VIDEO: Agenda ONU 2030 NU este planul pentru Marea Resetare

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații! 

Antifake.ro ne atrage atenția că, în spațiul online românesc, precum și în cel internațional, circulă numeroase afirmații false despre Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă adoptată sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU). Mai exact, într-o serie de clipuri cu pretenția de „documentar”, Agenda  2030 este prezentată ca fiind de fapt planul pentru o pretinsă Mare Resetare, o temă preferată a adepților teoriilor conspirației.

‘Marea Resetare’ este o teorie a conspirației care revine periodic, și care susține că un grup de lideri mondiali a orchestrat pandemia de COVID-19 pentru a prelua controlul economiei globale.

Teoria conspirației în cauză își are originea într-un plan autentic cu același nume, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF), care explorează modul în care țările ar putea să își revină din dificultățile cauzate de pandemia de coronavirus.

Planul a fost interpretat ca având în spate motivații siniste, mai întâi pe rețelele de sociale, și apoi de unii comentatori cu mai multă vizibilitate publică.

Parte a acestui așa zis plan ar fi:

  • Instaurarea lockdown-ului climatic;
  • Planurile de depopulare a planetei și de înlocuire a populației albe;
  • Impunerea alimentației pe baza de insecte.

Toate aceste afirmații pornesc de la premisa falsă conform căreia ONU poate „permite” sau „interzice” țărilor să facă ceva și sunt distribuite de site-uri și pagini cunoscute pentru distribuirea sistematică a informațiilor care dezinformează.

În realitate, cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 ca parte a Agendei 2030, nu au obligativitate legală. Așteptarea este ca fiecare guvern să își asume responsabilitatea și să stabilească cadrul național pentru atingerea celor 17 Obiective. Țările au responsabilitatea principală pentru urmărirea și revizuirea progreselor realizate în implementarea Obiectivelor.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal, care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu. Pentru prima oară, acţiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare. Implementarea sa este una de natură colaborativă, axată pe parteneriatul între toate părțile interesate.

În concluzie, teoriile conspirației legate de Agenda 2030 nu se sprijină pe fapte verificabile și sunt adesea promovate prin „documentare” și știri fabricate. Ele sunt menite să stimuleze frica cetățenilor și ostilitatea lor față de organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite și Forumul Economic Mondial. Nu există nicio dovadă care să sugereze că Agenda 2030 ar impune vreuna dintre ideile propagate de teorii ale conspirației legate planurile elitelor diabolice.

Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!

Sursa: Facebook.com

Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.

Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.