VIDEO: Află totul despre IUF, The International University Fair, locul unde îți planifici viitorul
Articol de Monica Liche, 14 martie 2024, 17:34
The International University Fair- IUF
La ce facultate vrei să mergi? Alegi programe educaționale din țară sau din străinătate? Ai nevoie de consiliere în găsirea celei mai bune opțiuni pentru viitorul tău? Am discutat #InComunitate despre toate acestea și despre The International University Fair, cel mai mare eveniment educațional din Europa de Sud și de Est, cu Sînziana Medvețchi, Consilier vocațional Edmundo.
“IUF are două elemente. Unul este format din standuri de universități din România și din străinătate, consilieri educaționali și vocaționali, reprezentanți ai liceelor, diverși oameni interesanți. Pe cealaltă parte, avem YouForum, care e o serie de sesiuni, de workshopuri, de discursuri, ținute de tot felul de oameni interesanți, de la actori la prezentatori tv, oameni de afaceri din România, până la consilieri și profesori de la diverse universități.”
Fă o alegere înțeleaptă
Acest lucru se poate întâmpla dacă înainte să decizi începi să iei pulsul locurilor de muncă ale celor din jurul tău, dacă vizitezi o serie de facultăți și dacă iei parte la câteva dintre cursurile acestora. Atunci poți înțelege dacă domeniul spre care vrei să te îndrepți este unul care ți se potrivește.
„Câteodată lumea ajunge la noi pentru că părintele e cel care vede că tânărul nu ia o decizie ori i se pare că decizia pe care a luat-o tânărul nu este una care să-i asigure un viitor. Acum, noi știm că viitorul nu ți-l asigură neapărat nimeni, decât tu prin eforturile tale, dar vorbim despre chestia asta, de meserii care se caută, despre salarii, despre felul de viață pe care și-l doresc tinerii, deși foarte mulți dintre ei nu știu ce înseamnă să lucrezi într-un birou, să lucrezi ca manager, ca doctor, avocat.
(…)Îmi place să le recomand tinerilor să meargă la muncă, la diverși oameni. Asta înseamnă că te duci la mama, la tata, dacă lucrează într-un birou sau o fabrică sau pe teren, te duci pe capul lor, te duci la prietenii părinților. Te duci la facultăți în România, chiar dacă vrei să studiezi în străinătate, tot este bine să vezi cum e e la facultate și să vezi cum ar fi viața de student.”
De ce este importantă consilierea vocațională?
Un consilier vocațional îți va ghida pașii, îți va prezenta opțiuni suplimentare, va ajuta în comunicarea dintre tine și părinte, astfel încât să poți lua o decizie care să te conducă pe drumul care ți se potrivește.
„Întotdeauna încercăm să îi punem față în față cu realitatea dorințelor și abilităților odraslei lor și să îi ajutăm să ia o decizie împreună, dar o decizie strategică, pentru că dacă faci un plan, chiar dacă planul tău este să mergi la actorie, dar fiul, fiica, arată că și-au făcut cercetarea pe baza admiterii, știu cât de competitiv e, știu ce trebuie să facă, se pregătesc, au un plan B, atunci cred că și familia e mai confortabilă cu a susține planul asta. În plus întotdeauna ne întrebăm împreună ce poți să faci tu ca actor? Doar să fii actor? Bineînțeles că nu, poți să joci în reclame, poți să faci scenografie, poți să devii creator de conținut online, poți să scrii, să predai, poți să te duci să faci un master sau un doctorat în țară sau străinătate.
(…) Ce facem noi este să împingem cât mai sus tavanul aspirațiilor lor.”
IUF, o experiență care îți poate schimba perspectiva
Contactul direct, pe care îl poți avea în cadrul acestui târg de oferte educaționale, cu cei care îți pot influența viitorul, este deosebit de important și îți va oferi o perspectivă nouă asupra felului în care vrei să îl construiești. Trebuie doar să faci primul pas.
„IUF va avea loc pe 17 și 17 Martie, la București, la Sala Palatului, de la 10 la 16:00 și marți, pe 19, la Timișoara. Vă așteptăm, o să vină zeci de universități din străinătate și din România, consilieri educaționali, mulți artiști, actori, oameni de succes din România și din străinătate care să vorbească cu voi toți.
(…)Este interactiv, la standuri vorbești cu consilieri educaționali, cu reprezentați de universități, câteodată chiar cu profesori universitari sau cu studenți de la facultățile respective. Este o experiență unică, o experiență care poate să vă schimbe foarte mult perspectiva.”