De ce nu are Bucureștiul încă buget? Ce datorii are cu adevărat Primăria Capitalei? 

Foto: Stelian Bujduveanu/ facebook

Bugetul Capitalei propus de către edilul Nicușor Dan a fost respins pentru a treia oară.
Nici amendamentele primarului general, nici cele ale grupurilor PNL și PSD din Consiliul General nu au întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi adoptate.

În esență, divergențele dintre edilul șef și grupul de consilieri generali PNL – care i-a asigurat lui Nicușor Dan, împreună cu USR și PMP, majoritatea pentru bugetele de până acum, constă în bugetarea integrală a cheltuielilor certe ale Primăriei și mai ales a celor două subvenții, la termie și transport, cerută de liberali și respinsă de către primarul general.

„Există niște obligații pe care Primăria Municipiului București le are față de STB și de Termoenergetica. Este obligată, conform legii, să le includă în buget. Momentan, lipsește 1 miliard.
Ceea ce face el, acum, este, să zicem, dacă o familie ar alege să facă petreceri, fără să-și plătească factura la lumină, fără să-și pună bani deoparte pentru factura la lumină. Asta face primarul general.
A angajat tot felul de acțiuni care nu sunt vitale și activități care nu sunt vitale pentru bucureșteni, uitând să pună bani deoparte pentru factura la transport public și factura la termie.
El, practic, ne cere nouă un angajament mai degrabă de sfera religiei decât de sfera politicului, când spune aveți încredere că va fi bine.
Ori, vă rog să mă credeți că nu aș putea niciodată să planific bugetul familiei mele, știind că am de plătit 300 de lei la lumină, eu am 100 de lei, mă duc să mă plimb, să mă distrez, pentru că am încredere că va fi bine”, a explicat pentru București FM Diana Mardarovici, purtătorul de cuvânt al consilierilor generali PNL.

Primarul general Nicușor Dan susține, însă, că bugetarea integrală a subvențiilor ar duce la blocarea investițiilor.

„Există niște fonduri europene, pe care noi sigur o să le luăm anul ăsta, de ordinul a 800 de milioane de lei, dar pentru care, neavând încă actele semnate, nu putem să le punem în buget.
Există, de asemenea o diferență între cât a estimat ministrul de Finanțe că vom primi cotele din impozitul pe salarii și venituri ale bucureștenilor și cât o să primim, în realitate.
Deci, din nou avem o sumă virtuală de 1,8 miliarde lei, pe care o s-o avem în plus, la venituri, față de cât putem să prevedem, acum, în acest buget.
Și, atunci, e logic ca să punem bani pentru investiții, pentru că, dacă punem banii acum, pe subvenții, ei rămân blocați pe subvenții.
Și, dacă, într-o rectificare, peste șase luni, peste șapte luni, o să-i punem pe investiții, investițiile acelea nu vor mai avea timp să fie implementate, în timpul anului”, a declarat, pentru București FM, Nicușor Dan.

Situația pare a fi, însă, mai complicată, deoarece există datorii către companiile Primăriei Capitalei – STB și Termoenergetica, care nu au fost recunoscute și, deci, nu sunt trecute în contabilitate. Dar, aceste datorii vor trebui plătite de către Municipalitate, care este acționarul celor două companii.

Reporter: „Știm că  există  și o datorie de 800 de milioane către ELCEN. Există, din câte am înțeles, și o datorie către STB, care se ridică și ea la vreo 500 de milioane”?

Diana Mardarovici: „Corect, așa este. Există și datorii pe care primarul general nu le-a recunoscut. E ca și când dumneavoastră sau eu am primi o factură prin poștă, am arunca-o și am consideră că ea nu există.  Asta face primarul general.
Datoriile pe care le are la ELCEN consideră că, dacă nu le-a recunoscut formal sau nu le-a înregistrat formal în contabilitatea Municipiului București, cumva, iarăși magic, vor dispărea”.

Reporter: „Și  aceasta este situația și cu datoriile față de STB”?

„Da, este aceeași situație, nu sunt, încă, înregistrate contabil. Și,  din acest motiv, el consideră că nu le are. Noi avem cheltuieli curente care nu sunt acoperite. Adică, facturi pe care le știm sigur că urmează să vină, pe anul ăsta, de 1 miliard, care nu sunt prinse în buget.
Pe lângă cheltuielile acestea curente, noi mai avem și datorii, din spate. Noi i-am cerut primarului general măcar în bugetul de anul ăsta să acopere cheltuielile curente, astfel încât să nu avem probleme la termie și la transport public”, a mai explicat, pentru București FM,  Diana Mardarovici.

În ceea ce privește subvenția către STB, Primăria Capitalei are o datorie, nerecunoscută și deci neevidențiată în contabilitatea Municipalității de 500 de milioane de lei, iar propunerea de alocare din proiectul de buget al lui Nicușor Dan este de 1,1 miliarde de lei, în vreme ce solicitarea STB era de 1,7 miliarde de lei.

Ar rezulta, așadar, peste 1 miliard de lei în minus la transportul public.

Și la termie, există o datorie a Companiei Municipale Termoenergetica București SA (CMTEB) către ELCEN în valoare de 800 de milioane de lei. Nici această datorie nu este, încă, recunoscută de către Primăria Municipiului București, edilul Nicușor Dan vorbind despre un audit al acesteia.

Solicitarea CMTEB privind alocarea bugetară din acest an a fost de 1,7 miliarde de lei, iar propunerea de alocare din proiectul de buget este de numai 1,1 miliarde de lei. Ar rezulta, deci, un minus de circa 1,4 miliarde de lei, la termie.

În total, minusul la cele două subvenții ar fi de 2,4 miliarde de lei.

În context, ar mai trebui menționat faptul că, anul trecut, alocarea bugetară pentru termie a fost de 2 miliarde de lei, iar Primăria Capitalei a plătit, în total, pentru cele două subvenții 3,2 miliarde de lei.

În același context, ar mai trebui amintit și faptul că, potrivit Legii 273/2006, bugetul Capitalei ar fi trebuit adoptat de către Consiliul General al Municipiului București în maximum 45 de zile de la publicarea Legii bugetului de stat. În caz contrar, Municipalitatea nu mai primește de la Ministerul de Finanțe cotele defalcate din impozite.

În condițiile în care Legea bugetului de stat a fost publicată pe 29 decembrie 2023, Primăria Capitalei avea obligația, conform aceleiași Legi 273/2006, ca, în termen de 15 zile, să pună în dezbatere publică bugetul Capitalei.

Însă primarul general Nicușor Dan a pus în dezbatere bugetul cu aproape o lună întârziere față de termenul legal, adică abia pe 10 februarie.

În aceste condiții, pe 8 martie, Municipalitatea nu a primit de la Ministerul de Finanțe cotele defalcate din impozite.

Bugetul Primăriei Capitalei se formează în proporție de circa 90% din cotele defalcate repartizate de la bugetul de stat, pentru că Municipalitatea nu încasează impozite și taxe locale, acestea mergând la primăriile de sector.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.