Mai mulți bani pentru paza școlilor din Sectorul 1!

arhiva

Reuniți  în ședință extraordinară deîndată, consilierii locali din Banu Manta nr. 9 au rectificat, cu 15 voturi pentru și 9 abțineri,  pentru a treia oară, bugetul local al Sectorului 1.
De această dată, consilierii locali au mai alocat 5 milioane de lei pentru aplicarea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 privind „Aprobarea unor măsuri  urgente pentru îmbunătățirea serviciului de pază și de ordine publică corespunzător și a sistemului de supraveghere video,  în toate unitățile de învățământ de pe raza administrativ-teritoriala a Sectorului 1 al Municipiului București”.

„Bugetul general centralizat al Sectorului 1 a fost aprobat în data de 12 februarie 2024. Vreau să precizăm că ne-am opus, noi, consilierii locali, ne-am opus micșorării sumelor bugetare pe capitolul învățământ și spitale – ce încerca să facă primarul.
(…) Se suplimentează veniturile bugetului general centralizat al Sectorului 1 pe anul 2024, în valoare de 1.455.348.000 de lei, după cum urmează: Capitolul 6502, Învățământ,  se suplimentează cu suma de 5 milioane de lei pentru implementarea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 privind îmbunătățirea serviciului de pază și de ordine publică corespunzător și a sistemului de supraveghere video, în toate unitățile de învățământ de pe raza administrativ-teritoriala a Sectorului 1 al Municipiului București”, a explicat președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta, Daniela Popa.

În context, trebuie menționat faptul că hotărârea de Consiliu Local privind sporirea climatului de siguranță în școli  a fost adoptată pe data de 7 martie.

Hotărârea adoptată, atunci, de către consilierii locali din Banu Manta nr. 9 prevede sporirea numărului de posturi de pază, montarea de sisteme de supraveghere video și de alarmare, acolo unde nu se pot amplasa camere video, în unitățile de învățământ.

„Articolul 1: Sectorul aprobă măsurile urgente pentru îmbunătățirea serviciului de pază și de ordine publică corespunzător și a sistemului de supraveghere video, din toate unitățile de învățământ de pe raza administrativ-teritoriala a Sectorului1.

Primarul va lua toate măsurile legale pentru suplimentarea numărului corespunzător de agenți de pază pentru fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1, pentru dotarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere și de alarmă, care poate fi accesat de orice elev aflat în pericol, în locurile sau spațiile în care este interzisă amplasarea camerelor video.

Finanțarea serviciilor de pază și achizitionarea sistemelor de supraveghere și de alarmă interioare și exterioare se vor asigura din bugetul local. Și alocăm, astăzi, sumă de 5 milioane de lei.

Poliția Locală Sector 1 va asigura siguranța perimetrală și va patrula pe lângă fiecare unitate de învățământ, conform Planului de ordine și siguranță a Sectorului 1″,  explica președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta nr. 9, Daniela Popa.

Ședința extraordinară deîndată din 7 martie a fost convocată la cererea unor grupuri de părinți ai elevilor după  apariția în spațiul public a acuzațiilor potrivit cărora un elev de la Școala „Nicolae Titulescu” ar fi fost victima bullying-ului, inclusiv a unor abuzuri de natură sexuală.

Consilierul local Dinu Gheorghe spunea, pe 7 martie, pentru București FM, că degradarea climatului de siguranță din școlile din Sectorul 1 s-ar fi produs din cauza reducerii numărului de posturi de pază. Mai mult decât atât, Executivul din Banu Manta nu a instalat sisteme de monitorizare video, în școli, deși există o hotărâre a Consiliului Local, în acest sens.

„Deci, vorbim de o posibilă tragedie, când un copil a fost agresat. Și, desigur, marea întrebare este dacă putea fi prevenit – și în aceste caz și în alte cazuri, dacă se puteau preveni asemenea tipuri de comportament?
Doamna Armand a venit, în primele trei luni de mandat, cu un plan de siguranță a școlilor, prin care a scăzut de până la șase ori numărul de paznici. Deci, efectiv, la Școala „Titulescu”, erau șase paznici, acuma este un paznic. Sunt mai multe intrări.
Oare, acest număr redus de paznici nu pune o presiune suplimentară și pe profesori și pe securitatea din școală?
Acum doi ani de zile, am adus în fața Consiliului Local un proiect de deschidere a curților școlilor, când nu se fac cursuri, adică în week-end-uri. În acel proiect, am aprobat crearea unui sistem de supraveghere integrat, atât în curtea școlii, cât și în școală, camere video care să fie legate la Poliția Locală.
Acel sistem nici până astăzi nu este implementat.
Oare, aceste două aspecte – scăderea numărului de paznici și lipsa unui sistem integrat de camere de filmat, oare nu crește riscul unora asemenea incidente?”, a declarat Dinu Gheorghe, pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.