VIDEO: Află care sunt noile condiții de călătorie în spațiul Schengen
Articol de Monica Liche, 3 aprilie 2024, 16:50
România a aderat parțial la spațiul Schengen, de pe 31 martie 2024. Care sunt noile reguli de circulație, odată cu intrarea frontierelor aeriene și maritime în spațiul Schengen, ce înseamnă această aderare pentru cetățenii României, am aflat de la purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, invitata lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate.
„Deja sunt câteva mii de români care s-au bucurat de ceea ce înseamnă aderarea la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime. De la momentul ora 00:00, 31 martie, duminică, au fost zeci de curse din state Schengen sau către state Schengen și românii au experimentat exact ce înseamnă să ajungi la aeroport, dacă plecai spre state Schengen, și să nu trebuiască să mergi la controlul de frontieră.”
Primii pași spre spațiul Schengen
Pentru a ne putea bucura de o călătorie fără incidente neplăcute, trebuie să înțelegem ce a rămas și ce s-a schimbat în sistemul de călătorie pe aeroporturile din țară înspre spațiul Schengen.
„Practic, persoanele care vor să plece într-o țară Schengen, când ajung în aeroport, trebuie să meargă să facă check in-ul, dacă este cazul, trec în mod obligatoriu prin controlul de securitate. Acest lucru rămâne valabil în orice aeroport, din orice țară din lume. Controlul de securitate nu se face de către structurile Ministerului Afacerilor Interne. Sunt alte structuri care se ocupă de acest lucru. Vă verifică bagajele, probabil că ați fost, știți cum se procedează. După acest moment al controlul de securitate, în mod normal, ar fi urmat controlul documentelor, adică acea oprire la ghișeele poliției de frontieră. EI bine, acest lucru nu se mai întâmplă, de acum mergeți direct către poarta de îmbarcare.”
Fără control la ghișeele poliției de frontieră
Practic, aderarea la spațiul Schengen înseamnă trecerea înspre și dinspre țările care au aderat la acesta, fără controale la punctele poliției de frontieră. Ghișeele au dispărut, dar asta nu înseamnă că nu pot exista controale inopinate în cazul suscitării unor suspiciuni. Pentru acest lucru este folosită aplicația care se folosea, înainte de aderare, în ghișeele polițiștilor de frontieră.
„Vreau să fac două precizări foarte importante. Rămâne obligatoriu să avem asupra noastră documentul de călătorie. Pașaport, carte de identitate, permis de ședere dacă sunt cetățeni străini, iar în ceea ce privește polițiștii de frontieră, ei nu vor mai fi în ghișeele de control, în ceea ce privește zona Schengen, dar vor rămâne în continuare în aeroport. Cei care au călătorit zilele acestea au putut observa, sunt echipe de polițiști, polițiști de frontieră, polițiști de la Inspectoratul General pentru Imigrări sau jandarmi, care fac verificări aleatorii, în funcție de anumite suspiciuni pe care le au vizavi de o persoană care trezește anumite suspiciuni.”, a precizat comisar-șef de poliție Monica Dajbog, care a mai adăugat:
„Aplicația care se folosea, înainte de 31 martie, în ghișeele poliției de frontieră, acum este disponibilă pe telefoane și pe tablete, deci polițiștii care sunt în aeroport, în momentul în care opresc pe cineva, dacă le trezește anumite suspiciuni, le scanează documentul de identitate și în câteva secunde află toate informațiile care sunt despre persoana respectivă, atât din bazele noastre de date, cât și din bazele de date ale partenerilor noștri, din țările Schengen. Această aplicație, este foarte important de spus, nu se folosește doar în aeroport, ea se folosește, începând cu 31 martie, la nivelul întregii țări.”
Condițiile de călătorie pentru minori
Se păstrează câteva din reguli de călătorie, de dinainte de aderare, dar sunt și câteva schimbări de care ar trebui să ținem cont. Însă, în principiu, călătoria cu copii va fi simplificată.
„Copiii vor călători exact ca și adulții, doar că ei trebuie să dețină sau adulții care îi însoțesc, anumite documente, în funcție de tipul de călătorie pe care îl efectuează. În primul rând, trebuie ca minorul să aibă un document de călătorie valabil, pașaport sau carte de identitate, exact cum se întâmpla și până acum, exact cum se întâmplă și pentru călătoriile în zona non Schengen. De asemenea, dacă minorul călătorește cu unul singur dintre părinți, trebuie să aibă asupra lui sau părintele care îl însoțește, o declarație notarială autentificată a celuilalt părinte, în care acesta își dă acordul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate. Exact cum se întâmpla și până acum, exact cum se întâmplă și pentru călătoriile non Schengen. Dacă merge spre țara de domiciliu, trebuie doar să facă dovada că se duce spre țara de domiciliu și să aibă documentul de identitate. Nu mai trebuie declarație notarială.”
Prima zi a aderării la spațiul Schengen
Românii au primit cu entuziasm vestea aderării parțiale la spațiul Schengen. Formalitățile au fost scurtate, timpul de așteptare s-a redus simțitor, iar la întoarcerea dintr-o țară Schengen, tot ce au mai avut de făcut, a fost recuperarea bagajelor.
„Oamenii erau încântați. Este o ocazie foarte frumoasă, un motiv de mândrie pentru noi, toți românii să ne fie recunoscut acest statut și ne bucurăm cu toții că am putut fi martori și părtași ai bucuriei lor. Practic, viața a devenit mult mai simplă și câștigăm timp când ajungem în aeroport. O să vorbesc mai mult despre aeroport, pentru că în zona maritimă, cel puțin în perioada aceasta nu sunt curse. În schimb, pe ceea ce înseamnă aeroporturi este multă agitație. Oamenii se pregătesc de mini vacanță, chiar de concedii, și atunci va fi multă lume care va beneficia de ceea ce înseamnă Schengen și România în Schengen.”- purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog.
Pentru a afla mai multe detalii despre noile condiții de călătorie în spațiul Schengen apasă aici.