VIDEO: „Ce ai făcut la școală?”, un film despre curaj, schimbare și atitudine în fața problemelor vieții
Articol de Monica Liche, 19 martie 2024, 17:42
Pentru a veni în întâmpinarea nevoii tinerilor de a fi văzuți, auziți, apreciați și de a putea beneficia de programe de dezvoltare personală și consiliere, Asociatia GO-AHEAD, sub indrumarea regizorului Tedy Necula, vine cu o inițiativă plină de curaj și lansează filmul manifest „Ce ai facut la scoala?”. Un film care documentariază lupta tinerilor pentru a-și găsi locul în lume și care se bazează pe experiențele reale ale acestora. Am discutat despre această inițiativă #InComunitate cu Alexandra Bălșeanu – Președinte Go Ahead
„La noi nu există ceea ce se numește consiliere și orientare vocațională la nivelul la care ar trebui să existe, astfel încât, nu știu, în clasa a 7-a să mergi să fii orientat și să discute cu tine despre viitorul tău și cum îl vezi și mai departe, la liceu, la fel, în funcție de profilul la care ai ajuns, de cum te simți tu acolo și ce vrei să faci mai departe în viața ta.”
„Ce ai făcut la școală?” Întrebarea
O întrebare pe care o cunoaștem cu toții, pe care am tot auzit-o de-a lungul perioadelor de studii. O întrebare pe care o rostim la rândul nostru, dar care ar trebui să fie urmată de multe alte întrebări, astfel încât să reușim să ne conectăm cu copilul nostru și să înțelegem ce se întâmplă cu el.
„Noi știm că foarte mulți dintre copii sau din adolescenți, când îi întrebi asta, răspund scurt cu „bine”. Discuția s-a încheiat. Noi nu întrebăm cum se simt la școală, dacă au învățat ceva nou, dacă au îmbunătățit ceva, dacă le place, nu le place. Nu purtăm astfel de conversații cu copiii noștri. Unii dintre copiii aceștia, din liceele tehnologice, au o situație în care părinții lor nu sunt acasă și sunt plecați în străinătate. Mulți dintre ei au relații grele acasă și atunci ei nu sunt atât de mult susținuți de părinți, cât ne-am dori noi să fie sau cât sunt alți copii, și atunci școala ar trebui să vină extra, să intervină aici, pe această zonă.”
„Ce ai făcut la școală?”, filmul
Filmul, un documentar bazat pe experiențele reale ale unor liceeni, vorbește despre căutarea drumului, despre greutățile prin care trec, despre nevoia lor de a se simți apreciați, susținuți, ajutați. Aflați la început de drum, lupta pentru găsirea locului în care să te simți auzit și validat este una dificilă și sensibilă.
„Sunt câțiva copii care și-au deschis sufletele. S-au deschis, efectiv, în fața noastră, și-au povestit viața, care este foarte grea. O să vedeți acolo curajul lor, dorința de schimbare, felul în care tratează viața și depășesc problemele acesteia. O să vedeți cum zona aceasta de dezvoltare socio emoțională, de discuții cu tinerii, îi ajută foarte mult, pentru că ei își doresc să fie ascultați, să fie înțeleși, să fie validați, să fie îndrumați, în primul și în primul rând, apoi vine fundamentul științific peste un echilibru emoțional sau peste o înțelegere pe care reușești să o împarți cu el.”
Profesorii sunt primii consilieri ai copiilor
Sau ar trebui să fie, dar pentru asta este nevoie de pregătire și implicare a dascălilor în procesul de dezvoltare socio emoțională și consiliere vocațională. Este un proces al schimbării în etape, dar care a început deja.
„Schimbările se produc în pași mici, durează mulți ani și, într-adevăr, putem aduce niște schimbări care ar fi definitorii, pe mai departe. Anume, să pregătim suficient de bine profesorii diriginți și profesorii din școală, astfel încât ei să joace acest rol sau acest prim rol de pe zona de dezvoltare socio emoțională, consiliere și consiliere profesională vocațională, pentru că în momentul acesta avem un consilier la 500 de copii. Extrem de puțini, el abia face față provocărilor, iar tinerii au nevoie de îndrumare constantă. Nu au nevoie doar de o întâlnire cu consilierul doar de o dată sau de două ori pe an.”
Filmul manifest „Ce ai făcut la școală?” va avea premiera pe 28 martie 2024
Documentarul, care poartă semnătura regizorului Tedy Necula, va putea fi vizionat atât în București, cât și în țară, gratuit.
„Încercăm să ajungem în cinematografele din București în mod gratuit, astfel încât oamenii să nu trebuiască să plătească bilet. În țară avem o caravană toată luna aprilie, mergem în școli cu o versiune scurtă de 50 de minute și mergem și în cinematografe, acolo unde avem parteneriate și reușim să mergem dimineața și să aducem copii, părinți, profesori din școli. Ne-am gândit să facem și o versiune scurtă pentru orele de dirigenție”