Sfinţii 40 de Mucenici

Zi de sărbătoare la români. Sâmbătă, 9 martie, îi sărbătorim pe Sfinţii 40 de Mucenici care au murit după ce au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei.

Pe 9 martie, mucenicii sunt comemoraţi în fiecare an, zi în care preoţii fac pomeniri pentru sufletele morţilor care au plecat neîmpărtăşiţi, iar femeile împart mucenici sau bradoşi, varietăţi de preparate din cocă sau aluat de cozonac în forma cifrei opt sau a infinitului, ceea ce semnifică speranţa pentru un nou început şi renaşterea.

Este ultima zi a babelor, dar şi începutul anului agricol, pentru că din această zi se pregătesc şi plugurile pentru aratul pământului.

Astăzi se prepară mucenicii în amintirea celor 40 de Mucenici din Sevastia, soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius, care au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei pentru că au refuzat să se închine idolilor.

Se spune că apa lacului în care au fost aruncaţi cei 40 de Mucenici s-ar fi încălzit în acea noapte, gheaţa s-a topit, iar deasupra Mucenicilor au apărut 40 de cununi strălucitoare.

Atât mucenicii preparaţi din cocă şi fierţi în siropuri pregătite cu miere şi nucă, dar şi bradoşii preparaţi din aluat, însiropaţi cu miere şi peste care se presară nucă se fac în forma infinitului sau a cifrei opt, ceea ce semnifică speranţa şi renaşterea şi sunt daţi de pomană copiilor, celor mai în vârstă din familie, dar şi vecinilor sau trecătorilor pentru sufletele celor decedaţi care au plecat neîmpărtăşiţi.

Tot această zi este considerată şi o zi a renaşterii sau un nou început pentru natură, pentru că este şi ultima zi a babelor şi se spune că vine primăvara şi s-a încheiat cu capriciile vremii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.