Evenimente speciale de Ziua Mondială a Teatrului

Pe 27 martie este  sărbătorită Ziua Mondială a Teatrului, inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru – ITI.

Cu acest prilej au loc o serie de evenimente speciale și este transmis Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului semnat, în fiecare an, de o personalitate din domeniul cultural. Anul acesta îi aparține lui Jon Fosse, scriitor şi dramaturg norvegian, laureat la Premiului Nobel pentru Literatură 2023.  Publicat și de Bucurști FM aici

Mesajul, tradus în limba fiecărei țări, este citit în fața publicului, înaintea începerii reprezentațiilor din în această zi.

Pe lângă spectacole, în teatrele din Capitală vor avea loc tururi ghidate și întâlniri speciale cu artiști.

Teatrul  Bulandra oferă publicului „Întâlnire în două acte” cu actriţele Emilia Popescu şi Oana Pellea, la Sala Liviu Ciulei. Intrarea este gratuită, pe baza de rezervare. Evenimentul este organizat  în parteneriat cu UNATC „I.L.Caragiale” și va fi transmis pe pagina oficială de Facebook a teatrului, în sistem LIVEstream.

Întâlnirea cu Emilia Popescu începe la ora 18:00 și va fi moderată de criticul de teatru Marina Constantinescu, iar cea de a doua, cu Oana Pellea, începe la 19:30, dialogul va fi condus de Mihai Morar.

Teatrul Naţional „I. L. Caragialeˮ din Bucureşti vă propune să descoperiți povestea unui mare actor, Aristide Demetriade (1872-1930), în cadrul unui eveniment special organizat  la Muzeul TNB, la ora 17:00. O poveste prezentată de actorul Marius Bodochi, directorul artistic al Teatrului Naţional I.L. Caragiale, din care fac parte: rolul Hamlet, un costum cumpărat de la Berlin și demisia unui mare actor, refuzată de director.

Veți avea ocazia să vedeți costumul pe care acesta l-a purtat în spectacolul Hamlet,  jucat pe scena Naţionalului, de la premiera din 1912 până în 1930. Costumul reprezintă şi piesa cea mai recent restaurată a muzeului.

Teatrul Nottara organizează, de la ora 14:30, un tur ghidat în cadrul expoziției „Origini/Repere – o călătorie în istoria Teatrului Nottara”.

Ca de fiecare dată, vizitatorii au ocazia de a descoperi culisele și istoria bogată a instituției, dar în această zi accesul va fi gratuit, pe bază de rezervare.

Două spectacole bucureștene se vor juca astăzi în cadrul Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”, derulată de UNITER.  Producția Teatrului Dramaturgilor Români, „Iona” de Marin Sorescu, coordonare scenică Victor Ioan Frunză, va fi prezentată, de la ora 17:00,  laSala Atelier a TNB și spectacolul „Căsătoria” de N.V. Gogol, regia Andrei şi Andreea Grosu, se va juca de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului de Comedie. Încasările din vânzarea de bilete sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală, din care sunt ajutaţi oamenii de teatru care se confruntă cu probleme medicale complicate.

Opera Comică pentru Copii va prezenta, de la ora 19:00, Gala extraordinară de balet, un spectacol unic, alcătuit din cele mai frumoase fragmente din producții de balet, dans contemporan, dans modern, dans de caracter Invitaţi sunt prim-solişti de renume din România. Spectatorii mici și mari au primit recomandarea  de a alege o ţinută în ton cu evenimentul, din care să facă parte mănuşile, diademele, rochiile elegante, costumele şi papioanele.

Teatrul de Comedie are și o propunere inedită: campania „Felicită-ne tu, de Ziua Mondială a Teatrului!”, prin care  își invită spectatorii să îşi exprime în  social media, motivele pentru care ar felicita activitatea instituției

Și tot cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Platforma AMTeatru lansează,  în premieră, un program de promovare a teatrelor bucureștene, sub forma unor tururi interactive gratuite, plus recomandări despre producțiile care se joacă în luna respectivă. Participanții pot afla povești despre clădiri, dar și despre evenimentele la zi. Există mai multe rute care se desfășoară alternativ, și sunt incluse atât  instituțiile de stat, cât și cele private. Tururile vor avea loc în prima duminică a fiecărei luni, de la ora 15:00, începând cu 7 aprilie, cu plecare de la Piața Universității, din fața Teatrului Național. Tururile clasice vor avea loc în limba română cu un număr între 5 și 15 persoane. Înscrierile se fac cu minim 24 ore folosind formularul: https://bit.ly/4a8IFwD.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.