Tulcea: Obiect plutitor pe braţul Chilia al Dunării, asemănător unei mine marine
Articol de arionmihaela, 8 aprilie 2024, 12:50 / actualizat: 8 aprilie 2024, 18:49
Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta acţionează luni, pe braţul Chilia al Dunării, după ce la kilometrul 113, în apropiere de satul Pătlăgeanca, a fost identificat un obiect metalic sferic ce ar semăna cu o mină marină.
Potrivit ISU Delta, prezenţa obiectului a fost semnalată dimineaţa, în jurul orei 9,00, în dreptul km fluvial 113-114, iar ulterior a fost activată echipa pirotehnică a instituţiei şi au fost informate instituţiile statului care pot interveni pentru prevenirea unui eveniment deosebit.
„În acest moment, echipajul pirotehnic a identificat obiectul în dreptul km fluvial 113-114, iar împreună cu un echipaj al Poliţiei de Frontieră asigură măsuri de monitorizare şi prevenire a unor evenimente până la ajungerea unei echipei de scafandri pirotehnicieni din cadrul Ministerului Apărării Naţionale care urmează să identifice obiectul şi să stabilească dacă este vorba de o mină marină istorică ori un altfel de obiect”, a menţionat ISU Delta.
Potrivit sursei, ISU Delta a informat Căpitănia Tulcea pentru a aduce la cunoştinţa ambarcaţiunilor din zonă ori a celor care urmează să tranziteze sectorul naval al braţului Chilia al Dunării despre existenţa obiectului şi să acorde o atenţie sporită.
„Recomandăm pe această cale ca toţi conducătorii de ambarcaţiuni să respecte indicaţiile autorităţilor prezente la faţa locului şi să reducă viteza de deplasare”, se arată în informarea ISU Delta.
Update:
Mina marină descoperită pe braţul Chilia al Dunării de autorităţile române provine din Primul Război Mondial, au anunţat Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.
Mina a fost observată în jurul orei 9,00, la kilometrul 113 al Dunării, în apropiere de satul Pătlăgeanca, iar ulterior ISU Delta a activat echipa pirotehnică a instituţiei şi a anunţat Căpitănia Portului Tulcea cu privire la pericolul pe care-l reprezenta pentru traficul navelor de pe graniţa româno-ucraineană, aşa încât deplasarea în zonă a fost îngreunată.
„Este vorba de o mină fabricată în anul 1906, în Franţa. Provine de pe o navă scufundată în aval de locul unde a fost găsită.
Acest tip de element nu are încărcătură, însă pentru siguranţa traficului naval şi a zonei, se impune ca acestea să fie analizate şi inspectate de echipe specializate”, a precizat ISU Delta Tulcea.
Corpul de mină a fost extras din Dunăre de militarii Centrului 39 Scafandri şi ai Flotilei Fluviale, iar traficul în zonă a fost reluat în condiţii de siguranţă.