Grecia va achiziţiona avioane canadiene pentru stingerea incendiilor

Foto: Alina Decu
Grecia a anunţat joi, că va finaliza luna aceasta o comandă de şapte avioane DHC-515 pentru stingerea incendiilor.
Incendiile de anul trecut s-au produs după valul de căldură prelungit din iulie, când temperaturile au ajuns în sudul Greciei la 46 de grade.
Parlamentul de la Atena urmează să aprobe în cursul serii, un proiect de lege iniţiat de Ministerul Schimbărilor Climatice şi un contract de achiziţie pentru aeronavele model Canadair, a declarat presei Pavlos Marinakis, purtător de cuvânt al guvernului.
Contractul va fi semnat în cursul vizitei în Canada a prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis, în 24-25 martie.
Marinakis spune că cinci din avioanele DH5-515 vor face parte din flota aeriană de protecţie civilă, iar celelalte două vor fi integrate în programul european de resurse comune RescEU.
Primele două aeronave vor fi livrate în 2027, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Totodată, Grecia a solicitat şi modernizarea avioanelor Canadair mai vechi de care dispune; operaţiunea va costa 43 de milioane de euro.
Majoritatea aeronavelor produse de De Havilland aflate în uz în ţară sunt mai vechi de 30 de ani şi au de multe ori probleme. Doi piloţi greci au murit în iulie anul trecut, când aparatul Canadair cu care zburau s-a prăbuşit în insula Evia, în apropiere de Atena, în timp ce încercau să stingă un incendiu.
Grecia este ţara cea mai afectată de incendiile de vegetaţie din Uniunea Europeană (AFP).
În 2023 s-a înregistrat cel mai grav bilanţ în materie: şi-au pierdut viaţa peste 20 de oameni şi au fost distruse peste 175.000 de hectare de pădure, conform datelor Observatorului Naţional din Atena.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.