Trei caravane medicale, dotate cu aparatură medicală, vor ajunge în comunităţile rurale vulnerabile
Articol de arionmihaela, 26 martie 2024, 17:44
Organizaţia Salvaţi Copiii România extinde serviciile medicale din mediul rural şi pune la dispoziţia echipelor medicale ale Asociaţiei Caravana cu Medici trei caravane medicale în valoare de 300.000 de Euro, dotate cu ecografe cu două sonde şi scaun ginecologic şi pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale), precum şi ecografii pediatrice.
Unităţile medicale mobile vor asigura un cadru sigur şi profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialişti va putea furniza servicii complexe medicale şi psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual.
Cele trei caravane medicale au fost achiziţionate cu sprijinul unui grant oferit de MSD for Mothers, ca parte a unui proiect mai amplu care include şi Republica Moldova.
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre consecinţele accesului limitat la servicii medicale din comunităţile vulnerabile: „Disparităţile de dezvoltare care se regăsesc între urban şi rural discriminează în mod dramatic copiii care se nasc într-o regiune săracă, cu acces precar la servicii medicale, încă de când vin pe lume. O sarcină care nu este monitorizată poate pune probleme majore atât mamei, cât şi fătului, cu consecinţe vitale. Ne intensificăm eforturile în zona rurală, unde de multe ori politicile sociale nu sunt integrate, cu aceste caravane medicale care vor oferi asistenţă medicală. Astfel, programul de reducere a mortalităţii infantile va ţinti atât dotarea maternităţilor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, cât şi sprijinul direct acordat mamelor şi copiilor din aceste comunităţi vulnerabile.”
O anchetă Salvaţi Copiii realizată în 2023 în 17 judeţe arată că una din 10 gravide din mediul rural nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii, 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanţei mari până la primul cabinet, 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menţionează că analizele, ecografiile, consultaţiile nu au fost gratuite.
Potrivit INS, cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în 2022 în mediul urban, 6,3 mii cabinete comparativ cu 4,1 mii cabinete în mediul rural. Unui cabinet de medicină de familie i-au revenit, în mediul rural, de 1,4 ori mai mulţi locuitori (aparţinând populaţiei rezidente) comparativ cu un cabinet din mediul urban.
În timp ce, în anul 2022, în mediul urban au funcţionat 13.000 de cabinete medicale independente de specialitate, în rural numărul acestora a fost de 18 ori mai mic (numai 728 de cabinete), numărul mediu de locuitori care a revenit unui cabinet medical independent de specialitate fiind de 16 ori mai mare în mediul rural, faţă de mediul urban.
În anul 2022, la 10.000 locuitori, 13,1 cabinete medicale de specialitate au furnizat, în medie, servicii populaţiei din mediul urban, în timp ce, în mediul rural, asistenţa medicală de specialitate prin cabinete independente este asigurată, în medie, de 1 cabinet de specialitate la peste 10.000 de locuitori.
Din totalul medicilor, aproximativ o cincime au fost medici de familie, două treimi dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea în mediul urban. În anul 2022, la fel ca în anul precedent, discrepanţele pe medii de rezidenţă privind asigurarea populaţiei cu personal medical sunt evidenţiate de numărul mai mare de locuitori (aparţinând populaţiei rezidente) care au revenit unui cadru medico-sanitar, comparativ cu mediul urban, astfel: în mediul rural au revenit de 11,0 ori mai mulţi locuitori unui medic (de 1,9 ori unui medic de familie).
Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.