VIDEO: Oana Preda, expert CeRe – „Democrația moare lent”

„Starea democrației în 2023”, raportul pe baza căruia miercuri, 21 martie, va avea loc o dezbatere despre democrația din România, reprezintă o sinteză a principalelor derapaje de la valorile democratice înregistrate în anul 2023. Dezbatem subiectul #InComunitate cu Oana Preda, expert CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică.

„Raportul „Starea democrației 2023” este la a treia ediție. Nu este realizat numai de noi, CeRe, ci îl facem într-o coaliție împreună cu colegii de la Centrul Pentru Inovare Publică,  Asociația Active Watch și, anul acesta, Asociația pentru Promovarea Tehnologiei și Internetului. Deci este un demers al nostru colectiv, trebuie să fim mai mulți când apărăm democrația. Coaliția noastră a crescut cu timpul, însă nucleul este vechi.”

Nu mă deranja, frate

 Cam așa ar putea fi rezumată relația de colaborare dintre ONG-uri și Instituțiile Publice. Dacă deranjezi, relația de prietenie intră într-un con de umbră sau dispare cu desăvârșire.

 „Poți să te înțelegi bine cu guvernul și cu instituțiile publice, atâta vreme cât nu deranjezi. – ne-a spus Oana Preda care a mai adăugat:

„Atunci când deranjezi, lucrurile se schimbă și atitudinea devine agresivă,  în detrimentul interesului public și aș vrea să dau un exemplu, care e și ilustrat în raportul pe care noi o să-l prezentăm mâine. Cred că toată lumea își aduce aminte de scandalul din vară cu azilele groazei. Ei bine, o organizație colegă cu noi, Centrul prețul de Resurse Juridice avea un acord, încheiat cu ani în urmă, cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pe baza căruia făcea vizite inopinate în diverse instituții în care erau internate fie persoane cu dizabilități mintale, fie vârstnici. Această organizație a sesizat ministerului ceea ce, după aia, noi am văzut la televizor, ororile de atunci. Ce a făcut Ministerul Muncii, a denunțat unilateral acest acord. Adică asta a fost măsura, în loc să repare o nedreptate extraordinară casă, cel puțin o nedreptate extraordinară, să repare niște abuzuri îngrozitoare, a hotărât să încheie această colaborare cu CRJ.”

Rolul CeRe

 Rolul CeRe este acela de a propune inițiative care să vină în sprijinul cetățeanului, iar acest lucru începe chiar cu litera legii, prin demersuri susținute, necesare îmbunătățirii legislației. Fără aceste acțiuni nu ar exista posibilitatea menținerii unui echilibru între societatea civilă și clasa politică.

„Încercăm să îl aducem la cunoștință politicienilor  și instituțiilor responsabile cu diverse lucruri pe care le semnalăm noi în raportul ăsta, adică nu rămâne undeva fluturând pe internet, ci încercăm să facem așa încât să ajungă în  căsuțele lor. Mai mult decât atât, dincolo de lansarea raportului, noi folosim ce spunem acolo în perioada următoare, în încercările noastre de a bună îmbunătăți legislația. Deci încercăm să avem o legătură permanentă cu zona legislativă și politică, așa încât să mai salvăm ce se poate salva. De altfel, sunt exemple și acum, iarăși întru în conținutul raportului, anul ăsta a început cu un proiect de modificare a Codului Penal, la inițiativa Prim Ministrului de atunci și a Ministrului de Interne de la vremea respectivă, prin care cei doi propuneau creșterea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice până la 7 ani de închisoare, în condițiile în care fapta ar fi fost săvârșită de cel puțin două persoane, deci în grup. Noi am văzut în prevederea respectivă o posibilitate de abuz sau cel puțin de intimidare la adresa unor participanți la proteste, căci la un protest, nu-i așa?,  sunt mai mult de două persoane și e potențial de tranșare a liniștii și ordinii publice. Pentru că noi am fost consecvenți cu luările noastre de poziție și cu rapoartele noastre, de-a  lungul timpului am reușit să prevenim această poveste și am reușit să-i convingem pe cei doi să-și retragă aceste propuneri de modificare.”

Democrația moare lent

 O clasă politică dominată de o alianță stânga-dreapta și lipsită de o opoziție unită și coerentă nu poate asigura un exercițiu democratic de calitate. În acest joc, cel care pierde este cetățeanul.

„Democrația moare lent, cred că asta este concluzia raportului. Lucrul ăsta este cumva servit  de faptul că la putere se află o coaliție foarte puternică și cumva nefirească, care nu e deranjată de nimic. Pe de o parte, avem o parte a opoziției,  care este slăbită, altă parte ne duce într-o zonă de scandal și ceva foarte aproape de extremism. În contextul ăsta, vedem că accesul la informații de interes public are de suferit, vedem că accesul la justiție este obstrucționat, vedem că există un exces de zel și eforturi deosebite pentru a închide gura vocilor critice. Deci, cam aici ne aflăm.”

 Anul Campaniilor Electorale

Extrem de important, acest an electoral trebuie abordat cu multă responsabilitate, atât de către clasa politică, cât și de electorat.

 „Lansăm și un Manifest pentru o Campanie Electorală Sănătoasă, ne-am gândit mult cum să-l numim, ce vrem noi de fapt, de la această campanie electorală.”, ne-a spus Oana Preda, expert CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, care a mai adăugat:

 „ Vom invita  prin intermediul evenimentului, dar și prin acțiunile noastre ulterioare, partidele politice, dar și reprezentanții instituțiilor publice responsabile cu organizarea alegerilor, să se asigure că o să avem niște alegeri normale la cap.”

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.