Poliţiştii de frontieră au întrerupt călătoria unui cetăţean român minor

FORO: ITPF Giurgiu/ facebook

Poliţiştii de frontieră din cadrul Aeroportului Craiova au întrerupt călătoria unui cetăţean român minor deoarece însoţitorul nu deţinea acordul legalizat al celuilalt părinte

O echipă comună formată din poliţişti de frontieră şi poliţist al Biroului Transporturi Aeriene a depistat, în urma unei acţiuni punctuale desfăşurată în cadrul Aeroportului Craiova, o femeie, cetăţean român, care a încercat să iasă din ţară cu un minor deşi nu deţinea documentele necesare.

Şi pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti o echipă mixtă a depistat un bărbat din Siria care s-a legitimat cu o carte de identitate falsă.

În data de 04.04.2024, o echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră şi poliţist al Biroului Transporturi Aeriene a executat o acţiune poliţienească punctuală în incinta Aeroportului Craiova. Astfel, au verificat, în zona porţilor de îmbarcare, o femeie care călătorea împreună cu un minor, în direcţia Bruxelles-Belgia.

Echipa de poliţişti a verificat biletele de îmbarcare şi documentele de călătorie ale persoanelor, şi au constatat faptul că însoţitoarea, mama copilului, nu deţinea documentele necesare pentru a ieşi din ţară împreună cu minorul, respectiv nu avea acordul legalizat al celuilalt părinte sau un document de călători care să ateste că se deplasează la domiciliu/ reşedinţa. Persoanelor nu li s-a permis ieşirea din ţară.

Reamintim pe această cale care sunt documentele necesare la ieşirea din ţară în cazul cetăţenilor români minori, în funcţie de situaţie:

Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:

Document de călătorie valabil.
Acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi.
Acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele.
Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/ reşedinţa şi face dovadă în acest sens.
Doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/ concursuri/ tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de:

Document de călătorie valabil.
Acord din partea ambilor părinţi.

Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/ reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

În aceeaşi zi, o echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră şi poliţist din cadrul Biroului Transporturi Aeriene – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti au verificat un bărbat care se afla în zona porţilor de îmbarcare.

Echipa de poliţişti a solicitat persoanei biletul de îmbarcare şi documentele de călătorie, iar în urma verificării acestora, cu ajutorul dispozitivului mobil care foloseşte aplicaţia eDAC conectată la bazele de date relevante ale autorităţilor române şi a celor din Spaţiul Schengen, s-a stabilit, că actul de identitate prezentat, cu însemnele autorităţilor din Italia, este fals. Bărbatul a declarat că este cetăţean din Siria şi a recurs la această metodă deoarece intenţiona să ajungă în Oslo, Norvegia şi nu deţinea documentele necesare.

„Lucrătorii noştri i-au întrerupt călătoria şi au demarat cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals privind identitatea şi complicitate la fals material în înscrisuri materiale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun”.

Echipele mixte care desfăşoară activităţi punctuale în incinta Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti au mai depistat, tot în cursul zilei de 04 aprilie a.c., cu ajutorul dispozitivelor mobile care folosesc aplicaţia eDAC, un cetăţean din Nepal care avea emis un mandat de aducere şi unul din India care se afla în şedere ilegală pe teritoriul României.

Persoanelor nu li s-a permis continuarea călătoriei şi au fost predate autorităţilor competente.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.