VIDEO: „Ilie Năstase și Ion Țiriac dormeau în camere pe 10 dolari și primeau premii la turnee, niște pantofi de sport pe care îi vindeau.” – Tudor Giurgiu, despre unul dintre momentele pe care le puteți vedea în filmul „Nasty”
Articol de bucurestifm, 12 martie 2024, 13:12
1972 – un an esențial pentru Ilie Năstase. Atunci a câștigat primul său US Open și a ajuns în finala Cupei Davis și a Wimbledonului. El a fost primul jucător din istorie clasat în fruntea clasamentului ATP. Imagini de arhivă fascinante și interviuri exclusive cu nume mari din lumea sportivă, toate în documentarul „Nasty”. Mai multe am aflat de la regizorul Tudor Giurgiu astăzi în matinalul BucureștiFM.
De ce acest film? Tudor Giurgiu explică: „Este o ocazie extraordinară pentru generațiile mai tinere să-l descopere, iar pentru cei care îi cunosc deja cariera, dar și controversele din jurul lui să descopere și alte lucruri despre el.”
„În România, documentarul va fi numit Nasty pentru că asta e porecla pe care Ilie și-a căpătat-o în circuitul de tenis la vremea respectivă. Atunci își puneau unii altora tot felul de porecle.”
„Este un film care te poartă înapoi într-o lume pe care noi, cel puțin, n-am trăit-o. O știm poate din povești, vorbim despre anii 70, o perioadă în care literalmente puteai face și zice orice, spre deosebire de prezent, unde ne controlăm și ne cenzurăm. Atunci era o explozie la toate nivelurile în societate și sportul s-a schimbat.”
Tenisul s-a transformat dintr-un sport de etichetă și pentru bogați, într-unul popular. „Și cine s-a găsit să facă din tenis un sport popular? Românul, timid la vremea aia, Ilie Năstase, care ajungând și dând cu ochii desigur de o altă lume, de o altă societate, i-a surprins pe toți cu felul lui direct și nebunesc de a fi.”
„Cred că tipul acesta de senzații de surprindere, de mândrie, de bucurie fac oamenii să râdă enorm la filmul acesta. Există și momente de jenă pentru că Ilie câteodată face pe teren lucruri de neconceput. Este un film despre Ilie cu totul, atât despre sportivul, cât și despre omul Ilie.”
În filmul „Nasty” apar și interviuri. „Cred că Năstase este poate cel mai pur produs al anilor 70. L-am intervievat pe Stan Smith, rivalul lui de atunci care spunea că Ilie ar trebui să învețe să se controleze. Din păcate, nu se poate adapta vremurilor.”
„Ilie, cel de azi e în bună măsură cel care era și pe vremuri. Anii au trecut, dar el nu s-a schimbat fundamental, lumea în schimb a făcut-o.”
„Am vorbit mult cu Ilie, este un povestitor fantastic, are întâmplări despre care ne gândeam că nu au unde să încapă el într-un film. Cu Ilie cred că poți să faci un serial bun pentru social media, pentru online, pentru că are multe lucruri care sunt de un haz nebun, dar în egală măsură vezi în ce lume a trăit.”
Ilie Năstase a văzut o variantă aproape de cea finală a filmului. „Am făcut la Cluj o proiecție închisă, iar el a văzut filmul pentru prima data alături de soția sa. La final a fost ceva foarte ciudat, pentru că e prima dată când l-am văzut hiperemoționat, cu niște lacrimi multe în ochi, noi toți eram la fel.”
„Deși știam filmul, uitându-mă la oameni , cred că l-au redescoperit pe Ilie si m-am emoționat. Noi câteodată când auzim de cineva, îi punem etichetă, dar de fapt n-avem habar cine-i omul acela, de unde vine, cea ce înseamnă el într-un context global. Filmul acesta îți redă, niște povești incredibile.”
„O să priceapă mai bine relația dintre Ilie Năstase și Ion Țiriac. Dormeau în camere pe 10 dolari și primeau premii la turnee, niște pantofi de sport pe care îi vindeau, cum își împărțeau pizza la restaurant cu ceilalți jucători. Era un alt nivel de camaraderie.”
Regizorul ne menționează că filmul este pentru toată lumea. „Eu m-aș bucura să vină lumea într-un număr mare să-l vadă, pentru că este un film pentru românii de orice vârstă și pentru cei care vor să vadă puțin de unde am pornit în sport și de unde au apărut aceste performanțe absolut incredibile.”
„Filmul acesta nu va schimba percepția asupra lui, dar în mod evident o să înțelegem mai bine omul Ilie Năstase.”
Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a te convinge că trebuie să vezi documentarul pe care îl găsești la cinema de pe 16 aprilie!