VIDEO: „În București, sunt aproape 200 de specii de păsări, în perioada de migrație, tranzitează Bucurestiul anumite specii de păsări pe care nu le vedem de obicei.” – Andreea Oprea, reprezentant SOR
Articol de bucurestifm, 1 aprilie 2024, 11:23
1 aprilie este o zi specială pentru Societatea Ornitologică Română,dar si pentru tine: este Ziua Păsărilor.
Ai șansa de a te reconecta cu natura și de a observa spectacolul păsărilor. Andreea Oprea ne-a invitat să observăm păsările din Bucurest: pe 6 aprilie de la ora 10.00 în Parcul Sticlăriei, si pe 7 aprilie de la ora 9.00 în Parcul Tineretului.
Andreea spune că SOR este cea care a reintrodus în viețile noastre Ziua Păsărilor și ne face o mică lecție de istorie. „Ornitologia se ocupă cu studiul păsărilor și știu că e 1 aprilie (Ziua Păcălelilor), dar este și Ziua Păsărilor. Este o zi pe care Societatea Ornitologică Română a reintrodus-o în calendarul evenimentelor, deși se sărbătorește încă din perioada interbelică. Noi o sărbătorim de peste 30 de ani.”
„La vremea aceea, profesorii erau cei care sărbătoreau această zi și profitau de ea pentru a le povesti elevilor despre păsări și despre cum le pot ajuta.”
SOR organizează tururi ornitologice ghidate, iar invitata din matinal ne oferă mai multe detalii despre acestea. „Explicăm oamenilor cum să se uite la păsări, cum să le observe. Este important să avem un binoclu. Este un instrument optic, că ne ajută să ne apropiem de păsări vizual, dar nu și fizic. Este bine să le observăm de la distanță.”
„În București, sunt multe păsări, aproape 200 de specii, iar în țară în jur de 400. Vorbim atât de specii sedentare, cât și de cele care sunt migratoare, unele doar ne trec țara.”
Avem nevoie și de un ghid de identificare. „Este important înainte de a ieși pe teren sau în natură să exersăm puțin, să facem un pic de exercițiu, să ne uităm la poze cu speciile de păsări comune. Puteți face asta chiar pe site-ul nostru www.sor.ro.”
„Putem face acest exercițiu înainte de a ieși în natură pentru a vedea spre exemplu cum arată un pițigoi albastru, un pițigoi mare, o gaiță. De exemplu, pițigoiul mare are pieptul galben și o cravată neagră, așa îi spunem noi.”
Site-ul Societății Ornitologice Române este unul interactiv și te poate ajuta să indentifici mai ușor tipurile de păsări. „Avem niște pagini cu sunete special făcute atât pentru copii, cât și pentru adulți ca să recunoaștem păsările mai ușor. Sunt și pozele păsărilor, iar dacă mergem cu mouse-ul cu click pe fiecare specie o să ne apară numele și cum cântă.”
Andreea ne explică de ce este momentul optim pentru a observa păsările. „Încă nu a dat frunzișul copacilor atât de puternic și le putem vedea foarte bine. Apoi va trebui mai mult să le auzim înainte de a le vedea. Mai mult decât atât, suntem în plină migrație de primăvară. Acum păsările urmează să se întoarcă.”
„Avem tot felul de surprize în perioada de migrație, prin București ne tranzitează anumite specii de păsări pe care nu le vedem de obicei.”
Programul îl găsești aici:
București:
- Sâmbătă, 6 aprilie, ora 10.00, Parcul Sticlăriei
- Duminică, 7 aprilie, ora 9.00, Parcul Tineretului
Pitești
- Luni, 1 Aprilie, ora 11.30, Baraj Lac Pitești
Bistrița
- Luni, 1 Aprilie, 11.00, Parcul Orașului
Iași
- Luni, 1 Aprilie, ora 10.00, Grădina Botanică
- Vineri, 5 Aprilie, la Muzeul Pogor „Primăvara în lumea păsărilor și în Parcul Pogor”
- Sâmbătă, 6 Aprilie, Codrii Iașului
- Duminică, 7 Aprilie, ora 10.00, Parcul Copou
Andreea ne oferă mai multe sfaturi despre păsări, unul dintre acestea este următorul: „Nu mai hrăniți păsările cu pâine. Hrăniți-le cu semințe crude de floarea-soarelui. Păsările sunt granivore, iar pâinea nu este bună pentru ele, au zahăr, sare, aditivi. Păsările nu au sistemul digestiv pregătit pentru a procesa. În plus, în natură noi nu găsim pâine.”
Mai multe despre păsări, dar și despre aceste ieșiri în natură pentru reconectare poți afla foarte simplu: un play la videoclipul de mai sus!