”, spune Vizauer.
Președintele Uniunii Teatrale din Romania, scenograful Dragoș Buhagiar: ” Sensibilitatea teatrală, uneltele cu care se lucrează, pandemia ne-a pus intr-o situatie extremă, dar artistii renasc.
Adaptăm Gala Uniter la noile sensibilități teatrale care s-au nascut pe piață. Lucrurile s-au nuanțat, se fac spectacole-film”.
”Pe noi ne interesează valoarea, tendințele, absolut tot ce este legat de profesie, UNITER este un ONG, nu primește bani de la stat/lunar, funcționează pe banii din programele pe care le are”, a mai declarat Dragoș Buhagiar.
Criticul de teatru Cristina Rusiecki, membru al juriului de nominalizări: ”A fost o alegere, nu o greșeală. În 20 de ani Teatrul Independent a obținut mari performanțe și a contribuit la evoluția fenomenului teatral. Anul acesta nu s-au regăsit pe listă, pieste de teatru indepedent”.
Întreaga emisiune o găsiți AICI: 
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=294722540085054

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.