Creste numarul ambalajelor reciclabile colectate zilnic!

Foto: Alina Decu

Numarul ambalajelor reciclabile colectate zilnic a depasit nivelul de 3 milioane, iar de la o luna la alta volumul creste de cateva ori.

Raportat la februarie, cand au fost returnate aproximativ 20 de milioane de PET-uri, sticle si doze de bauturi, in martie totalul s-a apropiat de 80 de milioane la nivel national, a precizat ministrul mediului, la deschiderea celui de-al treilea centru regional de sortare si numarare, inaugurat azi la Brasov.

RetuRO, firma care gestioneaza sistemul de garantie-returnare, si-a propus ca pana la finalul anului sa aiba functionale zece astfel de centre, estimand ca acestea vor fi suficiente pentru a gestiona intreaga cantitate de ambalaje reciclabile puse la vanzare in Romania.

Ministrul Mircea Fechet se asteapta ca, pana la sfarsitul anului 2025, impactul functionarii SGR asupra mediului inconjurator sa fie semnificativ:

,, Reamintesc faptul ca incepand cu data de 1 ianuarie, nu este permisa decat punerea pe piața a ambalajelor purtatoare de garanție, ma refer aici la producatori, ințelegand, bineințeles, ca trebuie sa vindem și marfa de pe raft, bauturi cu un termen de valabilitate care ar putea sa depașeasca data de 30 iunie. Bineințeles ca acelea trebuie vandute. Din momentul punerii pe piața și pana cand ajunge intr-o fabrica de reciclare, statistic vorbind, dureaza patru luni pentru un ambalaj. Pana la sfarșitul anului, cu siguranța nu ar mai trebui sa existe decat ambalaje SGR, la fel cum și cu natura, nu știu daca pana la sfarșitul acestui an, dar pana la sfarșitul anului viitor ma aștept sa nu mai existe acele campuri pline cu PET-uri sau cu alte tipuri de ambalaje de bauturi pe care le știm cu toții”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.