Cosmin Hodor, directorul turneului ATP Țiriac Open, descrie scurt revenirea competiției în Capitală: „This is Bucharest”

Sursă foto: Facebook - Țiriac Open

Cosmin Hodor, directorul turneului ATP Țiriac Open, competiție din lumea tenisului care va reveni în București după o pauză de opt ani de zile, s-a declarat entuziasmat de acțiunea realizată de echipa sa și de principalul acționar, Ion Țiriac.

Cuvintele folosite de către acesta pentru a caracteriza revenirea întrecerii sportive din circuitul au fost trei la număr, marcând importanța și reprezentativitatea competiției la nivelul orașului București: „This is Bucharest”, a spus Cosmin Hodor despre imaginea creată de ATP Țiriac Open.

Turneul care va fi organizat la baza sportivă din nordul Capitalei, de la „Năstase & Marica Sports Club”, este considerat cea mai longevivă competiție din sportul românesc, grație celor 21 de ediții puse la punct consecutiv. Totodată, ATP Țiriac Open este o întrecere din tenis care asigură câștigătorului trofeului premii totale în valoare de 600.000 de euro, dar și 250 de puncte în clasamentul general.

Până în 2016, competiția înființată înainte de anii 2000 a fost găzduită de capitala țării noastre, pentru ca, mai apoi, să se mute în țara vecină, Ungaria, la Budapesta. Ultimul câștigător al turneului, în perioada organizării sale la București, a fost spaniolul Fernando Verdasco, pe tabloul de simplu. La dublu, acum opt ani de zile, se impunea perechea formată din Horia Tecău și Florin Mergea.

Legat de imposibilitatea continuării organizării acestui tip de turneu în România, mai exact în Capitală, și-a exprimat punctul de vedere Cosmin Hodor. Actualul director al competiției a explicat că infrastructura puțin dezvoltată în zona tenisului din acei ani a făcut ca întrecerea să încheie capitolul intitulat „București”.

Evenimentul a început în 1996 și a ținut până în 2016, atunci când forțați de împrejurări și de starea precară a terenului central de la Arenele BNR, a trebuit să mutăm acest eveniment. Noi am primit o somație înainte cu un an de la ATP în urma unei inspecții care a fost făcută pe structura de rezistență și noi în anul următor a trebuit să organizăm acest eveniment pe un teren improvizat, aflat într-una din parcările arenelor. Din păcate, situația de la momentul respectiv nu ne-a permis să organizăm acest turneu în România.

Între timp, după cum ați văzut, atunci când România trebuie să joace un meci acasă, undeva outdoor, pe o bază exterioară, un meci de Cupa Davis sau de Cupa Federației, mereu are o problemă în a organiza aceste meciuri, deoarece nu avem o infrastructură care să permită acest lucru. Au încercat (n.r. autoritățile locale) să facă anul trecut la Constanța, dar după cum știți, acele terenuri nu sunt regulamentare, nu sunt omologate, au primit o excepție din partea Federației Internaționale de Tenis. Nu putem să organizăm outdoor evenimente, din cauza infrastructurii”, a precizat Cosmin Hodor, în exclusivitate pentru București FM.

Desfășurarea ediției de anul acesta a turneului ATP Țiriac Open va avea loc în perioada 14-21 aprilie, cu mențiunea că ziua de 14 a lunii viitoare va fi oferită meciurilor de calificare pe tabloul principal, iar, ulterior, competiția propriu-zisă va putea începe. Despre statusul organizării acestei întreceri din tenis, directorul turneului a transmis care sunt aspectele ce trebuie îmbunătățite, dar și gradul de presiune resimțit pe umeri:

Am așteptat ca prin această asociere dintre Ciprian Marica cu Ilie Năstase, să se recondiționeze acea bază. Din punct de vedere al vestiarelor și al terenurilor de joc, corespunde, dar toate celelalte facilități vor trebui construite de noi, iar două zile după eveniment, ele nu vor mai exista acolo. Pregătirile au început pe terenuri și pe toate celelalte lucruri pe care le avem acolo. Timpul este foarte scurt, suntem foarte presați, dar este un challenge pentru noi, toată echipa implicată în acest eveniment.

Avem privilegiul de a avea numele domnului Țiriac, numele domnului Năstase și alți mari jucători care vor veni să joace la turneul de anul acesta. Năstase & Marica Sports Club a fost singura variantă de organizare a turneului. Ne-am dorit să organizăm la București totul, pentru că am considerat că aici este locul lui, își merită locul în București după istoricul pe care și l-a creat aici”, a adăugat fostul PR al Simonei Halep, pentru aceeași sursă.

Dennis Shapovalov (Canada), Richard Gasquet (Franța), dar și Stanislas Wawrinka (Elveția) sunt trei nume importante care vor figura pe tablou la ora startului competiției. Cosmin Hodor a punctat care sunt alți potențiali jucători care și-ar putea face apariția pe zgura bucureșteană, dar și tehnica de cooptare a acestora:

În momentul acesta, suntem încă în discuții. În următoarele zile va trebui să confirm jucătorii, pentru că marți dimineață vom avea lista completă. Deja cu cele trei nume, toți ceilalți jucători care vor veni fac parte din top 100 ATP. Este clar că nivelul tenisului va fi unul bun. Cu mai mult, cu încă trei, patru, cinci nume mari care au făcut istorie de-a lungul turului, turneul se anunță unul foarte bun. Dominic Thiem, Gael Monfils sau Felix Auger-Aliassime ar intra în această categorie, dar nu pot să vă spun sigur. Sunt pe listă, suntem în discuții, dar nu vreau să anunț dacă nu vor mai veni.

În primul rând, ne-am orientat la niște nume care ar avea nevoie de jocuri în perioada de zgură. Ne-am gândit și la Berrettini (n.r. Matteo Berrettini) și am făcut o ofertă destul de apetisantă, dar din păcate nu a vrut să marșeze spre București. Era din jucătorii la care ne-am gândit, pentru că are puține meciuri și ar fi avut nevoie de meciuri pe zgură ca să poată juca la Roland Garros”, au fost cuvintele directorului ATP Țiriac Open.

De la înființarea turneului și până în prezent, niciun tenismen din țara noastră nu s-a putut impune, la vreo ediție, pe tabloul de simplu, în ciuda succesului adjudecat la dublu. Horia Tecău și Florin Mergea pot juca rolul ultimului exemplu de jucători români care au cucerit un titlu la competiția din Capitală.

Despre lipsa impactului afișat de tenismenii din România în ultima perioadă, dar și despre posibila participare a câtorva dintre ei la ediția de anul acesta, a oferit lămuriri același Cosmin Hodor:

Nu cred că vom avea jucători români pe tabloul de simplu, prin wild card, pe tabloul de dublu vom avea jucători. Un wild card va merge către un jucător din România, pentru celălalt wild card vom organiza un turneu de precalificări pentru jucători cu vârste cuprinse între 16-19 ani, iar cel care va câștiga acel turneu de calificări va obține wild card-ul în calificări.

Acum, nivelul jucătorilor români, din păcate, fără să ofensez pe nimeni, este mult departe de nivelul jucătorilor de top 100 ATP. Adică, cred că mai avem de mâncat niște pâine până când să ajungem și la băieți la nivelul la care suntem la fete. De aceea, strategia fundației Țiriac este să dezvoltăm, la anul, o serie de turnee la care jucătorii români să joace, pentru a avea multe meciuri în picioare”, a concluzionat directorul competiției de luna viitoare de la București.

Turneul ATP Țiriac Open era organizat, înainte de revenirea sa în Capitală, ulterior desfășurării unuia dintre turneele de Grand-Slam ale anului, US Open. În acest an, organizatorii au decis să programeze întrecerea în plin sezon de zgură, tocmai pentru a putea fi considerată o bună oportunitate de pregătire înainte de Roland-Garros, competiția supremă pe această suprafață din circuitul actual.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.