VIDEO: TikTok și dezinformarea cu privire la brandurile comerciale
Articol de bucurestifm, 27 martie 2024, 11:01
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
TikTok, platforma video care a devenit atât de populară și în România, este înțesată de dezinformare și teorii ale conspirației cu privire la numeroase branduri comerciale.
Între 7 și 13 iulie 2023, Newsguard a analizat clipurile video de pe TikTok identificate la o căutare după numele unor branduri cunoscute în Statele Unite și în UE, o parte dintre ele accesibile și în România.
Printre acestea se numără brandul de fashion Balenciaga, pastele Barilla, berile Bud Light și Heineken și cosmeticele Kohl’s. Aceste mărci au fost selectate deoarece au devenit recent țintă criticilor sau boicoturilor din partea publicului, din diverse motive.
În total, NewsGuard a analizat 520 de videoclipuri de pe TikTok și a constatat că 14% conțineau afirmații false, înșelătoare sau nefondate despre aceste mărci. Ținând cont că au fost selectate pentru analiză primele 20 de rezultate ale fiecărei căutări, putem presupune că acestea sunt clipurile cele mai populare despre brandul în cauză.
Videoclipurile care au distribuit informații înșelătoare despre aceste mărci au fost vizionate cumulativ de 57 de milioane de ori.
Iată câteva exemple de afirmații false, unele dintre ele greu de crezut, altele mai puțin excentrice:
- Target, lanțul de hipermarketuri și magazine universale din US ar fi satanic;
- Pastele Barilla sunt făcute din făină de insecte;
- brandul de produse artizanale Hobby Lobby vinde statuete demonice.
În plus, conversațiile publice atât de necesare despre practicile etice sau neetice ale brandurilor comerciale devin foarte rapid toxice pe TikTok, atunci când sunt alimentate de dezinformare pentru a inflama spiritele și pentru a distorsiona opiniile.
De exemplu, o serie de clipuri cu eticheta „boicoteaza target 2023” susțin în mod fals că Target comercializează costume de baie pentru copii ale căror croi facilitează mascarea organelor genitale masculine, și, deci, face propagandă transgender țintită către copii.
Nu în ultimul rând, șapte dintre cele 73 de videoclipuri false sau înșelătoare identificate de NewsGuard au inclus imagini și clipuri manipulate digital, dintre care trei generate de inteligența artificială pentru a reprezenta negativ brandurile vizate. În total, aceste videoclipuri au fost vizionate de peste 26 de milioane de ori începând cu 19 iulie 2023 și au fost însoțite de apeluri de boicot din partea utilizatorilor.
O ultimă idee demnă de reținut este că cercetătorii au copiat comportamentul de căutare natural al unui utilizator și, făcând acest lucru, au putut observa că motorul de căutare al TikTok, care sugerează termeni de căutare pe măsură ce tastezi, a condus utilizatorul de la simpla mențiune a unei mărci către termeni de căutare care se referă dezinformare și teorii ale conspirației despre marca în cauză.
Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.