Rafila: 80% dintre copiii cu malformaţii cardiace se operează în România
Articol de arionmihaela, 13 martie 2024, 16:13
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în prezent în România se operează 80% din copiii cu malformaţii cardiace.
„Dacă în urmă cu zece ani 80% din copiii din România care aveau malformaţii cardiace trebuiau să caute o soluţie în afara ţării, în momentul de faţă 80% se operează în România. Avem tineri specialişti care lucrează împreună cu colegii italieni sau lucrează chiar şi singuri în multe situaţii în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, alături de Târgu Mureş care a dezvoltat această specialitate mai demult, dar este destul de limitată din punct de vedere al capacităţii. Trebuie să avem capacitatea să operăm peste 2.000 de copii în fiecare an, cam atâţia copii se nasc cu malformaţii cardiace şi tot atâţia copii trebuie să îşi găsească acces la un serviciu medical de înaltă calitate, iar faptul că se realizează aceste operaţii în România cu o mortalitate foarte, foarte mică, cred că este extrem de important”, a afirmat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a fost prezent la un training de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică realizat în parteneriat de Universitatea San Raffaele (Vita Salute) Italia, Universitatea Carol Davila din Bucureşti şi grupul San Donato.
El a spus că trainingul reprezintă o premieră, iar această activitate se va repeta.
Rafila a precizat că Ministerul Sănătăţii lucrează la dezvoltarea resurselor umane înalt calificate în sectorul medical.
În opinia sa, parteneriatul pe care îl are Ministerul Sănătăţii cu universităţile de medicină nu este conjunctural, ci reprezintă o filosofie pe care trebuie să o moştenească şi să o continue toţi miniştrii sănătăţii, întrucât fără acest tip de parteneriat dezvoltarea resurselor umane în ţară nu este posibilă.
Alexandru Rafila a afirmat că, din cunoştinţele sale, în prezent în ţară sunt zece chirurgi pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică.
Prezent la eveniment, rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga, a susţinut că este foarte important ca universitatea să pregătească specialişti foarte buni.
Profesorul dr. Tammam Youssef a spus că sunt necesari între cinci şi zece ani astfel încât România să devină o şcoală de chirurgie cardiovasculară pediatrică.
„De zece ani am început, mai trebuie de la cinci la zece ani ca România să devină o şcoală de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Să înveţe pe alţii şi să opereze pe alţi copii din ţările care au nevoie, din ţările în curs de dezvoltare”, a spus profesorul.