Ascultă Radio București FM Live

Președintele Ligii Performanței în Natație știe pentru ce ar trebui să meargă la înot copiii: „Lucrurile astea nu le regăsești la alte sporturi”. Ce crede Cătălin Miron despre David Popovici

Președintele Ligii Performanței în Natație știe pentru ce ar trebui să meargă la înot copiii: „Lucrurile astea nu le regăsești la alte sporturi”. Ce crede Cătălin Miron despre David Popovici
Foto: Sursă foto: Facebook - București FM

Articol de mariosoare, 29 martie 2024, 19:09 / actualizat: 29 martie 2024, 20:40

În cadrul ediției sportive a emisiunii „În Comunitate”, Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, l-au avut invitat pe Cătălin Miron. „Oaspetele” show-ului de pe 98,3 FM este președintele Ligii Performanței în Natație din România, dar și manager al „Swimming Team”, un club de înot din Capitală.

Cătălin Miron a absolvit „Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport”, din București, iar din anul 2009 a început să cocheteze cu antrenoratul în natație. În perioada anilor 2009-2011, actualul președinte al Ligii Performanței în Natație a ocupat poziția de instructor în cadrul Federației Române de Polo, dar a colaborat și cu alte organizații.

În intervalul anilor 2011-2014, Cătălin Miron a fost antrenor al mai multor grupe de înotători la bazinul din Regie, pe care îl are sub coordonare. Din 2014 a lucrat ca antrenor coordonator în interiorul clubului de înot, pentru ca, mai apoi, să devină și să rămână manager.

Cătălin Miron se ghidează în meseria sa, dar și în viața de zi cu zi, după un motto clar: „Învață și distrează-te!”. Acesta ne-a povestit despre inițiere, performanță, dar și despre lucrurile mai puțin cunoscute din acest sport.

Înainte de a înființa și de a avea în grijă clubul de înot din București, Cătălin Miron însuși l-a practicat în apropiere de Focșani, locul din care provine. Despre prima experiență cu bazinul și felul în care a perceput înotul în anii de debut, președintele Ligii Performanței în Natație a vorbit cu multă emoție și multă nostalgie:

Povestea începe prin anul 1998, mai exact, mergând către partea de dezvoltare, eram un copil destul de energic pe atunci, căutam o ramură sportivă. Ai mei au avut de ales. Mie mi-a plăcut în perioada respectivă să înot, am avut o chimie cu apa. Prima ședință de înot a fost la un ștrand, totul era improvizat. Nu aveam mânecuțe, pernuțe și nici plute. Era totul improvizat cu niște scârțâietori și cu ele am început înotul. 

Plus că am mai început cu un bidon de cinci litri legat cu o funie la spate. Ulterior, toate materialele au ajuns să fie moderne cu fiecare copil în parte. Acum e și păcat să nu îl duceți la înot. În primă fază, antrenorii sunt foarte prietenoși cu cei mici, dar dacă nu dai din mâini și din picioare, el nu are ce face, te duci la fund. Antrenorul educă mult comportamentul, pornirile și trăirile, este ca un al doilea părinte”, a spus invitatul din show-ul „În Comunitate”.

De asemenea, Cătălin Miron a amintit faptul că selecția de competitori de la clubul de înot pe care îl deține se face într-un mod cu totul și cu totul deosebit. Potențialii campioni în acest sport sunt foarte bine analizați de către antrenori și alți membri ai staffului în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea unor părți specifice ale corpului: urechile, degetele, mâinile și picioarele.

Președintele Ligii Performanței în Natație a punctat reușitele unei tinere înotătoare, care pe lângă performanțele interne uriașe obținute în cursul anului trecut, a izbutit să dea peste cap un record vechi de 30 de ani în acest sport:

O avem pe Teodora Ana Sarujanu care este triplă campioană națională anul trecut. A doborât și un record național vechi de 31 de ani deținut de Camelia Potec. Când era doborât recordul, avea vârsta de 10 ani. Înoată la noi la club de pe la vreo patru ani. Camelia Potec stabilise recordul tot la vârsta de 10 ani, se ia pe categoriile de vârstă în timp, dar și din perspectiva probei la care concurează.

Ne dorim foarte mult ca Ana să ajungă pe urmele lui David Popovici. Pentru noi toți, este un model, noi ca suflare sportivă din înot. Ne dorim foarte mult să ajungem ca el, pentru că este un model în societate”, a completat Cătălin Miron.

Managerul de la „Swimming Team” a vorbit și despre stiul de înot al lui David Popovici și alegerea pe care marii campioni o fac atunci când concurează și se află în bazin. De asemenea, Cătălin Miron și-a exprimat opinia referitor la vestea venită dinspre COSR (Comitetul Olimpic și Sportiv Român) prin care s-a aflat că părinții lui David Popovici doresc ca fostul campion mondial din 2022 la 100 m și 200 m liber să fie cazat într-o locație separată față de alți sportivi și solicită să i se asigure securitatea:

Contează foarte mult și locația în care se desfășoară aceste Jocuri Olimpice, ținând cont că la Paris este un risc ridicat ca atentate. Eu nu văd nimic greșit în decizia lor. Ca să fac o paralelă, Messi a luat de opt ori balonul de aur, iar David Popovici are recorduri mondiale la 100 m și 200 m liber. Ei au cam aceeași valoare, doar că diferă sportul de foarte mare popularitate, fotbalul și înotul despre care nu prea se știu foarte multe.

Dar este o valoare la nivel mondial, mai ales la nivelul nostru, în România, ar trebui să avem modele precum David Popovici. Nu văd nimic greșit dacă stafful lui a decis să facă lucrul acesta și este mai bine pentru psihicul lui, să se concentreze mai bine. Eu cred că au făcut bine, contează să ia medalia olimpică”, a declarat invitatul.

Înspre finalul interviului, Cătălin Miron a vorbit și despre reacțiile și mentalitatea copiilor care concurează la înot încă de la vârste fragede. Președintele Ligii Performanței în Natație a transmis că orice mic participant conștientizează evoluțiile pe care le are și încearcă să devină din ce în ce mai bun pe zi ce trece. Tot acesta a adus în discuție și motivele pentru care acest sport este valoros:

Își dau seama de greșeli, realizează atunci când nu au făcut ceea ce au făcut în antrenamente. Mai ales, dacă nu au înotat și nu au respirat la brațele la care trebuia să o facă. Este important să conștientizezi la un nivel cât mai fraged de erorile pe care le faci, pentru că poți perfecționa totul mult mai bine.

Te dezvolți cognitiv foarte repede și începi să simți ce este performanța. Atunci înveți să câștigi și să pierzi, să iei decizii și ce înseamnă munca pentru a ajunge la un rezultat final. La grupele de performanță, antrenorii și sportivii sunt ca într-o familie.

Înotul este un sport complex, oferă o dezvoltare armonioasă și ajută la întărirea sistemului imunitar. Ajută la motricitate și la orientare spațio-temporală, dar și la dezvoltare personală. Din acest motiv, veniți la înot, pentru că lucrurile acestea nu le găsiți la alt sport”, a concluzionat Cătălin Miron.

Etichete:
Transplant inovator la Spitalul Colentina!
Actualitate duminică, 19 ianuarie 2025, 16:45

Transplant inovator la Spitalul Colentina!

Primarul general al Capitalei a anunțat efectuarea unui transplant inovator la Spitalul Clinic Colentina. Este vorba despre un transplat de tendon,...

Transplant inovator la Spitalul Colentina!
Numărul cazurilor de infecții respiratorii s-a dublat!
Actualitate duminică, 19 ianuarie 2025, 16:15

Numărul cazurilor de infecții respiratorii s-a dublat!

Numărul cazurilor de infecții respiratorii s-a dublat în cursul săptămânii trecute față de intervalul anterior. Potrivit Institutului...

Numărul cazurilor de infecții respiratorii s-a dublat!
437 de șoferi amendați, într-o singură noapte, pe drumurile de lângă București!
Actualitate duminică, 19 ianuarie 2025, 15:47

437 de șoferi amendați, într-o singură noapte, pe drumurile de lângă București!

437 de șoferi au fost amendați, într-o singură noapte, pe drumurile de lângă București! Polițiștii din Ilfov au făcut controale noaptea...

437 de șoferi amendați, într-o singură noapte, pe drumurile de lângă București!
Avarie la CET Vest! Sute de blocuri din Capitală au probleme cu apa caldă și căldura!
Actualitate duminică, 19 ianuarie 2025, 14:39

Avarie la CET Vest! Sute de blocuri din Capitală au probleme cu apa caldă și căldura!

ELCEN a anunțat că, în această dimineață, a fost oprită unitatea principală de producere a energiei electrice si termice din cadrul CET Vest,...

Avarie la CET Vest! Sute de blocuri din Capitală au probleme cu apa caldă și căldura!
Actualitate duminică, 19 ianuarie 2025, 14:06

CFR Călători renunță la mai multe trenuri de tip Regio!

CFR Călători a anunțat că renunță la mai multe trenuri de tip Regio. Este vorba despre trenuri care circulă pe distanțe mai mici de 200 de...

CFR Călători renunță la mai multe trenuri de tip Regio!
Actualitate duminică, 19 ianuarie 2025, 13:07

Gabriela Ruse, în sferturile probei de dublu de la Australian Open!

Gabriela Ruse și Marta Kostyuk s-au calificat, astăzi, în sferturile de finală ale probei de dublu de la Australian Open. Perechea...

Gabriela Ruse, în sferturile probei de dublu de la Australian Open!
Actualitate duminică, 19 ianuarie 2025, 12:42

Victorie pentru CSM București, în Liga Campionilor!

CSM București s-a impus în fața echipei Krim Ljubljana, în etapa a 10-a din Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin. Partida disputată la...

Victorie pentru CSM București, în Liga Campionilor!
Actualitate duminică, 19 ianuarie 2025, 12:25

Lucrările la Podul Cernica avansează!

Lucrările la Podul Cernica de pe Lotul 4 (Pantelimon – Glina) al A0 Nord (Autostrada de Centură București) avansează. Stadiul fizic pe...

Lucrările la Podul Cernica avansează!