AUDIO: Proiecte naționale de sănătate
Articol de Ioana Brusten, 8 aprilie 2024, 14:38
În România, ca și în restul lumii, în ultimii ani se vorbește tot mai mult despre medicina personalizată. Avem și o lege în acest sens, din noiembrie anul trecut, care consfințește faptul că nu poți trata la fel toți pacienții care suferă de aceeași boală; abordarea trebuie să fie diferită în funcție de profilul pacientului, mai ales în funcție de profilul genetic. Nu există boală, există bolnavi, se știe, din păcate testele genomice sunt scumpe și înca nu pot fi folosite atât de des pe cât ar fi nevoie.
De la planul național de combatere și control al cancerului, statuat tot printr-o lege, așteptăm stabilirea traseului pacientului, care sa nu mai fie nevoit să alerge între spitale, centre, medici, pierzând timp prețios sau chiar pierzând etape importante prin care ar trebui să treacă. Traseul acesta încă este în construcție, soluția fiind centrele de tratament supraspecializate, unde pacientul să treacă, coordonat, prin toate procedurile necesare.
Vaccinarea antiHPV, program național, atât pentru fete cât și pentru băieți, ar putea reduce semnificativ în viitor numărul îmbolnăvirilor de cancer de col uterin, cifra actuală situîndu-ne în fruntea Europei la acest capitol. Proiectul pilot Roccas II, desfășurat în sudul României, proiect de testare, diagnosticare precoce și tratament al cancerului colorectal, ar putea fi extins în viitor la nivel național.
Despre toate, ne aduce amănunte dna conf.dr.Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog, consilier prezidențial, la Intalniri Capitale.