VIDEO: YOU+EU 2024 and Beyond
Articol de bucurestifm, 15 martie 2024, 16:29
În 9 iunie 2024 vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, iar cetățenii din România sunt chemați la vot pentru alegerea celor 33 de eurodeputați care vor fi în legislativul european în următorii 5 ani.
Potrivit elections.europa.eu, „Parlamentul European este singura adunare transnațională aleasă prin vot direct din lume. Acești deputați europeni vă reprezintă interesele și pot să elaboreze și să adopte noi acte legislative ale UE. De asemenea, votează cu privire la noi acorduri comerciale, monitorizează instituțiile UE și modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor.”
Adelina Tocitu, redactor București FM a moderat dezbaterea inclusă în proiectul „YOU+EU 2024 and Beyond”, cofinanţat de Parlamentul European, un proiect câștigat de Radio România.
Proiectul are drept scop informarea cetăţenilor despre viitoarele alegeri europene, din iunie, dar şi despre istoria Uniunii Europene, rolul şi atribuţiile Parlamentului European, relaţiile dintre instituţiile europene, importanţa deciziilor de la Bruxelles şi Strasbourg pentru viaţa de zi cu zi a noastră, a tuturor.
Dincolo de podcasturi, animaţii video şi infografice, Radio România oferă publicului dezbateri pe diferite teme, de la bilanţul actualei legislaturi a Parlamentului European la cum să determinăm tinerii să vină la vot în iunie 2024.
Sprijinul Parlamentului European pentru producerea acestei dezbateri nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Parlamentul European nu poate fi făcut responsabil pentru nicio utilizare a informațiilor incluse în dezbatere.
Invitaţii dezbaterii moderate de Adelina Tocitu, redactor București FM au fost:
Invitaţii dezbaterii moderate de Adelina Tocitu, redactor București FM au fost:
Ramona Strugariu, europarlamentar în Grupul Renew și copreședintă a Partidului REPER. Ramona Strugariu este vicepreședintă a Delegației la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Republica Moldova (D-MD), membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), membră a Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA), membră a Comisiei pentru control bugetar (CONT), membră a Comisiei pentru petiții (PETI) și membră a Delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia (D-TR). Ramona Strugariu parte, totodată, din Comitetul director al Intergrupului pentru Anticorupție și din Grupul de lucru pentru libertatea presei.
Eugen Tomac, europarlamentar Partidul Mișcarea Populară, membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și al Comisiei pentru drepturile omului. De asemenea, este vicepreședinte al Comisiei de Energie a Delegației la Adunarea Parlamentară EURONEST.
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice de la SNSPA.
Gabriela Guiu, doctorand la Specializarea Științele Comunicării din cadrul Școlii Doctorale SNSPA.
Denisa Ștefan, studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.
………………………………….
„Împreună cu invitații de astăzi mi-am propus să avem o discuție despre rolul parlamentului european, despre importanța votului din 9 iunie. Este important de subliniat de la bun început că, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, avem dreptul de a vota la aceste alegeri, alături de alți aproape 400 de milioane de europeni.
De asemenea, vom vorbi despre maniera în care se va comunica pentru a face cunoscut mesajul acestor alegeri. Publicul tânăr petrece foarte mult timp rețelele de socializare și sunt curioasă să aflu dacă există strategii pentru platforme, strategii aplicate pentru fiecare platformă în parte.
Zilele trecute, președinta Parlamentului European, Roberta Metzola, spunea pe parcursul vizitei la București, la întâlnirea pe care a avut-o cu tinerii, că reţelele de socializare au schimbat „complet” modul în care se derulează campaniile electorale. Totodată, a atras atenţia asupra faptului că „ostilitatea online a ajuns la cote fără precedent”.
Și nu în ultimul rând, pentru că avem două studente astăzi în platou, mi-am propus să abordez și chestiunea studiilor, a programelor de mobilitate, a oportunităților pe care tinerii la au în comunitatea europeană”.
……………………………………………..
Potrivit https://erasmus-plus.ec.europa.eu/ro/:
Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport în Europa. Cu un buget estimat de 26,2 miliarde de euro, programul beneficiază de aproape dublul finanțării alocate programului care i-a precedat (2014-2020).
Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și cea digitală, precum și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.
El sprijină prioritățile și activitățile definite în spațiul european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda europeană pentru competențe. De asemenea, programul:
- sprijină Pilonul european al drepturilor sociale;
- implementează Strategia UE pentru tineret 2019-2027;
- dezvoltă dimensiunea europeană în sport.
Oportunități:
Erasmus+ oferă oportunități de mobilitate și cooperare în următoarele domenii:
- învățământ superior;
- educație și formare profesională;
- educație școlară (sistemul de educație și îngrijire timpurie);
- educația pentru adulți;
- tineret;
- sport.