Metroul, ping-pong între Ministerul Transporturilor și Primăria Capitalei?

Foto: Metrorex/ facebook

Primăria Capitalei ar fi interesată de preluarea metroului, însă numai în condițiile în care ar exista garanția că va primi și sursele de finanțare ale acestuia, a declarat edilul Nicușor Dan.

Este vorba despre subvenția pentru metrou, în valoare de circa 1 miliard de lei, dar și despre sursele de finanțare ale investițiilor, a explicat primarul general.

Nicușor Dan:Ar fi fost – cum să zic, o aventură să preiei și metroul, fără să ai garanția că Guvernul îți va da banii. 

Desigur, în condițiile în care există o garanție și pentru subvenția, care este cam de 1 miliard de lei, pe an – care-i, cumva, echivalentă cu subvenția pe care o dăm noi pentru transportul public de suprafață, și un agrement pe investițiile pe care metroul trebuie să le facă, evident că e ceva ce ne interesează. 

Dar, trebuie să avem încredere unii în alții și să existe o predictibilitate și instituțională și financiară”. 

Reporter: „Ce ar trebui să se întâmple, concret”? 

Nicușor Dan: „De exemplu, deodată, față de anul trecut, am avut un minus de 600 de milioane de lei, în buget. Lucrurile astea n-ar trebui să se întâmple. Și, deci, trebuie ca ele să fie într-atât de bine scrise și agreate, astfel încât să nu ne trezim, deodată, că nu avem bani de alte lucruri. 

Condițiile în care acceptăm este ca toată finanțarea de care metroul are nevoie să ne fie asigurată. 

Pentru că, în momentul ăsta, dacă noi am prelua, fără o sursă de finanțare, ne-am dezechilibra foarte tare bugetul”. 

Răspunsurile lui Nicușor Dan la întrebările București FM au survenit în condițiile în care, vineri, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirma că actualul primar general ar refuza, de doi ani, preluarea metroului, pentru a crea un sistem de transport public integrat, în București.

Primăria Capitalei ar fi preluat metroul cu tot cu sursele de finanțare, afirma ministrul Transporturilor.

„Am anunţat nu o dată, ci de mai multe ori, locul metroului nu este la Ministerul Transporturilor, este la Primăria Generală a Capitalei. Eu îl rog de doi ani pe Nicuşor Dan să preia metroul. Sunt absolut uimit, e singurul primar de după Revoluţie care nu a vrut şi nu vrea să preia metroul. Nu poți să discuţi despre un sistem integrat de transport în Bucureşti fără metrou. Iar din acest punct de vedere, metroul trebuie să meargă la Primăria Generală. Nu înţeleg de ce refuză, i-am spus, cu toate alocările bugetare. Vă rog să vă aduceţi aminte campania din 2020, când ne desena sistemul integrat de transport din Bucureşti, care includea metroul. Cum poţi să vorbeşti de un sistem integrat de transport fără metrou? Îl invit încă o dată. Sigur, cât mai are, o lună, o lună şi ceva”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.