Proiect de HG – Institutul Clinic Fundeni va avea o clădire nouă
Articol de arionmihaela, 15 martie 2024, 12:20
Institutul Clinic Fundeni va avea o nouă clădire, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit Notei de fundamentare, principalele probleme cu care se confruntă Institutul Clinic Fundeni sunt: risc seismic ridicat – actualele clădiri nu conferă siguranţă în exploatare, prezentând risc seismic şi la un cutremur minor, grad de uzură ridicat – vechimea clădirilor, deprecierea instalaţiilor de toate specialităţile sau lipsa totală a unora duce la greutăţi mari în respectarea normelor de igienă şi dezinfecţie.
Alte deficienţe majore ale actualelor clădiri ale institutului sunt: numărul redus de săli de operaţie raportat la numărul de medici angajaţi şi la numărul de pacienţi internaţi, lipsa unui sector dedicat spitalizărilor de zi, lipsa unui spaţiu destinat consultaţiilor de ambulatoriu integrat, spaţii inadecvate pentru implementarea tehnologiilor moderne şi dezvoltării unor centre de excelenţă destinate fiecărei patologii.
„Clădirile existente (corpul de clădire A construit în anul 1957 şi corpul de clădire B construit în anul 1975) nu pot găzdui facilităţile medicale care vor fi asigurate în noua clădire”, se arată în document.
Scopul realizării acestui obiectiv îl reprezintă edificarea unui ansamblu medical modern, care va asigura: îmbunătăţirea condiţiilor de tratament, creşterea capacităţii de tratare, îmbunătăţirea confortului şi calităţii vieţii pacienţilor, dezvoltarea cercetării şi inovaţiei, îmbunătăţirea funcţionării departamentului administrativ, având astfel un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale, fără a perturba rutina personalului şi a pacienţilor.
Conform Notei de fundamentare, realizarea proiectului va contribui la asigurarea accesului egal la asistenţă medicală, diagnostic, tratament de calitate şi creşterea stării de bine a pacienţilor pentru peste 125.000 de pacienţi anual, prin construirea unei infrastructuri moderne atât din punct de vedere arhitectural, cât şi al dotării cu echipamente medicale, care va permite furnizarea de intervenţii multidisciplinare cu adresabilitate mare, inclusiv transplant unui număr mai mare de pacienţi).
Prin realizarea obiectivului de investiţii se va obţine un ansamblu medical compus din corpurile A, B, C (Sp+D+P+6E+E tehnic), corp D (D+P+2E+Et), corp E (Sp+D+P+2E+Et) şi anexe tehnice – centrală termică, stocator oxigen, depozit butelii oxigen, depozit CO2, cu o suprafaţă totală desfăşurată de 100.127,20 mp. Suprafaţa construită este de 13.061,60 mp.
Ansamblul medical va fi construit în conformitate cu standardele şi normativele medicale în vigoare, cu 21 săli de operaţie, spaţii pentru spitalizare continuă, cabinete de consultaţie, spaţii de învăţământ şi spaţii de cercetare, cu cele mai moderne dotări în scopul asigurării unui act medical de înaltă calitate.
În noul ansamblu vor fi amplasate cele trei centre de transplant (Centrul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic, Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal, Centrul de Transplant Medular). Durata de execuţie este de 36 luni.
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) va fi de 2.651.777 mii lei.