Ascultă Radio București FM Live

Milioane de oameni sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi de holeră

Foto: Sursa foto: comunicat de presa UNICEF

Articol de bucurestifm, 21 martie 2024, 10:50

Acțiuni imediate pentru a stopa o creștere multianuală fără precedent a numărului de cazuri de holeră la nivel mondial sunt necesare, afirmă Grupul internațional de coordonare (ICG) privind furnizarea de vaccinuri.

Acțiunile includ investiții în accesul la apă potabilă, instalații sanitare și igienă, testarea și detectarea rapidă a focarelor, îmbunătățirea calității și accesului la asistență medicală și accelerarea producției suplimentare de doze accesibile de vaccin oral împotriva holerei (OCV) pentru o mai bună prevenție.

ICG gestionează stocul global de vaccinuri împotriva holerei. Din acest grup fac parte Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Médecins Sans Frontières, UNICEF și OMS. Gavi, Alianța pentru vaccinuri, finanțează stocul de vaccinuri și livrarea de OCV. Membrii ICG fac apel la guverne, donatori, producători de vaccinuri, parteneri și comunități să se alăture într-un efort urgent pentru a opri și reduce numărul cazurilor de holeră.

Incidența holerei a crescut vertiginos la nivel mondial începând din 2021, cele 473.000 de cazuri raportate la OMS în 2022 reprezentând mai mult decât dublul numărului din 2021. Datele preliminare pentru 2023 relevă noi creșteri, cu peste 700.000 de cazuri raportate.

Mai multe dintre focare au rate ridicate de mortalitate, depășind pragul de 1% utilizat ca indicator pentru tratamentul prompt și adecvat al pacienților cu holeră. Aceste tendințe sunt dramatice, având în vedere că holera este o boală care poate fi prevenită și tratată și că numărul cazurilor fusese în scădere în anii anteriori.

Holera este o infecție intestinală acută care se răspândește prin alimente și apă contaminate cu fecale care conțin bacteria Vibrio cholerae. Creșterea numărului de cazuri de holeră este cauzată de lacunele persistente în ceea ce privește accesul la apă potabilă și canalizare.

Deși se depun eforturi pentru a elimina aceste lacune în anumite locuri, în multe alte zone acestea cresc, din cauza factorilor climatici, a insecurității economice, a conflictelor și a dislocării populației. Gestionarea în condiții de siguranță a apei și a instalațiilor sanitare este o condiție prealabilă pentru a opri transmiterea holerei.

În prezent, printre țările cele mai grav afectate se numără Republica Democrată Congo, Etiopia, Haiti, Somalia, Sudan, Siria, Zambia și Zimbabwe.

Acum, mai mult ca oricând, țările trebuie să adopte un răspuns multisectorial pentru a lupta împotriva holerei. Membrii ICG fac apel la țările afectate în prezent și la cele potențial afectate să ia măsuri urgente pentru a se asigura că populația lor are acces la apă curată, la servicii de igienă și salubritate și la informațiile esențiale pentru a preveni răspândirea holerei.

Crearea acestor servicii necesită voință politică și investiții la nivel național. Aceasta include crearea capacității de detectare și răspuns timpuriu, o mai bună depistare a bolii, accesul rapid la tratament și îngrijire, precum și colaborarea strânsă cu comunitățile, inclusiv în ceea ce privește comunicarea riscurilor și implicarea comunitară.

Decalajul sever dintre numărul de doze de vaccin disponibile și nivelul actual al nevoilor pune o presiune fără precedent asupra stocului global de vaccinuri. Între 2021 și 2023, au fost solicitate mai multe doze pentru contracararea epidemiilor decât în întregul deceniu precedent.

În octombrie 2022, deficitul continuu de vaccinuri a făcut necesar ca ICG să recomande o singură doză de vaccin, în scădere față de schema anterioară, de lungă durată, de două doze. Aproximativ 36 de milioane de doze au fost produse anul trecut, în timp ce 14 țări afectate au înregistrat un necesar de 72 de milioane de doze pentru o strategie de răspuns cu o singură doză.

Aceste solicitări subestimează nevoia reală. Campaniile de vaccinare preventivă au trebuit să fie amânate ca să fie păstrate doze pentru eforturile urgente de controlare a epidemiilor, creându-se astfel un cerc vicios.

Schimbarea strategiei a permis ca vaccinurile disponibile să protejeze mai multe persoane și să răspundă la mai multe focare de holeră pe fondul deficitului curent de aprovizionare, dar revenirea la o schemă cu două doze și reluarea vaccinării preventive ar asigura o protecție mai îndelungată.

Se preconizează că în 2024 capacitatea de producție globală va fi de 37-50 de milioane de doze, dar va continua probabil să fie insuficientă pentru a răspunde nevoilor milioanelor de persoane afectate direct de holeră.

Doar un singur producător, EuBiologics, produce în prezent vaccinul. Deși compania face tot posibilul pentru a maximiza producția, sunt necesare mai multe doze. În prezent, nu se așteaptă ca noi producători să se alăture pieței înainte de 2025. Este necesară accelerarea acestui proces. Aceeași urgență și aceeași inovație pe care le-am văzut în cazul COVID-19 trebuie să fie aplicate și în cazul holerei.

Alți producători care intenționează să intre pe piață trebuie să își accelereze eforturile și să pună la dispoziție doze la prețuri accesibile.

Actualitate luni, 31 martie 2025, 09:01

Circulația oprită la Comarnic, sunt scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă aflată pe DN 1

Update: IGSU/DSU Nu sunt persoane rănite, Operațiunea de transvazare a fost finalizată cu succes. Echipajul CBRN a efectuat noi măsurători și...

Circulația oprită la Comarnic, sunt scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă aflată pe DN 1
Actualitate luni, 31 martie 2025, 07:07

Cum să… creăm copiilor rutine de dimineață și de seară? VIDEO

A construi o rutină înseamnă să acorzi timp, intenție și să vrei să faci asta. Rutina aduce siguranță și stabilitate, mai ales pentru...

Cum să… creăm copiilor rutine de dimineață și de seară? VIDEO
Actualitate luni, 31 martie 2025, 06:50

Va ploua temporar

Astazi in Capitala cerul va fi temporar noros si trecator va ploua. Vantul va sufla slab si moderat iar temperatura maxima va fi de 19 grade. In tara...

Va ploua temporar
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 16:53

Meteo: Vreme caldă, dar instabilă

La noapte, cerul va avea înnorãri temporare, însã probabilitatea de ploaie va fi redusã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura...

Meteo: Vreme caldă, dar instabilă
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 13:36

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

Vor putea începe şcoala din toamnă copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august inclusiv şi cei care fac această vârstă până la finalul...

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 12:57

Program prelungit pentru opt linii de transport în comun, pentru meciul Dinamo-FCSB

Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 104 şi 311 vor avea un program de circulaţie prelungit în seara zilei de duminică, 30 martie 2025, pentru a...

Program prelungit pentru opt linii de transport în comun, pentru meciul Dinamo-FCSB
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 12:09

Guvernul României pregăteşte o nouă ediţie a programului de internship

150 de tineri cu vârsta între 16 şi 27 de ani vor avea posibilitatea să lucreze în lunile iulie şi august împreună cu angajaţii din Guvern....

Guvernul României pregăteşte o nouă ediţie a programului de internship
Actualitate duminică, 30 martie 2025, 11:39

14 şoferi sub influenţa drogurilor şi 61 care consumaseră alcool, scoşi din trafic în ultimele 24 de ore

Angajaţii MAI au desfăşurat în ultimele 24 de ore peste 3.800 de intervenţii pentru protejarea cetăţenilor. Au fost efectuate peste 50.000 de...

14 şoferi sub influenţa drogurilor şi 61 care consumaseră alcool, scoşi din trafic în ultimele 24 de ore