VIDEO: A fost inaugurat primul Centru Național de Coordonare și Comunicații pentru Intervenții la Dezastre
Articol de Monica Liche, 28 martie 2024, 18:06
Vineri, 22 martie, a avut loc inaugurarea primului Centru Național de Coordonare și Comunicații pentru Intervenții la Dezastre, o colaborare între Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Italiană. Tot atunci a avut loc și inaugurarea Centrului de Instruire pentru voluntarii și personalul propriu al Crucii Roșii Române, unde vor fi organizate sesiuni de instruire atât fizic, cât și online, cu acoperire națională. Am vorbit despre aceste proiecte #InComunitate cu Adrian Halpert, director general Crucea Rosie Română.
„Suntem foarte mândri de deschiderea acestui centru, în sfârșit, și în România, pentru că alte țări mai dezvoltate au un asemenea centru sau mai multe asemenea centre, de ani de zile. Trebuie să menționez că noi am deschis acest centru cu ajutorul Crucii Roșii Italiene. Dacă nu ar fi fost colegii de la Crucea Roșie Italiană, sincer, nu am fi reușit să definitivăm acest centru. E vorba de un proiect de câteva sute de mii de euro care a fost finanțat exclusiv de partenerii de la Crucea Roșie italiană. De asemenea, am beneficiat de spații de la colegii de la CtPark România, unde avem și depozitul central al Crucii Roșii Române, unde avem stocuri pregătite pentru dezastre și situații de urgență, este vorba de aproape 4000 m², plin cu tot felul de corturi, pături, alimente neperisabile și așa mai departe.”
Rolul Centrului Național de Coordonare și Comunicații pentru Intervenții la Dezastre
Pentru a putea coordona o intervenție, în cazul unei calamități de amploare, este necesar ca toate datele și informațiile din teren să fie colectate într-un singur loc, un centru de comandă unic. Astfel, gestionarea intervențiilor poate fi făcută mai rapid și mai eficient.
„E un centru de comandă care are două funcțiuni. În primul rând, ne ajută pe noi să coordonăm central o intervenție cu filialele Crucii Roșii, indiferent unde s-ar întâmpla acest lucru în țară. Crucea Roșie are 47 de filiale, câte una în fiecare județ și câte una în fiecare sector al capitalei. Putem să spunem că suntem singurul ONG care acoperă tot teritoriul național, conform structurii administrativ teritoriale. A doua funcțiune este, de asemenea, o coordonare cu partenerii noștri în caz de dezastre și de situații de urgență, respectiv cu Departamentul de Situații de Urgență din cadrul Ministerului De Interne.
(…)Am inaugurat acest centru cu un exercițiu în caz de inundații, ziariștii care au fost prezenți au asistat la o simulare a unei intervenții în caz de inundații. Era vorba de revărsarea Dunării în câteva județe limitrofe. Am putea spune că dintre toate dezastrele posibile inundațiile sunt cele mai frecvente calamități care afectează România, din păcate. Sigur că există protocoale. Statul le are, le aplică, avem și noi procedurile noastre de intervenție alături de autoritățile statului, în calitate de auxiliar al statului, așa cum scrie în legea 139.”
Centrul de pregătire pentru voluntarii și angajații Crucii Roșii
Nevoia unui centru de pregătire în care voluntarii și angajații să fie pregătiți pentru toate tipurile de intervenții a dus la inaugurarea acestuia. Aici vor avea loc sesiuni de pregătire intensă pentru voluntarii și angajații Crucii Roșii Române, pentru ca mai apoi aceștia să poată instrui, la rândul lor, noi generații de voluntari.
„În același spațiu, am inaugurat, tot vineri , și un Centru de Pregătire pentru voluntarii și angajații cu Crucii Roșii Române. Avem acolo un centru de pregătire, unde vom desfășura cursuri de prim ajutor, cursuri în caz de intervenție la dezastre, tot felul de cursuri, în special pentru voluntarii Crucii Roșii, Acolo vom pregăti voluntarii noștri care, mai departe, vor pregăti alți voluntari în comunitățile lor.
(…)La nivelul anului 2022, când avem ultima statistică, Cruce Roșie Română avea în jur de 9200 de voluntari, la nivel național. Statisticile de la nivelul Uniunii Europene arată că România este pe ultimul loc, în Uniunea Europeană, în privința voluntariatului. La noi doar 4 % din populație a făcut sau a luat parte la vreun program de voluntariat, fie și măcar o zi. 4 % din populație este procentul cel mai mic din europeană”.
Voluntarii sunt motorul din spatele Crucii Roșii Române
Deși codași în statisticile care monitorizează voluntariatul în cadrul UE, românii își aduc, din ce în ce mai mult, contribuția în sprijinul Crucii Roșii. Fără aceștia nu s-ar putea desfășura niciun proiect de anvergură.
„Avem un program care se numește Banca de Alimente, prin care colectăm de la trei mari parteneri, retaileri în alimentație, alimente greu perisabile sau alimente pe cale să expire, pe care le împărțim la diverși beneficiari. Voluntarii fac acest lucru, nu angajații Crucii Roșii Române, pentru că nici n-am putea, nu avem atâția angajați să facem asemenea lucruri. În cam toate programele noastre, noi folosim voluntari. Voluntarii sunt instruiți să acorde primul ajutor. Avem caravana de sănătate, de exemplu, care a ajuns, în momentul de față, în al 29-lea județ. Caravana noastră de sănătate acordă servicii primare de asistență medicală pentru oamenii aflați în nevoie, gratuit. Merge câte o lună în fiecare județ.”