Comerțul online a luat amploare – Uniunea Europeană pregătește reguli noi în beneficiul cumpărătorilor
Articol de Marga Tudor, 2 aprilie 2024, 22:04
Anul trecut, magazinele online au avut vânzări mai mari cu peste un miliard de euro față de 2022, confrom estimărilor comercianților. Hainele, încălțămintea, articolele sportive și cele de igienă sunt printre cele mai căutate produse, arată statisticile.
Însă, odată cu numărul tot mai mare de clienți s-au înmulțit și tentativele de fraudă, iar Uniunea Europeană pregătește reguli noi în beneficiul cumpărătorilor.
Aproape 70% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani care folosesc Internetul au făcut cel puțin o comandă online, anul trecut, potrivit Asociației Române a Magazinelor Online. În mediul online s-au făcut vânzări de 7,6 miliarde de euro, cu aproximativ un miliard de euro mai mult că in 2022.
Uniunea Europeană a pregătit reguli noi.
Din decembrie, comercianții vor fi obligați să ofere mai multe informații despre produsele care pot fi periculoase: articole care conțin substanțe cancerigene, părți din jucării care pot fi înghițite de cei mici sau cabluri care se pot topi la temperaturi mari. Alte măsuri vizează ambalajele.
”Vor trebui să fie făcute dintr-un material ușor reciclabil, să conțină cât mai puține substanțe toxice. Se va introduce la un moment dat ambalajul reutilizabil și spațiul, volumul de aer din interiorul ambalajului, nu va trebui să depășească într-o primă fază 50%”, a declarat Cristian Pelivan, director executiv, Asociaţia Română a Magazinelor Online.
Odată cu dezvoltarea comerțului online s-au înmulțit și tentativele de fraudă. Pentru a nu cădea pradă acestora, specialiștii în securitate cibernetică ne recomandă ca produsele sau serviciile online să fie achiziționate din site-uri verificate. În plus, trebuie evitate ofertele nerealist de bune care, de obicei, ascund tentative clare de extragere a banilor și a datelor cardurilor.
Reprezentații companiilor de securitate cibernetică ne recomandă să fim atenți ce e-mailuri deschidem și să nu folosim conexiunile Wifi publice atunci când facem cumpărături online. Pentru achiziții e mai sigur să folosim alte carduri decât cele pe care încasăm salariul.