S-au stabilit sferturile de finală din UCL. Duel de foc pentru deținătoarea trofeului, iar Arsenal nu scapă de „coșmarul” german

Sursă foto: Facebook - UEFA Champions League

UPDATE: Arsenal Londra – Bayern Munchen, Atletico Madrid – Borussia Dortmund, Real Madrid – Manchester City și Paris Saint-Germain – Barcelona sunt sferturile de finală stabilite în UCL.

În ceea ce privește tabloul semifinalelor, învingătoarea dintre Arsenal Londra și Bayern Munchen va juca împotriva celei care va trece din dubla Real Madrid – Manchester City. Echipa care se va califica din dubla manșă Atletico Madrid – Borussia Dortmund o va avea drept adversară pe Paris Saint-Germain sau Barcelona.

John Obi Mikel, fostul fotbalist nigerian al celor de la Chelsea, câștigător, printre altele, al UCL și UEL cu formația londoneză, a fost cel care a oficializat această tragere la sorți.

Tragerea la sorți a sferturilor de finală din UEFA Champions League va avea loc astăzi, 15 martie, la Nyon, în Elveția. Sub denumirea de „Casa Fotbalului European”, aceasta va fi locația în care vor fi alese următoarele meciuri din această ediție a competiției intercluburi.

În sferturile de finală ale UEFA Champions League, sezonul 2023/2024, au progresat opt echipe care provin din campionatele tari ale Europei. La Liga are trei formații calificate în această fază a competiției: Barcelona, Real Madrid și Atletico Madrid.

Bundesliga merge în sferturile UCL cu alte două trupe de mare calibru: Bayern Munchen și Borussia Dortmund, în timp ce Premier League, considerată cea mai puternică întrecere europeană, este reprezentată de Manchester City și Arsenal Londra. Din Franța, Paris Saint-Germain va fi unica echipă care va lupta pentru câștigarea trofeului de acum înainte. Campionatul italian nu va trimite nicio grupare în sferturile de finală, după ce, pe rând, Inter Milano, Napoli și Lazio Roma au fost eliminate de adversarele lor.

Regulile tragerii la sorți a sferturilor de finală din UCL sunt foarte simple. Echipele vor fi extrase dintr-o singură urnă, după ce vor fi amestecate de personalul desemnat să realizeze această procedură. Prima formație care își va auzi rostit numele va evolua pe teren propriu, în prima manșă a dublei din sferturile de finală, contra grupării care va fi imediat extrasă, la rândul ei.

Acest mecanism va fi repetat și cu celelalte cluburi, până când tabloul va fi completat. Nu există nicio excepție legată de modalitatea de împerechere a echipelor calificate în această fază a competiției. Astfel, trupele care reprezintă aceeași țară se pot duela pentru un loc în semifinale, fără să le fie interzis de organizatori. De asemenea, trupe care au evoluat în aceeași grupă la începutul ediției din acest sezon UCL vor putea să dea piept una cu cealaltă, ceea ce nu s-a aplicat în privința tragerii la sorți a optimilor de finală.

În aceste condiții, un duel de gală între echipele care au oferit episoade impresionante pe gazon de-a lungul timpului, Real Madrid și Barcelona, ar putea să își facă loc în seria de patru duble manșe.

Pe lângă un potențial „El Clasico”, în sferturile de finală ale UCL, ar exista varianta unui meci între două trupe germane, Bayern Munchen și Borussia Dortmund. Cele două echipe din Bundesliga s-au mai întâlnit în trecut pe scena internațională, cel mai recunoscut context fiind cel din 2012, atunci când s-au duelat în finala de pe Wembley, pentru marele trofeu. La vremea respectivă, bavarezii se impuneau grație unui gol marcat de Arjen Robben, spre finalul întâlnirii.

Un alt posibil scenariu din faza sferturilor de finală ale acestui sezon de UCL ar putea fi alcătuit din două cluburi din Premier League. Actualul lider din campionatul englez, Arsenal, ar putea, în cazul unei asemenea trageri la sorți, să dea piept cu una dintre rivalele din ultima perioadă, Manchester City.

Tot la acest eveniment, din Elveția, la finalul stabilirii partidelor din sferturile de finală ale competiției de pe plan european, se vor pune la punct posibilele dueluri din semifinale. Așadar, într-un singur bol vor fi introduse patru bilețele, numerotate de la unu la patru, cu numele de „Câștigătorul sfertului de finală 1-4”. Primele două nume extrase vor fi echipele care se vor întrunta în prima semifinală, în timp ce următoarele vor constitui a doua partidă din careul de ași.

Precum decurge procedura privind sferturile de finală, la fel se aplică și în cazul semifinalelor, atunci când ne referim la formația gazdă. Prima echipă extrasă, care va progresa în careul de ași, va fi cea care va evolua pe teren propriu, în prima manșă.

Spre finalul tragerii la sorți, organizatorii vor alege și gruparea care va fi considerată gazdă în finala ce va avea loc la Londra, pe „Wembley Stadium”. Această decizie a fost luată tocmai din motive administrative, legate de echipamentul purtat în ultimul act, spre exemplu. Programul disputării sferturilor de finală și meciurilor din careul de ași au fost anunțate de UEFA și este următorul, conform site-ului oficial al organizației:

  • Prima manșă (SFERTURI): 9/10 aprilie 2024
  • A doua manșă (SFERTURI): 16/17 aprilie 2024
  • Prima manșă (SEMIFINALĂ): 30 aprilie/1 mai 2024
  • A doua manșă (SEMIFINALĂ): 7/8 mai 2024

Finala acestei ediții de UEFA Champions League este programată să se dispute în Marea Britanie, la Londra, pe cel mai încăpător stadion din țară, „Wembley Stadium”. 1 iunie este data la care cele mai bune formații din acest sezon de UCL se vor întâlni, pe arena recunoscută ca fiind „Casa Fotbalului”. Până acum, „Wembley Stadium” a găzduit alte șapte finale din întrecerile cupelor europene, stabilind un record în acest sens.

Articol în curs de actualizare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.