VIDEO: Gaming – un „viciu” plăcut care înlocuiește realitatea cu comunitatea. Experiențele virtuale ale lui Mihnea și Dan, povestite pe larg
Articol de mariosoare, 22 martie 2024, 18:58
Într-o nouă ediție a emisiunii „În Comunitate”, gazdele show-ului, Răzvan Ursuleanu și Mario Soare i-au avut drept invitați pe Mihnea Niculescu și Dan Grigore, doi dintre mulții gameri ai României, care au transformat, de-a lungul timpului, un hobby, într-un mod de a conviețui.
Mihnea Niculescu, prezent și într-o ediție anterioară a rubricii de la București FM, într-un studio plin de gameri, a schimbat subiectul jocurilor pe calculator și jocurilor care funcționează pe diferite platforme video. Dacă la respectiva ediție de acum aproximativ o lună de zile, jocul dezbătut de invitații lui Răzvan Ursuleanu se axa pe abilități sociale, un grad mare de independență în executarea unor acțiuni, dar și pe importanța grupului, jocul discutat de această dată a provenit din sfera sportivă.
Discuția invitaților și realizatorilor emisiunii a pornit de la cel mai cunoscut joc video destinat fotbalului de la nivel global, FIFA. Apărut înainte de anii 2000, jocul este celebru datorită transpunerii întregului mecanism fotbalistic din viața reală pe ecranele diferitelor dispozitive, incluzând atât activități offline, dar și activități desfășurate online, împreună cu alți participanți.
Despre această speță, a pasiunii unora pentru jocul cu și despre fotbal, Mihnea Niculescu, care este membru al departamentului analiștilor de date din cadrul organizației producătoare a acestui joc, a transmis cum stau lucrurile la un asemenea nivel:
„Eu verific calitatea datelor unui joc. Este o companie cunoscută, dar nu este greu să ajungi să munci la ei (n.r. Electronic Arts). Poate orice om să lucreze dacă începe de jos și ajungi să fii nevoit să alegi drumul pe care îl urmezi. Eu am urmat lucrurile mele de făcut, mai puțină treabă de făcut cu alți oameni. Dacă îți faci bine treburile, este în regulă”, a spus unul dintre invitații emisunii.
În legătură cu modul de concepere a unor jocuri și pașii care sunt de urmat, cei doi gameri și-au expus părerile. Mihnea Niculescu a punctat că în acest moment este capabil să includă în procesul unor creații experiențe acumulate din ipostaza de gamer. Pe de altă parte, acesta a precizat care este cel mai recent joc la care a început să muncească:
„Ideea este că fiecare dintre noi are anumite lucruri de făcut. În poziția în care mă aflu trebuie să îmi găsesc de făcut. În asta constă magia de acolo. Acum lucrez la un shooter nou, este „Batllefield-ul” din franceză, promite foarte mult în momentul de față.
Shooter-urile au fost foarte bune, mi-a plăcut mult să lucrez la ele, am și cea mai mare experiență acolo. Depinzi de echipa ta și mă aflu în mare parte aici ca urmare a oamenilor. Ideea este că, din păcate nu fac parte din echipa de development. Faptul că am fost mai întâi gamer înainte de a lucra acolo a fost un plus”, a precizat Mihnea Niculescu.
Dan Grigore, specializat în programarea calculatoarelor, este, la rândul său, un mare pasionat de jocuri video, printre care, Forge of Empires. Acesta a fost mereu curios de ceea ce se întâmplă în culisele pregătirii unor jocuri recognoscibile la nivel mondial și în acest mod a început să își caute un job în domeniu:
„Proiectele mele sunt mai mult de tipul business to business, dar cât timp am fost programator, tot timpul m-am întrebat când jucam cum sunt programate jocurile. Mai exact, voiam să știu ce algoritmi au în spate.
Pe măsură ce jucam și treceam peste un nivel de dificultate, mă întrebam cum a fost programată partea respectivă. Am fost dezamăgit de jocurile vechi, unde nu era partea de învățare. Acum, poate, cu inteligența artificială, am putea și mai multă inovație în gaming, pentru că așa atragem oamenii”, a punctat Dan Grigore, la microfonul București FM.
Pasiunea cea mai mare a lui Dan Grigore în materie de gaming este Forge of Empires, un joc apreciat de o mulțime de oameni. Cel care se ocupă de programări a subliniat care sunt principalele avantaje ale acestei creații din lumea jocurilor video:
„Este un joc care poate fi întrerupt oricând, nu trebuie să salvez și nici să trec de niște situații limită. Asta îmi place cel mai mult, pentru că pot să intru pe el atunci când simt să o fac. Ce aș mai sugera ar fi mai multă competivitate între jucători, între ghilde, deocamadată este destul de limitat.
Totuși, aș vrea să se pună accent mai mult pe strategia jucătorilor. Este repetitivă, inovații nu au fost foarte mult. A prins foarte mult, s-a creat o comunitate foarte mare în spatele acestui joc”, a adăugat unul dintre invitații ediției „În Comunitate”.
Mihnea Niculescu a ținut să amintească care este percepția sa asupra afacerilor care se conturează la baza acestor jocuri video care apar pe piața largă. Gamer-ul a transmis cu ce nu este de acord atunci când intră în discuție gradul de continuitate al unei creații video:
„Eu înțeleg că totul pleacă de la o afacere, că este important să se facă bani, dar am o problemă cu acest pay to win. Am o problemă cu ideea că trebuie să bagi bani într-un joc ca să devii bun sau și mai bun.
Dacă aleg să îmi petrec un anumit timp în jocul acesta, nu este corect să fiu mai slab decât cineva care bagă bani și are alte posibilități. Acest lucru s-a văzut la ultimele mari eventuri din această zonă”, a mărturisit pasionatul declarat de animale de companie.
În aceeași temă de discuție, Dan Grigore a declarat că tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere financiar în etapele creării unui joc și implementării unor bariere pentru pasionați, este ceva caracteristic marilor companii, care se confruntă cu dificultăți în acest sens:
„Este o provocare pentru cei care fac astfel de jocuri, pentru că dacă oferim avantaje foarte mari celor care dau bani, riscăm să pierdem marea masă de jucători.
Cei care se simt descumpăniți vor înțelege că nu vor ajunge la aceleași performanțe. Există scanări, echipe dedicate, în același timp, care pentru bani, pentru distracție, din plictiseală, încearcă să trișeze. Ceea ce nu este în regulă”, a adăugat Dan Grigore.
Cei doi invitați au vorbit și despre naționala de fotbal a României spre finalul emisiunii, punctând care este relația fiecăruia cu zona reală a acestui sport. Mihnea Niculescu a transmis care a fost ultimul meci la care a mers pe stadion, dar și ceea ce crede că va arăta tabela de marcaj la finalul amicalului cu Irlanda de Nord:
„Îmi place să fiu realist, avem șanse fifty-fifty. Lăsați pe cel mai bun să câștige. Ultima dată am fost la Dinamo la meci, pe Ștefan cel Mare, cu niște prieteni, pentru că ei m-au rugat. La EURO, dacă vom merita să câștigăm, vom câștiga.”, au fost cuvintele unuia dintre gameri.
De partea cealaltă, programatorul de calculatoare, de origine din Constanța, a spus că este un fan al campioanei în exercițiu din întrecerea internă din România, Farul, dar și cum se comportă localnicii cu privire la rivalitățile din oraș:
„Simt că aparțin echipei Farul și nu suntem împărțiți cum sunt cei din București, au mai multe echipe și au de unde să aleagă. Când era chestiunea cu Viitorul, nu existau animozități în oraș. Eu sper să ne calificăm meritat, dar m-aș mulțumi și cu o calificare nemeritată”, a completat Dan Grigore.