Sindicatele din Poliţia locală suspendă protestele până la consultarea publică pe noul proiect al legii în domeniu

Foto: Poliția Capitalei/ facebook

Sindicatele polițiștilor locali suspendă protestele până la consultarea publică pe noul proiect în domeniu.

„În data de 12 Martie 2024, membrii Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România, afiliată la Blocul Național Sindical, au pichetat între orele 11-13, sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Principala revendicare a fost reintroducerea condițiilor de muncă a polițiștilor locali, în proiectul de lege privind poliția locală, inițiat de Minister și realizat din fonduri UE. De asemenea am cerut, acordarea unei compensanții pentru munca prestată în zilele de sâmbete-duminici și sărbători legale, acordarea obligatorie a normelor de hrană la valorile stabilite prin Ordinul Ministrului Dezvoltării, stabilirea numărului de polițiști locali în procent de 1/1000 locuitori.

Ca urmare a manifestărilor organizate, după circa o oră de la începutul pichetării, reprezentanții Federației și președintele BNS, au fost invitați la discuții de o delegație din partea MDLPA condusă de dl. Secretar de stat Marin Țole, căruia i-au fost prezentate principalele revendicări și nemulțumiri legate de discriminarea care se face între polițiștii locali și alte categorii bugetare.

Totodată ne-am exprimat indignarea că, de la prezentarea proiectului noii legi a poliției locale din octombrie 2023, fără nicio consultare, nu știm cine și am insistat să aflăm un răspuns, a hotărât să fie eliminată prevederea care stabilește încadrarea activității polițiștilor locali în condiții de muncă speciale sau deosebite. Totodată am cerut, să nu fie pus în transparență decizională proiectul legii poliției locale, până nu va exista un răspuns și cine își asumă eliminarea condițiilor de muncă ale polițiștilor locali.

Având în vedere că am cerut o agendă clară, a intervalului de rezolvare a revendicărilor, dl. Secretar de stat a propus ca cel târziu până pe 21.03.2024, Ministerul Dezvoltării să convoace o întâlnire pe tema revendicărilor noastre și a proiectului noii legi a poliției locale, la care să fie invitate toate organizațiile sindicale care reprezintă angajații poliției locale, precum și reprezentanții angajatorilor noștri de la Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România, alături de reprezentați ai Ministerului de Finanțe, ai Ministerului Muncii și Solidarițătii Sociale și Ministerului Afacerilor Interne.

Față de cele mai sus prezentate, am comunicat că, vom suspenda pichetarea din data de 13 Martie 2023, până la organizarea întâlnirii organizațiilor sindicale cu reprezentanții MDLPA și a altor ministere sau dacă, nu vor fi rezolvate revendicările noastre în cadrul acesteia, ne vom relua acțiunile de pichetare la Ministere sau Guvern, până la soluționarea lor.”, a transmis Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.