1 din 4 adulţi din România suferă de o formă de alergie
Articol de alinaene, 6 aprilie 2024, 17:05
În plin sezon al alergiilor de primăvară, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) aduce în discuţie importanţa accesului la tratamente.
Povara generată de bolile alergice la nivel mondial a crescut în ultimele decenii din cauza factorilor de mediu şi a stilului de viaţă, ajungând să afecteze una din trei persoane, preponderent copii.
În prezent, prin complexitatea lor şi numărul de persoane afectate, alergiile sunt considerate o provocare de sănătate publică a secolului XXI.
La nivel global, până la 30% din populaţia planetei suferă de o alergie respiratorie, iar între 10-40% dinte pacienţii cu rinită alergică au şi astm alergic.
În România, una din patru persoane adulte suferă de o formă de alergie şi fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică.
De asemenea, 1 din 5 copii suferă de astm alergic, iar 1,1 milioane de români adulţi au o alergie medicamentoasă.
În cazul lor, dar şi al altor pacienţi este recomandată utilizarea imunoterapiei cu alergen (AIT).
Această terapie are o eficienţă foarte ridicată, de până la 100%, inclusiv în cazul pacienţilor alergici la înţepătura de albină.
Cea mai convenabilă utilizare a preparatelor de imunoterapie este cu administrate orală, sub formă de picături, cât şi de comprimate sublinguale (SLIT), acestea din urmă fiind cea mai recentă terapie apărută pe piaţa din România.
Comparativ cu costurile pe care le implică medicaţia dedicată controlului simptomelor, împreună cu clasic al rinitei alergice şi astmului, analiza balanţei cost/eficienţă înclină în favoarea imunoterapiei.
Mai mult decât atât, lipsa controlului eficient al bolilor alergice respiratorii determină pacienţii să-şi întrerupă activitatea zilnică, afectându-le foarte mult calitatea vieţii.